Jídelníčk pro zahřátí: Vsaďte na zázvor a obilninové kaše
Pokud vás teplé oblečení v zimě dostatečně nezahřeje a neustále cítíte vnitřní chlad, můžete si pomoci vhodnými potravinami a různým kořením. Typicky zimní potravinou je např. zázvor, který je zároveň osvědčeným prostředkem proti nachlazení.
„Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla nebo si uvařit zázvorový čaj. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.
Mohou diabetici čaj s medem?
“Diabetici by měli množství přijatých jednoduchých sacharidů omezovat. Mohou je konzumovat, ale v přiměřeném množství odpovídajícím doporučenému množství sacharidů na den. Med je směs cukrů – především fruktózy a glukózy. Už jedna čajová lžička obsahuje v průměru 12 g sacharidů, které způsobí rychlou glykemickou
a inzulinovou odezvu téměř srovnatelnou s klasickým řepným cukrem. Z tohoto hlediska je med vhodný spíše při korekci hypoglykemie. Pokud vám glykemie během dne příliš nekolísá, čaj oslazený medem byste si mohl dopřát s podmínkou, že byste měl ubrat z jiných zdrojů sacharidů tak, aby byl zachován doporučený energetický a sacharidový příjem. Vhodné je také změřit si glykemii po konzumaci medu, abyste viděl, jak na to vaše tělo reaguje. Ideální by však bylo odvyknout si na sladkou chuť
a nedoslazovat si,” doporučuje nutriční terapeutka Bc. Petra Lörincziová.
Zahřeje i obyčejná voda
Další nápoj, který vás krásně prohřeje, je obyčejná voda vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu se špetkou skořice a plátky pomeranče. Nezapomeňte, že i v chladných dnech byste měli přijímat alespoň 1,5 litru vody. Podle Přídové z NATURHOUSE je tento nápoj naprosto ideální, skořice vás zahřeje a díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly. Pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C.
Kořením proti chladu
Dalším kořením se silně zahřívacími účinky jsou chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Můžete nimi dochucovat pokrmy, ale zkuste je použít do nápoje. „V našich končinách není zvykem pít teplou vodu ochucenou kořením, ale zkuste to. Uvidíte, že se skutečně vnitřně prohřejete, hydratujete a pomůžete také své peristaltice,“ pobízí výživová specialistka NATURHOUSE.
Na kávu a alkohol pozor
Podle odborníků si však dejte pozor na kávu, alkohol a jiné povzbuzující nápoje. I když první pocit může být zahřátí, pravdou je, že vás tyto nápoje budou paradoxně dehydratovat a vyčerpávat.
Obilninové kaše zázračně zahřejí
Ideální snídaní v chladných dnech jsou obilninové kaše bez přidaného cukru a soli. „Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky. Vhodné jsou také goji, které díky své sladké chuti uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky,“ říká Přídová z www.naturhouse-cz.cz.
Mléčným výrobkům se nevyhýbejte
Mnoho lidí se v chladných dnech záměrně vyhýbá mléčným výrobkům, protože mají pocit, že je ochlazují. To je ale chyba. Když si do bílého jogurtu či tvarohu dáte špetku chilli nebo skořice, energie se vyrovnají a své tělo obohatíte o vápník, mléčné kultury i cenné bílkoviny, navíc se skvěle zasytíte.
Chuť na zeleninu v zimě klesá
Stejně tak se na podzim a v zimě nemusíte vyhýbat zelenině. Zahřívací účinky má česnek, cibule a pažitka. Ze zeleniny (lilku, rajčat, papriky a dalších) lze udělat pyré, podusit na kapce kvalitního oleje nebo napařit v páře a přidat špetku některého ze zahřívacích koření.
Nezavrhujte české ovoce
Co se ovoce týče, je to asi největší oříšek zejména v zimě a v brzkém jaru, kdy je lokálního ovoce jako šafránu. Ne každý fandí exotickému ovoci a ne každý dobře tráví syrové ovoce. Doporučení Aleny Přídové z NATURHOUSE je jedoduché, čím pestřeji budete jíst, tím lépe pro sebe uděláte. Například typické české ovoce jako je jablko, hruška nebo švestky můžete povařit a dochutit skořicí, badyánem nebo chilli. Stačí špetka a uvidíte, jak vám za to vaše tělo poděkuje.
Jen pozor, nic se nemá přehánět! Proto ani konzumaci silně zahřívacích potravin a koření nepřehánějte. Mohl by vás bolet žaludek a začít zbytečně praskat žilky.
Zdroj: www.naturhouse-cz.cz
480
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný