Kešu pralinky
Může být vůbec cukroví zdravé a může pak takové cukroví stále ještě chutnat? Garantuji, že ano. Zapomeňte na klasickou trojkombinaci máslo-cukr-pšeničná mouka a vyzkoušejte letos něco nového. Uvidíte, že cukroví postavené na sušeném ovoci a oříšcích je stejně chutné a lákavé.
Většina českého vánočního cukroví je založena na pšeničné mouce, másle a cukru nebo hořké čokoládě. Smísíme-li tyto ingredience, vzniká tradiční těsto, ze kterého tvoříme, pečeme, slepujeme marmeládou, zdobíme cukrovými polevami, vystavujeme na odiv po celé vánoční svátky. Vím, cukroví jednoduše k Vánocům patří. Ani já, jakožto zastánce zdravějšího stravování, si to bez něj představit nedovedu, nicméně, dobroty výše zmíněné nám spíše berou, než dávají. A pokud dávají, tak pouze jediné, a to kila navíc.
Typické vánoční cukrovinky vykazují vyšší glykemický index, který vychyluje hladinu krevního cukru, vyčerpává játra a především pak slinivku břišní. Cukr a tuk pak mimo jiné zaměstnávají také žlučník a opět ta stará dobrá játra, která zajišťují desítky životně nezbytných funkcí.
Vánoční cukroví proto stavím na sušeném ovoci, jako jsou datle, fíky, rozinky, brusinky, meruňky, švestky. Přidávám ořechy, z nich zmiňme například ty vlašské, lískové, mandle, kešu a dále pak kakaové máslo, kakao, ovesné vločky, kokos a nejrůznější koření. Žádná mouka, žádný lepek, máslo nebo margarín, nic takového. A přesto je cukroví voňavé, chutné a lákavě vyhlížející. Jak na to?
Kešu pralinky
celkem: 25 kusů
1 kus: kcal 58,5, tuky 5,5, sacharidy 2,75, bílkoviny 1
Potřebujete:
- 150 g kešu ořechů
- 70 g kakaového másla
- citrónová šťáva + bio kůra z citrónu
- 30 g kokosového cukru
Postup:
- Kešu oříšky rozmixujeme na prášek.
- Mezitím si rozehříváme kakaové máslo, které následně umixujeme dohromady s kešu, cukrem, citrónovou šťávou a kůrou.
- Směsí plníme cukrářské košíčky a necháme vychladit.
1399
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný