Bis Bis

Káva může zvrátit škodlivé účinky sedavého života. Nejúčinnější je ráno

Káva může zvrátit škodlivé účinky sedavého života. Nejúčinnější je ráno
Konzumace kávy současně s léky proti nachlazení může mít nepříjemné účinky Zdroj: Pixabay

Ranní vstávání bývá někdy náročné. Možná jste typické ranní ptáče, ale možná patříte mezi ty, kteří fungují podle pravidla „vstávám v šest, probouzím se v deset“, a tak si každé ráno dodáváte energii šálkem horké, nádherně vonící kávy. A děláte dobře. Podle vědců z Tulane University mají lidé, kteří si vychutnávají kávu ráno, nižší riziko úmrtí na srdeční a cévní choroby než osoby, které ji popíjejí v průběhu celého dne. Diabetici by ji ale neměli pít na lačno.

Účinky kávy na lidské zdraví jsou předmětem zkoumání už velmi dlouho a vědci probírají její možné zdravotní výhody a nevýhody zleva zprava.

Neutralizuje neblahý vliv sedavého života

Podle výsledků výzkumu zveřejněného v roce 2024 může pití kávy pomoci negovat některé škodlivé zdravotní dopady sedavého způsobu života a konzumace kofeinu může pomoci zlepšit zdraví cév. Podle studie zveřejněné v prosinci 2024 zase může pití kávy a čaje souviset s nižším rizikem rakoviny hlavy a krku.

Káva má své výhody i stinné stránky

Asi nikdo nepochybuje o tom, že káva povzbuzuje a má pozitivní vliv na činnost našeho mozku. Kromě toho také zlepšuje fyzickou výkonnost, přispívá ke spalování tuků a zrychluje metabolismus. K jejím pozitivům patří i to, že pomáhá snížit riziko poklesu kognitivních funkcí, tj. přispívá k prevenci chorob, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Má své výhody i pro diabetiky 2. typu, protože může snižovat riziko předčasného úmrtí z různých příčin.

Aby to ale nebylo tak černobílé, jiné výzkumy poukazují na potenciální stinné stránky pití kávy. Podle nich může konzumace vysokého množství kofeinu nejméně pět dní v týdnu zvyšovat riziko onemocnění srdce a příliš mnoho kávy může zvýšit riziko mrtvice. Takže: „babo, raď“.

Pepř, zázvor a chilli: Ostré druhy koření prospívají nejen diabetikům

Co je to koření? Tento pojem zahrnuje různé části rostlin, například plody, květy, semena, ale i listy, nať nebo kůru. Tyto rostlinné části jsou ...

Záleží na denním čase

K otázce výzkumu přínosů a negativ kávy se vyjádřil doktor Lu Qi, profesor na Celia Scott Weatherhead School of Public Health and Tropical Medicine na Tulane University v New Orleans: „Existuje řada studií o účincích pití kávy na lidské zdraví; všechny tyto předchozí studie však testují pouze množství konzumace kávy, doposud ale žádná studie nezkoumala vliv, který má doba, kdy kávu pijeme.“

Doktor Qi je hlavním autorem nového výzkumu, který byl nedávno publikován v časopise European Heart Journal a který poprvé poukazuje na význam doby pití kávy na zdraví člověka (tj. riziko kardiovaskulárních onemocnění i úmrtí ze všech příčin) nad rámec množství vypité kávy.

Ranní pití kávy prospívá srdci

Doktor Qi se svým týmem analyzoval data od více než 40 000 dospělých osob, které se v letech 1999 až 2018 zúčastnily amerického Národního průzkumu zdraví a výživy.

Po analýze vědci zjistili, že účastníci, kteří ráno pili kávu, měli o 31 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a o 16 % nižší riziko úmrtí ze všech příčin. Tyto výhody se projevily u všech lidí konzumujících kávu, tedy bez ohledu na to, zda šlo o jedince, kteří popíjeli kávu v mírném množství (tj. dva až tři šálky denně), nebo o vyznavače černého moku, kteří si dopřávali více než tři šálky denně. U lehkých ranních pijáků, kteří vypili jeden šálek kávy nebo méně, byl zaznamenán pouze malý přínos.

Naše údaje naznačují, že pití kávy pouze [ráno] může podpořit příznivé účinky; zatímco pozdní pití může přínosy minimalizovat. Naše výsledky naznačují, že pití kávy ráno je prospěšné zejména pro středně silné a silné pijáky, tj. osoby konzumující dva a více šálků denně,uvedl doktor Qi.

Tofu: Pradávná potravina s přehledem nahradí maso. Na štrúdlu se zelím a tofu si skvěle pochutnáte

Mezi zdroje rostlinných bílkovin patří různé ořechy a semínka, například vlašské ořechy, kešu, slunečnicová, dýňová nebo sezamová semínka, ...

Proč je ranní pití kávy prospěšné?

Je známo, že lidské zdraví včetně kardiovaskulárního zdraví úzce souvisí s regulací cirkadiánního rytmu. „Konzumace jídla a pití nápojů jsou klíčovými cirkadiánními časovými signály. Zatímco většina studií o výživě se zaměřuje na množství přijímané stravy, jen málo z nich zkoumá cirkadiánní vzorce příjmu potravin/nápojů. Káva ovlivňuje spánek a různé hormony související s cirkadiánním rytmem, jako jsou melatonin, kortizol a markery zánětu, které mají význam pro zdraví srdce,“ vysvětlil doktor Qi. Podotkl také, že předchozí studie prokázaly přínos pití kávy pro metabolismus, a to včetně metabolických faktorů souvisejících se zdravím kardiovaskulárního systému, jako je snížení hladiny glukózy a nepříznivých lipidů. „Naše studie naznačuje, že pití kávy po ránu může tyto přínosy posílit,dodal na závěr.

Diabetici by neměli pít kávu na lačno

Každý jedinec žijící s cukrovkou by si ovšem měl dát pozor na ranní pití kávy na prázdný žaludek. Pití na lačno totiž může mít velký vliv na hladinu cukru v krvi a vést k jejímu zvýšení. Byla také pozorována zhoršená glukózová tolerance a citlivost na inzulin. Diabetici by si tedy před ranní kávou určitě měli dopřát kvalitní snídani.

Zdroje: medicalnewstoday.com, diastyl.cz, academic.oup.com, dále dle textu

3628

Diskuze k článku