Celer: Mocný spojenec v boji s hypertenzí, cukrovkou i záněty
Kapustový salát s ořechy a rozinkami
Potřebujete: 500 g růžičkových kapustiček, 1 červená cibule, 3 hrsti rozinek, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst lískových ořechů, 200 g bílého jogurtu, šťáva z ½ citronu, sůl, čerstvě mletý pepř
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 188 kcal,
tuky: 8 g, sacharidy: 20,5 g, bílkoviny: 7,25 g
Postup přípravy:
1. Propláchnuté kapustičky rozeberte na listy, nebo je pokrájejte na plátky. Prolijte je ještě jednou, tentokrát vroucí vodou.
2. Promíchejte citronovou šťávu s jogurtem, osolte ji a opepřete.
3. Cibuli nakrájejte na tenké plátky, smíchejte v míse s kapustičkami a přidejte ořechy a rozinky.
4. Vše promíchejte s jogurtovou směsí.
TIP: Hledáte rozinky s označením BIO? Zkuste ty od společnosti Bonitas, vřele je doporučujeme.
Proč si dopřát kapustu?
Kapusta je velmi zdravá košťálová zelenina, která je však neprávem dosti opomíjená. Na nesprávně upravenou kapustu ve školních jídelnách mnozí nezapomněli dodnes, přestože „brukev“ může
chutnat opravdu skvěle a má vynikají vlastnosti. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá například snižovat cholesterol a má příznivé
účinky na žaludek, játra a trávení. Navíc se snadno zpracovává a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, smažit, dusit, zapékat nebo pařit, mějte ale na paměti, že syrová se nejí. Sluší
jí i salátová úprava, do které jsme se pustili my.
Zdroj: www.akademiekvality.cz
444
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný