Česnek: Přírodní spojenec v boji s vysokým cholesterolem, přispívá ke stabilní glykémii
Kešu ořechy: Zvláštní pochutina potěší chutí a doplní tělu chybějící živiny
Zdroj: Pixabay
Kešu oříšky patří k oblíbeným pochoutkám kdekterého vyznavače zdravé stravy. Pravými ořechy sice ve skutečnosti nejsou, to však nic nemění na jejich skvělé chuti a výživové hodnotě. Podívejme se společně na několik pádných důvodů, proč by nejen diabetici měli zařadit kešu oříšky do svého jídelníčku!
Pravidelná konzumace těchto zvláštních oříšků je spojena s řadou zdravotních benefitů. Co kešu vlastně obsahují a proč jsou pro nás vhodná?
Není ořech jako ořech
Ořechem můžeme nazývat známé vlašáky, kokosy či lísková jádra, kešu mezi ně však nepatří. Pro ty z vás, kteří mají rádi jasno v termínech:
- Správné označení pro kešu oříšky je “jedlé nažky”.
- Z ryze botanického hlediska se jedná o zdužnatělé části květu, na kterých se nacházejí plody.
Pohanka přináší na podzimní stůl zdraví. Léčí především křečové žíly a krvácení z nosu
Přestože ji konzumujeme podobně jako obiloviny, nemá pohanka (lat. Fagopyrum esculentum) botanicky s travami nic společného. Příbuzné byste ...
Jablka nehledejme pouze na jabloních
Pod označením kešu ořechy se skrývají plody nepříliš známého stromu ledvinovníku. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je ovocný strom původem z Brazílie. Portugalští mořeplavci se zasloužili o jeho rozšíření do tropických oblastí po celém světě. Tyto stromy s bohatě rozvětvenou korunou se cíleně pěstují na plantážích a dorůstají do výšky přibližně dvanácti metrů.
Věděli jste, že…
… zmíněné nažky se nacházejí v plodu, kterému se obrazně říká „kešu jablko“, jelikož svým vzhledem oranžové jablko opravdu připomíná?
V první řadě se z kešu jablek získávají oříšky – z jednoho stromu je možné získat až 50 kg ořechů! Ale i samotná jablka mají své využití. Dají se z nich připravit výborné šťávy, džemy či kompoty.
Vyberme si tu vhodnou příchuť
Díky své výživové hodnotě a všestrannému použití v kuchyni jsou kešu oříšky velmi populární. Nejčastěji se konzumují v přirozeném, tzv. natural stavu, a v této formě jsou pochopitelně i nejzdravější. K dostání jsou jak samostatné, tak i jako součást různých směsí. Vybírat můžeme z mnoha příchutí, záleží na našich preferencích. A je třeba také zohlednit aktuální zdravotní stav. Obalované v čokoládě či s cukrovou jogurtovou polevou nebudou tou správnou volbou pro diabetiky.
Tip pro vás: Co třeba zkusit mírně solené, pražené nebo jemně pálivé s přídavkem chilli či kurkumy? Příchuť na míru si můžete jednoduše připravit doma na pánvi orestováním ořechů s oblíbenou ingrediencí.
Lahodné mandle potěší mlsné jazýčky a prospívají diabetikům
Mandle můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů. Co třeba místo osvědčené klasiky zkusit tentokrát upéct cukroví z mandlové mouky? Je sice ...
Správná volba pro pacienty s diabetem i metabolickým syndromem
Z nutričního hlediska jsou kešu bohatá především na tuky. V jejich případě se ale není třeba tuků obávat, protože obsahují tzv. zdravé tuky, tedy ty, které jsou složené z nenasycených mastných kyselin. Výsledky vědecké studie potvrdily to, co tradiční medicína věděla již dlouho – kešu mají antidiabetické účinky. Diagnostikovaným diabetikům i osobám s metabolickým syndromem je konzumace kešu oříšků velmi doporučována. Bylo totiž zjištěno, že díky látkám obsaženým v kešu dochází ke snížení oxidačního stresu buněk i krevního tlaku. Navíc se snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob, které bývají častou komplikací diabetu.
Pokud však chcete zároveň zhubnout, s kalorickými kešu to nepřehánějte! Konzumujte je po menších porcích, jelikož již malá hrstička oříšků navodí pocit sytosti. Jsou tak skvělou zdravou svačinou do práce či na výlety.
Malý oříšek skrývá spoustu pokladů
Jaké další výživové cennosti nalezneme v jádrech kešu?
- Kromě již zmíněných tuků obsahují kešu ořechy asi 30 % sacharidů a 18 % bílkovin.
- Z vitaminů v nich najdeme především B-komplex, dále vitamíny C, E a K.
- Za zmínku určitě stojí také vysoký obsah antioxidantů luteinu a zeaxantinu, které působí protektivně především na naše oči.
Kešu dodá našemu tělu také minerály, zejména:
- vápník: pro správnou funkci pohybového aparátu
- hořčík: důležitý pro nervovou soustavu
- měď: podporuje imunitu a vývoj mozku
Využití kešu v kuchyni je velice široké
Jestliže jste si chuť kešu oblíbili, jistě vás potěší, že se s nimi dá v kuchyni notně vyřádit. Lze je tepelně upravovat i mixovat. Drcenými oříšky si můžete posypat kaši, vmíchat je do jogurtu či vyzkoušet složitější variace, jako je kešu máslo, mléko či sýr. Díky své krémové konzistenci mohou sloužit jako zdravější alternativa smetany pro přípravu omáček či dezertů.
Zdroje: pubmed, ochutnejorech, researchgate
13887