Kešu pralinky

Kešu pralinky

Může být vůbec cukroví zdravé a může pak takové cukroví stále ještě chutnat? Garantuji, že ano. Zapomeňte na klasickou trojkombinaci máslo-cukr-pšeničná mouka a vyzkoušejte letos něco nového. Uvidíte, že cukroví postavené na sušeném ovoci a oříšcích je stejně chutné a lákavé.

Většina českého vánočního cukroví je založena na pšeničné mouce, másle a cukru nebo hořké čokoládě. Smísíme-li tyto ingredience, vzniká tradiční těsto, ze kterého tvoříme, pečeme, slepujeme marmeládou, zdobíme cukrovými polevami, vystavujeme na odiv po celé vánoční svátky. Vím, cukroví jednoduše k Vánocům patří. Ani já, jakožto zastánce zdravějšího stravování, si to bez něj představit nedovedu, nicméně, dobroty výše zmíněné nám spíše berou, než dávají. A pokud dávají, tak pouze jediné, a to kila navíc.

Typické vánoční cukrovinky vykazují vyšší glykemický index, který vychyluje hladinu krevního cukru, vyčerpává játra a především pak slinivku břišní. Cukr a tuk pak mimo jiné zaměstnávají také žlučník a opět ta stará dobrá játra, která zajišťují desítky životně nezbytných funkcí.

Vánoční cukroví proto stavím na sušeném ovoci, jako jsou datle, fíky, rozinky, brusinky, meruňky, švestky. Přidávám ořechy, z nich zmiňme například ty vlašské, lískové, mandle, kešu a dále pak kakaové máslo, kakao, ovesné vločky, kokos a nejrůznější koření. Žádná mouka, žádný lepek, máslo nebo margarín, nic takového. A přesto je cukroví voňavé, chutné a lákavě vyhlížející. Jak na to?

Kešu pralinky

celkem: 25 kusů

1 kus: kcal 58,5, tuky 5,5, sacharidy 2,75,  bílkoviny 1

Potřebujete:

  • 150 g kešu ořechů
  • 70 g kakaového másla
  • citrónová šťáva + bio kůra z citrónu
  • 30 g kokosového cukru

Postup:

  1. Kešu oříšky rozmixujeme na prášek.
  2. Mezitím si rozehříváme kakaové máslo, které následně umixujeme dohromady s kešu, cukrem, citrónovou šťávou a kůrou.
  3. Směsí plníme cukrářské košíčky a necháme vychladit.

 

1399

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku