
Můj příběh: Nedodržuji dietu, před doktorkou to tajím. Začínám mít ale strach, že mě moje cukrovka dožene
Okurky bez kopru jsou jako nebe bez hvězd, dalo by se říci. Ale kyselé okurky a koprová omáčka nejsou jediným způsobem využití voňavého kopru, který se odpradávna používá jako léčebná bylina a k němuž se váže spousta mýtů a pověstí. Dnes už víme, co se za léčivými schopnostmi kopru skrývá. Víte, s čím vším vám může pomoci?
Kopr (Anethum graveolens) je jednoletá bylina s dlouhou historií pěstování pro kulinářské a léčebné účely.
Předpokládá se, že kopr pochází z oblasti Středomoří. Rostlina má ve spoustě zemí dlouhou historii využití v kuchyni i k léčení. Nejstarší známá zmínka o kopru jako léčivé bylině pochází z Egypta z doby před 5 000 lety, kdy byla rostlina označována za „uklidňující lék“. Kolem roku 3000 př. n. l. pěstovali Babylóňané kopr ve svých zahradách. Také v řecké kultuře byl kopr hojně používanou a známou rostlinou. Éterický olej z rostliny se používal k výrobě některých druhů vína. Ze zápisků řeckého lékaře Dioskoridése vyplývá, že se opražená semena kopru používala jako pomoc při léčení zraněných vojáků, což praktikovali i Římané. Gladiátoři zase dostávali jídlo posypané koprem, protože se doufalo, že jim tato bylina dodá statečnost a odvahu.
Kopr je odedávna velmi ceněnou bylinou a v mnoha kulturách se z ní platily daně nebo desátky. Jedním z takových případů je případ anglického krále Eduarda I., který neměl dostatek peněz na opravu londýnského mostu. Aby pomohl získat potřebné finanční prostředky, uvalil daň na kopr a další koření, které lodě přivážely do přístavu.
Vědci již léta zkoumají, co stojí za jídlem pro potěšení. Jejich zjištění jsou zajímavá a do značné míry povzbudivá. Radost z jídla má pozitivní ...
Kopr obsahuje bioaktivní silice, vitamíny A, C, B, kyselinu listovou, omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík. Jako léčivka může kopr podat pomocnou ruku v případě celé řady potíží:
Kopr má své nepopiratelné místo v kuchyni nejen jako čerstvá bylina, ale rovněž ve formě semen. Hodí se výborně k zeleninovým pokrmům nebo rybám. Dochutíte jím rajčata, červenou řepu, celer, kapustu, sýry, bílé omáčky, vejce i mořské plody. Navíc dodá specifický výrazný akcent dipům a dresinkům. Pokud jej používáte v tepelně zpracovaném jídle, je potřeba přidat jej až na konci vaření.
Jaro je v plném rozpuku a čas na pěstování bylinek je tady. Vypěstovat si je může každý, tedy i ten, kdo nemá zahrádku. Většina bylinek se totiž ...
Dříve lidé věřili, že je kopr ochrání před čarodějnictvím, pravděpodobně kvůli jeho silné vůni. Lidé se domnívali, že šálek vody s koprem zažene kletbu čarodějnice. Z větviček kopru se často vyráběly amulety, které měly poskytnout ochranu před čarodějnictvím – věšely se po domě nebo se nosily na oděvu. Kopr se často přidával do nápojů lásky a afrodiziak, aby byly účinnější. Věřilo se také, že bylina přináší štěstí v manželství. V Německu a Belgii si nevěsty připevňovaly větvičku kopru na svatební šaty nebo ji měly ve svatebních kyticích v naději, že jejich manželství bude požehnáno štěstím. Nevěsta, která nechtěla, aby měl její manžel v manželství hlavní slovo, mohla tajně přinést na svatbu hořčičná a koprová semínka a opakovat slova: „Mám tě, hořčice a kopře, a ty, manželi, když mluvím, buď potichu!“ Nu, kdoví, třeba by to fungovalo i dnes…
Zdroj: herbsociety.org, dále dle textu
4078