Bis Bis

Kefír: Elixír, který pomůže s hypertenzí, cholesterolem i cukrovkou. Nejlepší je domácí

Kefír: Elixír, který pomůže s hypertenzí, cholesterolem i cukrovkou. Nejlepší je domácí
Kefír se v určitých ohledech podobá jogurtu, ale je ještě zdravější Zdroj: Pixabay

Kefír je nápoj vyrobený ze zkvašeného kravského, kozího nebo ovčího mléka. Vodní kefír je podobný, ale místo mléka má vodní základ. Kefír obsahuje přibližně 60 unikátních druhů probiotik, která zlepšují zdraví střev a podporují trávicí procesy. To ale není zdaleka jediná oblast lidského těla, které pití kefíru prospěje. Znáte historii kefíru a jeho zdravotní přínosy? Zkusili jste si už někdy vyrobit kefír sami?

Mléčný kefír byl stovky let přísně střeženým tajemstvím obyvatel v oblasti severního Kavkazu. Ti jsou proslulí svou dlouhověkostí a jsou na jedné z předních příček žebříčku stoletých lidí na světě. Mléčný kefír je v této oblasti základem stravy.

Dříve se kefír vyráběl v pytlích z kozí kůže

Legenda o původu kefírových zrn, která se traduje, říká, že prorok Mohamed daroval lidem v tomto regionu kefírová zrna a naučil je vyrábět kefír. Tradičně se mléčný kefír vyráběl spojením čerstvého mléka a kefírových zrn v pytlích z kozí kůže. Přes den visely pytle z kozí kůže na slunci ve dveřích a každý, kdo dveřmi procházel, do nich strčil nebo je popostrčil. Jak se kefír spotřebovával, přidávalo se do pytle z kozí kůže další čerstvé mléko, čímž vznikal nepřetržitý kvasný cyklus. Místní lidé uctívali kefír jako potravinu podporující zdraví. Vlastnit kefírová zrna se v této oblasti rovnalo bohatství. Lidé věřili, že prospěšnost kefíru by se snížila, kdyby tajemství výroby kefíru proniklo mimo jejich region.

Ruský imunolog Dr. Ilja Iljič Metchnikoff, který v roce 1908 obdržel Nobelovu cenu za práci o imunitě, se začal zajímat o příčiny výjimečné dlouhověkosti lidí v oblasti Kavkazu a dalších regionů. Dospěl k závěru, že jedním z klíčů k dlouhověkosti a dobré kondici je kysané mléko, včetně mléčného kefíru. Po vydání Metchnikoffovy knihy Prodloužení života v roce 1907 se Všeruská společnost lékařů rozhodla používat mléčný kefír jako léčebný prostředek pro své pacienty.

Ostružiny: Dříve sloužily jako lék na dnu a kýlu, dnes pomáhají s cholesterolem i cukrovkou

Ostružiny, které vědci znají pod latinským názvem Rubus fruticosus, provázejí lidstvo již tisíce let. Jejich původ je tak rozmanitý, že ho lze ...

Kefír obsahuje jen málo laktózy

Kefír obsahuje jen malé množství mléčného cukru. To znamená, že ho pravděpodobně můžete pít, i když máte intoleranci na laktózu. Ve skutečnosti výzkumy ukazují, že pití kefíru může skutečně pomoci zlepšit trávení a intoleranci laktózy. Existují i bezmléčné verze kefíru, které si můžete koupit, ale nemají stejný výživový profil a výhody jako běžný kefír.

Druhy kefíru

Kefír se vyrábí v mnoha formách, včetně následujících:

  • Kefírové mléko je nápoj vyrobený ze zkvašeného kravského, kozího nebo ovčího mléka a kefírových zrn.
  • Vodní kefír je další fermentovaný nápoj, který se vyrábí ze směsi cukrové vody a kefírových zrn. Je zcela bez mléka a mléčných výrobků.
  • Kefírová zrna jsou kolonie kvasinek a bakterií, které vypadají jako malé kousky květáku. Obsahují probiotické mikroorganismy, které rozkládají laktózu v mléce, což způsobuje kvašení. Existují dva druhy kefírových zrn: vodní zrna (která smícháte s cukrovou vodou) a mléčná zrna (která smícháte s mlékem).
  • Raw kefír je kefír vyrobený z nepasterizovaného mléka. V mnoha státech je nákup syrového mléka nelegální, protože se v něm mohou vyskytovat škodlivé bakterie. Studie však ukazují, že kefír ze syrového mléka obsahuje specifické prospěšné bakterie a kvasinky, které v kefíru z pasterizovaného mléka nejsou.

Srovnání kefíru a jogurtu

Kefír je často přirovnáván k jogurtu – v některých ohledech jsou si oba výrobky opravdu podobné.

Stejně jako jogurt má kefír mírně nakyslou chuť a vzniká kvašením. Oba jsou dobrou volbou, pokud trpíte intolerancí laktózy, protože jsou dobře stravitelné. Dalším společným rysem je, že kefír i jogurt obsahují různé druhy dobrých bakterií. Hlavními prospěšnými bakteriemi kefíru jsou Lactobacillus kefiri, zatímco v jogurtu jsou to především Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Ale zatímco v jogurtu jsou pouze bakterie, kefír obsahuje navíc i kvasinky.

Konzistence kefíru je řidší než u jogurtu a jogurtových nápojů. Kefír má obvykle také méně kalorií a nižší obsah cukru než jogurt.

Obě varianty mají jedno společné: jsou skvělým základem pro přípravu koktejlů nebo pro smíchání s cereáliemi či ovocem. Jen se držte obyčejného, protože má méně kalorií a nižší obsah cukru než ochucený.

Zlaté mléko: Spojenec při zánětech, diabetické neuropatii, vysokém cholesterolu i proti střevním parazitům

Kurkuma (Curcuma longa) je příbuzná zázvoru a je známá také pod názvem indický šafrán. V Indii ji už před pěti tisíci lety uctívali jako svaté ...

Zdravotní přínosy kefíru

Kefír je dobrým zdrojem vitamínu B12, vápníku, vitamínu K, riboflavinu, kyseliny listové a fosforu. Kefír má díky probiotikům a živinám, které v něm jsou obsaženy, pozitivní vliv na různé oblasti lidského zdraví:

  • Zlepšuje trávení: Kefír může obsahovat až 61 kmenů bakterií. Studie ukazují, že tyto účinné mikroorganismy mohou pomáhat s léčbou i prevencí onemocnění trávicího traktu, jako je syndrom dráždivého tračníku, některé druhy průjmů a vředy způsobené infekcí H. pylori.
  • Podporuje zdraví srdce: Výzkumy ukazují, že kefír může snížit poškození způsobené metabolickým syndromem (několik zdravotních stavů, které mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění). Kefír pomáhá snižovat krevní tlak, regulovat hladinu cholesterolu a zlepšovat hladinu triglyceridů (tuků v krvi). Může dokonce pomoci předcházet budoucím srdečním příhodám.
  • Přispívá ke zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy: Kefír je dobrým zdrojem vápníku, který potřebujete pro dobré zdraví kostí. Jedna studie zjistila, že u lidí s osteoporózou, kteří denně pili kefírové mléko, došlo ke zlepšení hustoty kostních minerálů. Kefír je také bohatý na další živiny, které posilují kosti, včetně vitaminu D, fosforu, hořčíku a vitaminu K.
  • Má antibakteriální účinky: Některá probiotika obsažená v kefíru mohou být stejně dobrá v boji proti některým škodlivým bakteriím jako antibiotika. Lactobacillus kefiri, který se nachází pouze v kefíru, může dokonce zpomalit nebo zastavit růst nebezpečných bakterií, jako jsou salmonela, H. pylori a E. coli.
  • Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi: Kefír s nízkým obsahem tuku je vhodnou potravinou pro diabetiky. V rámci výzkumů se vědci zabývají potenciálním vlivem kefíru na prevenci a léčbu cukrovky. Podle studie z roku 2021 může mít konzumace tibetských houbových kultur pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi u pacientů s cukrovkou 2. typu.
  • Podporuje imunitní systém a chrání před rakovinou: Výzkum prokázal, že kefír a jeho složky vykazují antimikrobiální, protinádorovou, imunomodulační aktivitu.

Domácí výroba kefíru

Kefír si sice můžete koupit v kterémkoli obchodě, případně se pro něj můžete vydat na farmářské trhy. Ale stejně tak si jej můžete zkusit vyrobit doma.

Podle toho, zda jste běžní strávníci, nebo vyznáváte veganský styl života, se můžete rozhodnout pro kefír mléčný, nebo vodní. Mléčný kefír se připravuje z mléčných kefírových zrn známých také pod názvem tibetská houba, případně kefírové kultury v prášku. Vodní kefír se připravuje z krystalů tibi.

K přípravě domácího mléčného kefíru z kefírových zrn neboli tibetské houby potřebujete mléko, případně jeho rostlinnou variantu. Kefírová zrna je potřeba opláchnout ve vlažné vodě a přidat do sklenice s mlékem. Sklenici zakryjte čistým plátnem a nechte zhruba 24 hodin stát při pokojové teplotě. Hotový kefír promíchejte a přeceďte přes sítko. Houbu důkladně promyjte pod tekoucí vodou, pak ji můžete zalít mlékem a nechat fermentovat další dávku. Je důležité, abyste při manipulaci s kefírem nepoužívali kovové náčiní. Ideální je plastová lžíce. Hotový kefír uchovávejte v ledničce. Spotřebovat byste jej měli během několika dnů.

V ideálním případě byste si na kefíru měli pochutnat ráno nalačno, případně večer před spaním. Po zhruba měsíčním pití kefíru je potřeba udělat si asi dvoutýdenní pauzu.

Nač si dát při pití kefíru pozor

Kefír má jen velmi málo nevýhod. Na několik věcí je však třeba dát si pozor:

  • Když začnete konzumovat potraviny bohaté na probiotika, jako je kefír, můžete pozorovat plynatost a nadýmání, takže raději začněte s malým množstvím. Jakmile se vaše tělo přizpůsobí, můžete pít více.
  • Kefír obsahuje velmi malé množství alkoholu. Pro většinu lidí to není problém, ale pokud jste citliví na účinky alkoholu nebo se mu z nějakého důvodu vyhýbáte, možná budete muset kefír vynechat.
  • Buďte opatrní, pokud máte oslabený imunitní systém. Pokud jste například nedávno ukončili léčbu rakoviny nebo trpíte onemocněním, jako je HIV, poraďte se se svým lékařem, než kefír zařadíte do svého jídelníčku.

Zdroj: webmd.com, dále dle textu

18387

Diskuze k článku