Jak na kvalitní spánek? K večeři si dejte rybu, ložnici vyvětrejte na 17 stupňů a odložte mobil
Každodenní konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny snižuje riziko předčasné smrti
Zdroj: zdroj: Shutterstock
Podle amerických vědců by konzumace ovoce a zeleniny 5krát denně mohla zajistit delší život. Nová studie zahrnující více než dva miliony lidí jasně ukázala, že každodenní konzumace dvou porcí ovoce a třech porcí zeleniny snižuje riziko předčasné smrti.
Vědci navíc zjistili, že u lidí, kteří jedli pět porcí ovoce a zeleniny denně, bylo riziko úmrtí bez ohledu na příčinu o 13 % nižší v porovnání s těmi, jež jedli denně jen dvě porce. Pět porcí ovoce a zeleniny bylo navíc spojeno i s o 12 % nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární nemoci včetně srdeční choroby a mrtvice a s o 10 % nižším rizikem úmrtí na rakovinu. Vědci během výzkumu také zaznamenali o 35 % nižší riziko úmrtí z důvodu respiračního onemocnění jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN).
Už dlouho je dokázáno, že zdravá strava bohatá na ovoce a zeleninu pomáhá snížit riziko vzniku mnoha chronických zdravotních potíží, které mohou vést k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny nebo mohou dokonce způsobit smrt. I přesto však podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pouze přibližně jeden z deseti dospělých konzumuje dostatečné množství ovoce a zeleniny.
Hlavní autor studie Dr. Dong Wang, epidemiolog a odborník na výživu z lékařské fakulty Harvard Medical School a nemocnice Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, říká: „Zatímco organizace jako Americká kardiologická asociace doporučují čtyři až pět porcí ovoce a zeleniny denně, ke spotřebitelům se pravděpodobně dostávají rozporuplné informace například o doporučeném množství nebo o tom, které potraviny do jídelníčku zahrnout a kterým se naopak vyhnout.“
V rámci výzkumu Dr. Wang a jeho tým analyzovali data ze studie Nurses’ Health Study a následné navazující studie Health Professionals Follow-Up Study. Obě tyto americké studie obsahovaly podrobné informace o stravování od více než 100 000 účastníků. Dále vědci analyzovali data o konzumaci ovoce a zeleniny a úmrtích z 26 výzkumných studií provedených napříč 29 zeměmi, kterých se dohromady zúčastnilo asi 1,9 milionu lidí.
Dr. Wang dále uvádí: „Výsledky naší analýzy dat Američanů a Američanek ze dvou studií jsou podobné výsledkům z 26 studií z celého světa, což potvrzuje, že naše zjištění jsou věrohodná a naznačuje, že je možné tato zjištění vztáhnout na širší světovou populaci.
Dr. Wang také dodává, že pět porcí ovoce a zeleniny za den „je pro širokou veřejnost relativně dosažitelné a zvládnutelné množství“.
Tato zjištění byla publikována ve vědeckém časopise Americké kardiologické asociace s názvem Circulation.
Zdroj: diabetes.co.uk
785
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný