Kolagen je dobrým pomocníkem nejen v kosmetice! Víte, jak ho užívat a proč by neměl uniknout pozornosti diabetiků?

Kolagen je dobrým pomocníkem nejen v kosmetice! Víte, jak ho užívat a proč by neměl uniknout pozornosti diabetiků?
Kolagen je prospěšný pro zdraví vašeho pohybového aparátu a udržení těla v perfektní kondici. Zdroj: Shutterstock

Kolagen začíná být čím dál oblíbenějším potravinovým doplňkem. Poskytuje tělu mnoho rozmanitých výhod. Zajímavý může být také pro diabetiky, a to nejen z hlediska pozitivních účinků na pokožku! Zjistěte společně s námi, jaké další benefity kolagen přináší.

Kolagen se stal hvězdnou aktivní složkou v boji proti předčasnému stárnutí pleti a známkám stárnutí. Podpoří mladý vzhled pokožky, ale zároveň pomůže zlepšit stav pohybového aparátu.

Co je kolagen?

Kolagen je protein živočišného původu, používaný po desetiletí v kosmetice a jako potravinový doplněk. Je nejhojnější bílkovinou v těle, tvoří ho fibroblasty. Nachází se hlavně v pohybovém aparátu lidí a zvířat (v pojivové tkáni, kostech) nebo také očním sklivci.

Kolagen působí jako agent zajišťující soudržnost buněk.

Přirozeně se kolagen vyskytuje také v kožní vrstvě zvané dermis a je jedním z garantů pevnosti, pružnosti a mladistvého vzhledu pokožky a vlasů. Výskyt kolagenu v lidském těle se snižuje spolu s věkem, proto je důležité ho doplňovat pomocí potravinových doplňků. Nelze jej najít v rostlinách. Ty nabízí pouze prekurzory pro jeho tvorbu a nemohou se označovat názvem kolagen.

Doplněk stravy zvaný quercetin: Zlepší krevní oběh a je nadějným adeptem i při diabetu!

Velmi se diskutuje také prospěšnost quercetinu při léčbě onkologických onemocnění. Byl předmětem několika studií, které se zaobíraly jeho ...

Kolagen jako potravinový doplněk

Rozhodnete-li se užívat kolagen jako potravinový doplněk, mějte na paměti, že je potřeba najít dobré zdroje. Kvalitní kolagen, ať už prášek na rozmíchání ve vodě nebo kapsle, není nejlevnější záležitostí. Vyznat se v tom, zda je dobré investovat do produktu, může pomoci informace o jeho původu. Čistotu a perfektní účinnost zajišťují kolageny z mořských ryb chovaných v prostředí, kde není velký pohyb dopravních lodí.

Čisté “marine” kolageny poznáte podle organické certifikace.

Druhým ukazatelem kvality doplňku stravy s kolagenem je například to, zda pochází z hospodářských zvířat žijících v průmyslových chovech, nebo z farem, kde se dobytek pase na volných pastvinách. Takovýto produkt je známý pod pojmem grass fed collagen. Certifikáty na kolagenu usnadní vaše rozhodování, zda a kolik do něho vůbec hodláte investovat.

Nejen pro zdravý pohybový aparát

Kolagen, ať už mořský nebo z užitkových zvířat, má své neotřesitelné místo také v kosmetice. Ať už pro vnitřní užívání, nebo jako součást pěsticích produktů. Má za cíl zlepšit pružnost a pevnost pokožky. Jako aktivní složka používaná v kosmetice se nejčastěji získává z kůže ryb a také z měkkýšů. Působí jako hydratační agent a podporuje celkový mladistvý vzhled uživatelů.

Kolagen má výbornou schopnost přitahovat a zadržovat vodu ve tkáních, čímž bojuje proti dehydrataci.

Dále kolagen dodává pevnost dermálním strukturám a chrání pleť před vnějšími agresemi. Je také silně zapojen do procesu hojení. Maximální účinnost kolagenu v pleťové péči lze zajistit v jeho spojení s vitamínem C a A, případně také koenzymem Q10. Najdete jej hlavně v pleťových sérech, maskách, anti-agingových řadách, ale také vlasové péči.

Pleť vykazuje při vnitřním (doplňky stravy) i vnějším užívání kolagenu (kosmetika) zlepšení kontur a celkovou pevnost v poměrně krátkém čase. Kůže je jasnější, méně se na ní objevují vrásky, jemné linky a vypadá mladší i pěstěnější. Užívání kolagenu jako potravinového doplňku navíc napomáhá zlepšovat syntézu vlasového keratinu a podporuje zdraví nehtů.

Rozhovor s Michaelou Levíčkovou: Tentokrát o veganském jídelníčku a vlastní výrobě rostlinných sýrů!

Michaela Levíčková je vystudovanou bioložkou a také se výborně vyzná v nutričním poradenství. Její skvělý přehled o veganské stravě a vášeň pro ...

Kolagen v životě diabetika: Kdy jej oceníte a jak ho konzumovat?

Kolagen může být diabetikům prospěšný z několika důvodů. Proč byste ho měli užívat, pokud se léčíte s cukrovkou? To zkoumalo několik studií.

  • Kolagen v prášku oceníte, když cvičíte a připravujete si proteinové nápoje.

  • Kolagenové peptidy mají velmi málo kalorií, protože se jedná o přímou bílkovinu, která udrží v dobrém stavu vaši pohybovou soustavu, nehty, vlasy i pleť.

  • Kolagen je navíc výbornou složkou pro podporu hojení diabetických ran.

  • Pomůže nabrat svaly při kondičním tréninku.

  • Napomáhá eliminovat kloubní diskomfort, který mohou pociťovat diabetici trpící nadváhou. Lépe tak budou snášet cvičení.

  • Neochucený hovězí proteinový prášek můžete hravě míchat s kávou nebo čajem, je snadno rozpustný v tekutinách. Lze jej kombinovat i s jogurtem, oblíbeným čerstvým ovocem či s ovesnými vločkami – jeho konzumací mimo jiné zlepšíte své trávení!

Zásadním benefitem pro diabetiky je také to, že kolagen ve formě doplňku stravy (prášek, kapsle) nijak neovlivňuje hladinu krevního cukru!

Zdroj: Pubmed.ncbi.nlm.nihDiabetesonthenetResearchgateHealthline

1985

Diskuze k článku