BRAMBOROVÝ SALÁT BEZ MAJONÉZY podle vídeňského způsobu
Konfitovaná kachna na víně
Potřebujete:1 celou farmářskou menší kachnu (cca 2,5 kg),1 šalotku,1 lžíci másla,1 celou skořici,1 celý badyán,2 hřebíčky,3 dcl portského vína,mořskou sůl,3 snítky čerstvého tymiánu
Recept pro 8 osob.
1 porce obsahuje = 248 kcal,
tuky: 19g, sacharidy: 1g, bílkoviny: 14g
Postup přípravy:
1.Šalotku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.V menším hrnci rozpusťte máslo
a na něm orestujte šalotku do měkka.Přidejte portské víno,koření a pomalu
zredukujte tekutinu,až se objem zmenší na třetinu.
2.Mezitím si předehřejte sous vide lázeň na 75 °C.Při této teplotě by kachna měla
být v lázni od 10 do 20 hodin.Kachnu je možné pouze rozčtvrtit anebo i částečně
vykostit.Odebrat křídla, biskup,část páteře od stehen,a tyto zbylé části využít
na kachní vývar.Roz-čtvrcenou kachnu nasolte,zavakuujte do sáčku spolu s marinádou,
snítkou tymiánu a ponořte do lázně.
3.Po uplynutí stanoveného času určeného pro tepelnou úpravu sous vide (10–20 hodin
při 75 °C podle tuhosti masa)si předehřejte troubu na 200 °C.Kachnu vyjměte ze
sáčku,rozložte na pekáč kůží nahoru,posypejte špetkou soli.Dejte do trouby.
To děláme proto,aby se lehce vypekla kůžička a získala křupavost a krásně zlatou barvu.
Tedy kachnu nenechávejte v troubě déle,než je nutné pro získání tohoto efektu.Zbylou
šťávu přeceďte do menšího hrnce a opět zredukujte na polovinu,popřípadě dochuťte solí
a pepřem.
4. Servírujte s vaší oblíbenou přílohou.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
671
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný