Festival láká: Pojďte na nákup s nutričním terapeutem.
Kokosová mouka je plná prospěšných minerálů: Najde si místo také v kuchyni diabetika
Zdroj: Freepik
Kokosová voda, mléko nebo olej jsou součástí jídelníčku mnohých diabetiků. Z kokosové mouky ale mají mnozí strach, protože neví, jak by ji měli používat tak, aby se pokrm povedl. Přitom jim může být velmi prospěšná.
Kokosová mouka je zajímavá kulinářská surovina
Kokosová mouka se získává z dužiny kokosových ořechů (Cocos nucifera) specifickým procesem, při němž se nejprve vysuší dužina kokosu, následně pod tlakem odmastí, poté se namele, aby se získal typický bílý prášek s mnoha benefity pro vaše tělo.
Kokosová mouka je skvělou bezlepkovou náhradou klasické mouky, hodí se při nízkosacharidové nebo ketogenní dietě.
Má příjemnou, nasládlou kokosovou chuť. To ji předurčuje k tomu, aby byla využívána ve slané i sladké kuchyni. Pokud se s ní naučíte správně pracovat, budete ji rádi používat v různých kreativních, zdravých receptech, které prospějí vašemu organismu. Lze ji koupit v bio či nebio verzi v běžných supermarketech nebo na internetu.
Prospěšné vitamíny a minerální látky nechybí
Kokosová mouka je obzvláště bohatá na vlákninu, které může obsahovat až 50 % – jiné alternativní mouky bohaté na tuto důležitou složku výživy jsou ty z chia, mandlí nebo pšeničných otrub. Najdete v ní také vysoký podíl bílkovin (asi 20 %), mezi kterými najdeme osm esenciálních aminokyselin.
Velkou výhodou kokosové mouky je to, že se vykazuje nízkým glykemickým indexem (GI 35).
Její konzumace dodá do těla potřebné vitamíny jako B, C a E. Vitamíny B jsou důležité pro zachování dobré psychické pohody nejen u diabetiků, vitamíny C a E vykazují velký antioxidační potenciál a chrání váš organismus před útoky volných radikálů. Jsou také velmi důležité pro zachování krásné, pevné a zdravé pleti, která působí pěstěným, mladistvým dojmem.
Díky bohatosti na rostlinné bílkoviny může kokosová mouka výborně posloužit jako jejich zdroj pro vegany či vegetariány. Je oblíbená i u sportovců, protože jim umožňuje konzumovat lahodnou, a přesto zdravou potravu, která jim pomáhá dostat do těla taktéž prospěšné aminokyseliny.
Co v ní ještě najdete a jaká je její součinnost s vaším tělem?
- Stopové prvky důležité pro bezvadný chod vašeho organismu jako železo, mangan, selen a vápník, sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a hořčík. Tyto látky jsou nezbytné pro správné nervo-svalové funkce, k udržení zdravých zubů a pohybového aparátu.
- Na rozdíl od jiných produktů, které se vyrábí z kokosových ořechů, má velkou výhodu v tom, že obsahuje pouze velmi málo tuku. Navíc ty, které se v ní přesto vyskytují, jsou velmi dobře stravitelné a nevedou k hromadění škodlivého cholesterolu v krvi.
- Kalorická zátěž kokosové mouky je 440 kcal na 100 gramů.
- Díky obsahu vlákniny je výborně stravitelná, podporuje dobrý stav střevní mikroflóry, působí jako preventivní prostředek proti průjmu nebo zácpě.
Dejte si yerba maté. Latinskoamerická rostlina překvapí chutí i zdravotními výhodami pro diabetiky
Maté má mnoho výhod, které ocení všichni milovníci nápojů, jež dodávají energetické povzbuzení. Pojí se s ním ale také určitá rizika, která není ...
Perfektní mouka pro diabetiky
Diabetici by měli kokosovou mouku zařadit do svého jídelníčku hned z několika důvodů, protože je prospěšná také při prevenci vzniku komplikací cukrovky. Protože má nízký glykemický index, bude vám výbornou pomocnicí pro lepší kontrolu hladin krevního cukru a sníží riziko nástupu hyperglykémie.
Obsažená vláknina je u diabetiků důležitá nejen pro stabilní hladinu krevní glukózy, ale také pro dobré trávení a zažívání.
Pomáhá snižovat vstřebávání cukrů a tuků z konzumovaných jídel organismem. Kokosová mouka neobsahuje kyselinu fytovou. Jde o látku, která se běžně nachází v mouce z obilovin, jež brání vstřebávání některých minerálů v nich přítomných. Kokosová mouka je naopak díky bohatosti na vitamíny a minerály skvělým bojovníkem proti účinkům volných radikálů, které poškozují buňky lidského těla a vedou k jejich předčasnému stárnutí. U diabetiků je konzumace antioxidačních potravin klíčová pro boj s rozvojem komplikací cukrovky.
Violka vonná je oblíbená nejen kvůli typické opojné vůni, byla zkoumána také jako podpůrný prostředek k léčbě diabetu
Violka vonná má typicky místo v lidové medicíně i mytologii. Parfemáři využívají již po staletí její příjemnou vůni a její květy jsou navíc ...
Na co se hodí v kuchyni?
Kokosová mouka se dá jíst syrová, přidat přímo do jogurtu, smoothie, zeleninového nápoje nebo studené polévky, pudinků, müsli. Hodí se i do nepečených dezertů, proteinových tyčinek, energetických kuliček. Výborně si rozumí se sušeným i raw ovocem. Pro gurmánské pečení nebo přípravu palačinek se výborně kombinuje s jinými druhy mouk. Samostatně se s ní velmi špatně pracuje, protože je poměrně dost savá.
Pro ideální výsledek se míchá v zastoupení 10 až 20 % z celkové hmotnosti směsné mouky.
Zkuste ji třeba s cizrnovou, teefovou, maniokovou moukou nebo jinými alternativními druhy. Je však potřeba mít při její konzumaci na paměti, že vláknina přijímaná tělem ve velkém množství může způsobit zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost, nevolnost nebo průjem. Měli byste ji tedy používat s opatrností, v běžných doporučených dávkách.
Zdroje: Thespruceeats.com, Britannica.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Healthline.com.
5064