Jídelny by měly nabízet zdravější pokrmy

Jídelny by měly nabízet zdravější pokrmy

Nejnovější průzkum provedený vědci z Univerzity v Cambridge odhalil, že pokud se v podnikových jídelnách či kantýnách budou místo nezdravých jídel nabízet jídla nízkokalorická, dojde k významnému snížení obezity u zaměstnanců.

Mnoho lidí v Británii totiž denně přijímá několikanásobně větší počet kalorií, než je jejich doporučené množství. To má nepříznivý dopad na naše zdraví, jelikož hrozí rozvoj kardiovaskulárních problémů, diabetu 2. typu či dokonce některých typů rakoviny.

Zdravějšími hamburgery ke zlepšení kondice

Vědci proto provedli studii, kdy po dobu šesti měsíců podávali v 19 jídelnách na pracovištích menší porce vyvážených jídel či jejich nízkokalorické varianty. Hamburgery se sýrem a slaninou tak byly nahrazeny hamburgery s grilovaným kuřecím masem, zatímco například u špaget došlo pouze ke snížení jejich výdejní porce. I když se jednalo o menší změny v jídelníčku zaměstnanců, každý pracovník zkonzumoval o 50 kalorií méně za den. Celkový počet přijatých kalorií na pracovišti se tak snížil o 11, 5 %.

I malá změna v jídelníčku má velký dopad

Jeden z vedoucích studie, doktor James Reynolds, uvedl: „V průměru zkonzumuje každý obyvatel Velké Británie o 200–300 kalorií denně navíc. Tato studie tedy ukazuje, že zmenšení velikosti porcí a lepší dostupnost nízkokalorických jídel by mohly významně přispět ke zlepšení našeho zdravotního stavu a redukce obezity ve společnosti. Pokud by tyto změny zavedly na všech pracovištích, ve školách a na univerzitách, mohlo by to pomoci snížit úroveň obezity v naší populaci.“

Tato studie byla publikována v časopise PLOS Medicine.

Zdroj: diabetes.co.uk, foto: Shutterstock

306

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku