Jídlo není jen prostředek k nasycení. Má i další životní rozměry, může být lékem

Jídlo není jen prostředek k nasycení. Má i další životní rozměry, může být lékem
Říká se, že láska prochází žaludkem. Pokud milujete svůj organismus, projezte se k tomu, aby vám sloužil co nejlépe. Zdroj: Pixabay

Jedení je důležitý každodenní proces, kterému se nevyhneme a potřebujeme jej k tomu, abychom přežili. To, jaká bude kvalita našeho života, je jím ovlivněno více, než si uvědomujeme. Obzvlášť u diabetiků.

Na to, co jíte, byste si měli v rámci zachování co nejlépe fungujícího těla dávat pozor, i když se s cukrovkou zrovna neléčíte. Se vznikem té II. typu je totiž přímo spojován nezdravý jídelníček. Některé potraviny ale naopak působí jako součást dobré antidiabetické prevence. To, z čeho se skládá vaše strava, má vliv na mnoho dalších aspektů vašeho života.

“Ať je jídlo tvůj lék” je stále aktuální

Hippokratova slavná věta „Ať je jídlo tvůj lék a lék tvá potrava“ platí do puntíku i dnes. Vlastně lze říci, že při výskytu mnoha civilizačních onemocnění a jejich spojováním právě se špatně zvolenou stravou je přímo nutné ji neustále opakovat. Diabetes II. typu je jednou z nemocí, která je dávána do přímé souvislosti s nezdravým životním stylem.

Diabetes je vedle obezity, kardiovaskulárních onemocnění a onkologických onemocnění jmenovaný prakticky ve všech článcích o civilizačních chorobách.

Kvalita potravin by měla být jedním ze stěžejních bodů toho, jak přemýšlíte o své stravě. Nemusíte být zrovna nutriční terapeut, ale je dobré vědět něco o tom, jak bude vaše tělo reagovat třeba na raw stravu, nebo pokud jej budete zásobovat průmyslovými hotovými jídly či pizzou.

Osvojte si pár základních bodů, které pomohou vykouzlit chutnou a zároveň organismu prospěšnou potravu, aniž byste museli být zrovna šéfkuchařem:

  • Zapomeňte na polotovary.
  • Vybírejte jednoduchá koření pro fenomenální chuť. Pokud můžete, používejte čerstvé bylinky.
  • Čistota jídla je základem zdraví, zahoďte bujóny s glutamáty a další „vylepšovače“ chuti.
  • Vyjděte z ulity „tradiční české kuchyně“ a zkuste zabrousit více do Středomoří nebo Indie.
  • Máte-li možnost koupit maso z farmy nebo v bio kvalitě, určitě poznáte rozdíl mezi konvenčním a grass fed hovězím nebo jehněčím.
  • Snažte se vyhýbat smaženým pokrmům, i když jsou velmi chutné.
  • Objevte jednodušší chutě, pokud si děláte steak, zkuste ho pouze osolit a dochutit čerstvě namletým pepřem. Lépe tak vynikne chuť samotného masa.
  • Pořiďte si jako pomocníka pro zdravější trávicí systém dobrá probiotika či symbiotika (probiotika a prebiotika v jednom).

Červená řepa je skvělým zdrojem prospěšných látek. Diabetikům pomůže srovnat hladinu glukózy v krvi

Řepná šťáva je přírodní nápoj, který je velmi prospěšný pro váš organismus. Pravidelné kúry s jejím využitím podporují celkovou obranyschopnost ...

Jídlo jako prevence nemoci

Jídlo, které vám prospěje, a zároveň dle naturopatů funguje také jako prevence civilizačních chorob, je chutné a zdravé. Mnozí ale na něj nejsou v našich končinách zvyklí, protože česká kuchyně je hutná – a můžete se setkat s názory, že se po odlehčení jídelníčku člověk nenají.

Správně sestavená strava ale tělo nejen zasytí, ale působí třeba také jako regulátor stresových situací, což je obzvlášť v zimních měsících doopravdy potřebná vlastnost.

Potraviny s dobrým obsahem vlákniny dokáží pomoci zlepšit činnost vašich střev. Ovoce, zelenina a mořské řasy s dobrým antioxidačním potenciálem pak pomohou vaší pleti vypadat pěstěně a pevně. Mnohé potraviny také mají výborné protizánětlivé působení a prospějí všem – včetně diabetiků.

Vyhněte se jídlu, které zatěžuje vaše játra. Po Vánocích si naordinujte jejich detoxikaci.

Játra jsou zodpovědná za řadu biochemických a metabolických funkcí, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Uchovávají živiny přinášené ...

Po čem sáhnout, aby byl pro vás jídelníček lékem?

Pokud milujete dobré jídlo, bude pro vás skladba chutného jídelníčku hračkou. Obzvlášť, nelpíte-li na typicky hutných českých pokrmech. I v zimním období si můžete užívat skvělá jídla, která zahřejí a zároveň vyživí váš organismus tak, aby se mu chlad a krátké dny snášely co nejlépe. Jejich konzumací uděláte službu tělu, aby se efektivněji připravilo na přechod z tohoto ročního období do jarních dnů. Vhodně zvolenou stravou posílíte také svou psychickou odolnost.

Jaké jsou dobré a prospěšné potraviny, které mohou být zároveň „lékem“ nebo dobrou prevencí?

  • Kostní vývar z kvalitního, nejlépe na farmě chovaného masa je výborným zdrojem potřebného kolagenu. Obzvlášť vydatný je vývar z jehněčích kostí, klasicky si můžete dát i oblíbený hovězí. Dostatek kolagenu v těle podpoří dobré fungování pohybové soustavy a udrží v kondici vaši pleť i vlasy.
  • Chutné artyčoky  jsou neocenitelným přítelem vašich jater, žlučníku, ale i ledvin. Působí jako diuretikum, aktivují sekreci žluči. Stimulují regeneraci jaterních buněk, napomáhají účinné detoxikaci organismu. Jsou také bohaté na antioxidanty, z nichž některé hrají důležitou roli při snižování triglyceridů (forma ukládání mastných kyselin v těle), zatímco jiné jsou odborníky na výživu a alternativní medicínu doporučovány pro jejich schopnost snižovat riziko rakoviny tlustého střeva.
  • Zdravá cizrna je jako všechny luštěniny (čočka, fazole, hrách) velmi bohatá na rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, vlákninu a asimilovatelné sacharidy. Díky obsahu vlákniny prospěje vašemu zažívání.
  • Vysoce antioxidační kurkuma  je skvělým protizánětlivým činitelem. Je brána jako jedna z potravin, které jsou vhodné pro prevenci vzniku onkologických onemocnění. Navíc má schopnost snižovat překyselení organismu, podporuje acidobazickou rovnováhu, stimuluje trávení a vylučování žluči.
  • Zajímavou volbou pro obohacení jídelníčku jsou jedlé kaštany. Jsou bohaté na mangan, draslík, vitamín C a škroby. Škrob v nich obsažený má ochranný účinek na zdraví tlustého střeva, protože odolává trávení.
  • Česnek a cibule jsou skvělým zdrojem síry, prvku, který je důležitý pro úspěšný management hyperglykémie a jako prevence oxidace krevní glukózy. Působí jako spolehlivé antibakteriální látky, jsou přátelské cévám i srdci. Vůbec nejlepší je konzumovat tyto dvě aromatické bomby v raw stavu, ale ne všem takto chuťově vyhovují.
  • Velmi prospěšné je zařadit do jídelníčku i mořské řasy wakamé, kombu, nori. Jsou nabité mikroživinami, obsahují vitamíny i minerály, které nakopnou vaše tělo a dodají mu potřebnou energii. Podporují zdravý kardiovaskulární systém i krevní oběh, wakane řasa oplývá schopností bojovat proti herpes viru.
  • Lískové ořechy jsou plné omega-3 mastných kyselin a bílkovin nezbytných pro správné fungování neuronů, mozku a kardiovaskulárního systému. Působí jako ideální protistresová potravina. Navíc výborně zasytí.
  • Zelí, bílé i červené, má široké pole působnosti ve vašem organismu. Je mírně diuretické, čímž napomáhá lepšímu odvádění škodlivin z těla. Má pozitivní vliv na snižování hladin krevního cukru, jako jedna z potravin působí proti vzniku anémie. Díky bohatosti na výživné látky posiluje tělo a také ducha, proto je ideální potravinou proti zimním depresím.
  • Citróny působí antisepticky a antibakteriálně, pomáhají podpořit celkovou imunitu organismu. Jsou také antioxidační potravinou, chrání buňky těla před působením oxidativního stresu a předčasným stárnutím.
  • Ovesné vločky jsou bohaté zejména na nenasycené „dobré tuky“, které chrání kardiovaskulární funkce a bílkoviny, což z nich dělá vynikající prostředek proti únavě. Jsou také výborné při nespavosti související s intelektuálním stresem. Napomáhají zlepšit střevní transit a jsou známé také jako pomocník pro snižování špatného cholesterolu v krvi.

Zdroje: Healthline.com, Britannica.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Organicfacts.net.

1911

Diskuze k článku