Migréna není jen „pouhá“ bolest hlavy. Pokud vás trápí, využijte dny otevřených center pro konzultaci zdarma!
Konec odříkání plnotučného mléka?
Pokud bojujete se zvýšeným cholesterolem, zřejmě už jste narazili na seznamy "zakázaných potravin" ve kterých téměř vždy figuruje plnotučné mléko. Nová dánská studie však přišla s překvapivým tvrzením: Nízkotučné mléko je ta horší varianta.
Po desetiletí bylo nízkotučné mléko doporučované nejen při hubnutí, ale i při prevenci kardiovaskulárních chorob. Nyní se ukazuje, že k těmto pokynům zřejmě chyběly dostatečné vědecké důkazy. V posledních letech mnohé studie ověřují, zda mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku skutečně zdraví prospívají, a postupně se přichází na to, že plnotučné výrobky nejsou horší než ty nízkotučné a dokonce mohou být i zdravější.
Vyšší cholesterol ano, ale ten “hodný”
Jednou z těchto studií byla i práce vědců z Kodaňské univerzity, kteří testovali rozdílné účinky nízkotučného a plnotučného mléka na hladinu cholesterolu. Účastníci výzkumu pili denně půl litru plnotučného nebo naopak odtučněného mléka po dobu tří týdnů a poté test opakovali s druhým typem mléka. V průběhu studie podstupovaly testy na cholesterol. Výsledky ukázaly, že zatímco hladina “zlého” LDL cholesterolu se u obou skupin významně nelišila, “hodný” HDL cholesterol se zvýšil u lidí, kteří popíjeli plnotučné mléko. Informoval o tom European Journal of Clinical Nutrition (Evropský časopis o klinické výživě).
“Hodný” cholesterol chrání srdce
Podle předpokladů tedy plnotučné mléko cholesterol skutečně zvýšilo, ovšem ten “hodný”, který je považovaný za významný ukazatel rizika srdečně-cévních chorob. Čím nižší je hladina HDL cholesterolu v krvi, tím se toto riziko zvyšuje. HDL cholesterol tedy před kardiovaskulárními nemocemi chrání. Úroveň jeho hladiny ukazuje, do jaké míry je náš organismus schopný zbavovat se cholesterolu transportem do jater. Jeho hladina by tedy měla být co nejvyšší.
Když si výsledkům této studie přidáme ještě výsledky dvou předchozích studií, které ukazují, že konzumace plnotučného mléka je spojena s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu, máme tu už více důkazů o tom, že mléčné potraviny s nízkým obsahem tuku nemusí být pro zdraví to pravé.
Zdroj: Diabetes.co.uk
1559
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný