Káva může diabetikům významně prospět. Dbejte ale na výběr kvalitních zrn

Káva může diabetikům významně prospět. Dbejte ale na výběr kvalitních zrn
Pražením zelených kávových zrn vzniká surovina pro nejpopulárnější nápoj světa – kávu. Zdroj: Shutterstock

Snad nejběžněji užívanou psychoaktivní látkou vůbec je mnohými milovaný kofein. Pití kávy je odedávna součástí mnoha kultur po celém světě a jen málokdo si dokáže svůj den představit bez horkého šálku lahodné kávy. Skvělou zprávou je, že pravidelné pití kávy snižuje pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu, proto pokud diabetem netrpíte, kávě se rozhodně vyhýbat nemusíte. Již diagnostikovaní diabetici se však musí mít na pozoru. Kofein dokáže značně zacloumat s hladinou krevního cukru i inzulínu, a mnoha diabetikům tak pití kávy nemusí dělat dobře.

Také si ráno bez kávy nedokážete představit? Nejste sami. Většina lidí žijících na západě Evropy a v USA si dopřává 2–3 šálky kávy denně. Mnoho kultur po celém světě vnímá kávu jako mocný stimulující prostředek a afrodiziakum. Jak je to ale ve skutečnosti s jejím vlivem na naše zdraví? Pojďme se na účinky kávy podívat podrobněji.

Vzácná dvě zrníčka v jednom plodu jako nejpopulárnější vývozní komodita

Kávovník (lat. Coffea) je rod zahrnující asi 100 druhů stromů a keřů, které pochází z Afriky a Madagaskaru. Plodem kávovníku jsou drobné peckovice, které obsahují pouze dvě naproti sobě ležící semena – zelená kávová zrna. Pro pěstování kávových zrn jsou nejpopulárnějšími odrůdami kávovník arabský, kávovník statný a kávovník liberijský. Co se pití kávy týče, obyvatelé Jižní Ameriky, Asie a Afriky rozhodně nejsou za Evropany a Američany pozadu – káva je totiž primárně pěstována zvláště v těchto oblastech. Nejvýznamnějšími producenty jsou tradičně Brazílie, Vietnam, Indonésie a Kolumbie. Pražená kávová zrna jsou jedním z nejběžnějších mezistátních artiklů vůbec.

Chcete posílit svou imunitu a vyhnout se podzimním nákazám? Využijte sílu přírodních adaptogenů

Pokud by se vám hodilo lépe zvládnout stres, obezitu či některé chronické nemoci, co to třeba zkusit tentokrát jinak? Pojďme společně posílit ...

Psychoaktivní kofein v čele zástupu bioaktivních látek

Nejznámější účinnou látkou v kávě je stimulant kofein. Jedná se o rostlinný alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Po vypití šálku kávy se proto díky němu cítíme čilí a nabuzení, tento pocit se však nemusí dostavit v případě, že jsme si na pití kávy již značně přivykli. Kofein velmi snadno vyvolává závislost, a tak pro dosažení jeho stimulujících účinků bývá nutné dávku neustále navyšovat, což samozřejmě není dlouhodobě vhodné.

Kromě kofeinu obsahuje káva řadu zdraví prospěšných látek. Jedná se zejména o:

Jaké je vhodné množství kofeinu pro zdravého člověka?

Káva má však kromě nechvalné závislosti na kofeinu také mnoho příznivých zdravotních účinků. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že optimální denní příjem kofeinu je asi 400 mg, přičemž v jednom šálku kávy o gramáži 7–8 g je obsah kofeinu 100 mg. Čtyři espressa denně tedy nepředstavují pro zdravého jedince žádné riziko, naopak mu pomohou mimo jiné předejít rozvoji diabetu 2. typu.

Kofein však zvyšuje krevní tlak – lidé s poruchami kardiovaskulární soustavy by to proto neměli s pitím kávy přehánět.

Není však káva jako káva. Je známým faktem, že čím déle protéká horká voda přes kávu, tím je v nápoji kromě kofeinu i vyšší obsah nezdravých příměsí. Chcete-li tedy z kávy vytěžit maximum zdraví prospěšných látek, pijte pouze malé koncentrované espresso.

Káva může významně prospět i diabetikům

Studie dokazují, že konzumace kávy snižuje pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu. Výzkum Harvardské univerzity přišel na přelomu roku 2013 s převratným zjištěním, že lidé, kteří zvýšili konzumaci kávy z 1–2 na 3–4 šálky denně měli o 11 % nižší pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu. U osob, které příjem kávy naopak snížili, došlo k navýšení rizika rozvoje diabetu o 17 %. Tyto údaje se však týkají zdravých osob, které netrpěly žádnými přidruženými poruchami typu vysoký krevní tlak a podobně.

Jak ale reagují na kofein již diagnostikovaní diabetici? Vliv kofeinu na diabetiky je značně individuální – u některých způsobuje krátkodobé zvýšení krevní glukózy a v jiných případech naopak navyšuje hladinu inzulínu. Není výjimkou ani současné navýšení obou těchto látek. Zdá se, že významnými faktory jsou dále:

  • konzumace kávy s jídlem / bez jídla,
  • způsob úpravy kávy (filtrovaná, espresso, s mlékem, bez mléka),
  • množství konzumované kávy,
  • genetické předpoklady,
  • jiná zdravotní omezení (kardiovaskulární zdraví apod.).

Sychravé počasí si žádá podporu imunity! Vsaďte na goji čili kustovnici čínskou. Profit z ní budou mít i diabetici

Hledáte-li způsob, jak přijmout velkou dávku zdraví koncentrovanou do jednoho sousta, je goji tou správnou volbou. Tyto drobné podlouhlé bobule ...

Přesné mechanismy pozitivního účinku kávy na zdraví zatím nejsou známé. Obecně však lze říci, že pití kávy u diabetiků:

  • zvyšuje citlivost tukové tkáně na inzulín, a to i v případě konzumace bezkofeinové kávy. Ta může být pro některé diabetiky dokonce vhodnější než kofeinová, jelikož nezvyšuje krevní tlak. Je však důležité volit kvalitní bezkofeinovou kávu, ve které došlo k odstranění kofeinu tzv. vodní cestou, nikoliv chemickou úpravou zrn.
  • snižuje hromadění triglyceridů v játrech. Triglyceridy jsou tukové částice, které se usazují v tepnách a způsobují jejich kornatění (tzv. ateroskleróza).
  • zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů.

Jaký druh kávy je nejvhodnější pro diabetiky?

Pro diabetiky je nejvhodnější káva filtrovaná přes papírový filtr, a to z jednoho prostého důvodu. Papírový filtr totiž dokáže zachytit terpenoidy cafestol a kahweol, které přispívají k tvorbě tzv. LDL cholesterolu. Jeho hromadění v tepnách vede spolu s dalšími látkami ke zmiňované ateroskleróze. Diabetici by proto měli zainvestovat do nákupu překapávacího kávovaru, čímž se ochrání před nadbytkem „zlého“ cholesterolu.

Mnoho lidí si kávu vylepšuje cukrem, mlékem či smetanou, čemuž by se diabetici samozřejmě měli vyhnout. Černá káva má mnoho benefitů, ale sladká ochucovadla vám na zdraví rozhodně nepřidají. Ať se již rozhodnete pro silné espresso, nebo pro voňavou překapávanou kávu, rozumná míra konzumace vám může přinést mnoho zdravotních benefitů. Společná „přestávka na kávu“ navíc zaručeně utužuje mezilidské vztahy doma i na pracovišti.

Zdroje: lazenskakava, nature, medicinapropraxi, hsph.harvard, dialiga, webmd, ncbi.nlm

17346

Diskuze k článku