Chcete lépe zvládat nástrahy diabetu? Pojeďte do Luhačovic.
Kdo rychleji jí, rychleji tloustne
Patříte k „závodním“ jedlíkům, kteří mají talíř prázdný ve chvíli, kdy se ostatní u stolu propracovali sotva do poloviny svého oběda? Zpomalte.
Vědci z japonské Hirošimy ve studii prokázali, že rychlejší jedlíci rychleji přibývají na váze a ve srovnání s těmi, kteří jedí běžně rychle, mají více zdravotních komplikací. Naopak lidé, kteří se s jídlem loudají, mají menší pravděpodobnost, že se u nich později vyvine metabolický syndrom či diabetes 2. typu. Vedoucí výzkumu Takayuki Yamaji vysvětlil, že náš mozek potřebuje určitý čas, než zaznamená pocit sytosti ze žaludku. Zmínil také, že rychlá konzumace jídla silněji rozkolísá hladinu cukru, což může zvýšit hladinu oxidativního stresu a následně vést k inzulinové rezistenci charakteristické pro diabetes 2. typu.
391
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný