Klasický cheesecake
Na těsto potřebujete: 100 g másla, 250 g celozrnných sušenek s žitnou moukou, 50g stévie v prášku, 1/4 lžičky hrubé soli. Na náplň: 500 g lučiny, 250 g žervé (můžete použít i smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricottu, mascarpone, pomazánkové máslo ,nebo jejich kombinace), 30g stévie na pečení, 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry, 1/4 lžičky hrubé soli, 4 velká vejce, 250 g zakysané smetany (14%)
Recept na 6 osob
1 porce obsahuje 703 kcal,
tuky: 54 g, sacharidy: 20,5 g, bílkoviny: 36 g
Postup přípravy:
1. Troubu si předehřejte na 200 °C. Vyšší formu o velikosti asi 10 x 10 cm si vyložte pečicím papírem.
2. V kuchyňském robotu si nahrubo rozmixujte (nebo nastrouhejte) celozrnné sušenky. Přidejte rozehřáté máslo, sladidlo a hrubou sůl.
3. Rozmixujte v tužší těsto a touto směsí vyložte dno připravené formy. Dejte do trouby a pečte asi 12–15 minut,poté vyjměte a nechte vychladnout.
4. Troubu ztlumte na 160 °C a na spodní plotnu trouby položte hrnec s vodou.
Příprava náplně:
5. V mixéru šlehejte tvarohové sýry, dokud nebudou nadýchané. Postupně začněte přidávat sladidlo, citrónovou kůru, sůl a po jednom vejce. Nakonec zašlehejte kysanou smetanu.
6. Náplň nalijte na předpečenou krustu a vyhlaďte vzduchové bubliny.
7. Ve středu trouby pečte asi 1 hodinu a 45 minut, aby byl cheesecake upečený i uprostřed formy.
8. Po dopečení nechte hotový cheesecake dobře vychladnout.
Tip: Na talíři můžete cheesecake ozdobit čerstvým ovocem.
4430
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný