Jezte zásadité potraviny: Dostaňte překyselení organismu pod kontrolu s chutí

Jezte zásadité potraviny: Dostaňte překyselení organismu pod kontrolu s chutí
Zelenina je výborným pomocníkem v boji pro nastolení rovnováhy pH ve vašem těle Zdroj: Freepik

Překyselení organismu je téma, které by mělo zajímat i diabetiky. Nerovnováha kyselin a zásad je totiž jedním ze vzpomínaných faktorů vzniku diabetu II. typu i následných komplikací. Naštěstí lze pomoci organismu obnovit rovnováhu pH poměrně snadno.

Strava představuje jeden ze základních pilířů boje s přehršlí kyselin ve vašem organismu. Má výborný potenciál ovlivňovat acidobazickou rovnováhu. Stačí jen dát si pozor na poměr mezi potravinami, které jíte, a omezit okyselující druhy tak, aby se vaše tělo mohlo znovu vyladit a co nejlépe sloužit bez nepříjemných příznaků vyhrávající acidózy.

Kyseliny versus zásady ve stravě a jejich vliv na organismus

Ze všech potravin, které jíte, vznikají v krvi a v extracelulární tekutině kyseliny a zásady. Kyselost, nebo zásaditost potraviny závisí na třech parametrech. Jsou to kvalita a množství minerálů, které se v ní vyskytují, poměr citrátů a hydrogenuhličitanů (často spojovaných s draslíkem), obsah bílkovin a podíl sirných aminokyselin v nich. Pro lepší orientaci pro jejich výběr se používá index PRAL (Potential Renal Acid Load).

Strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin může v případě, že k ní není přidáno dostatečné množství ovoce a zeleniny, způsobit poměrně snadno chronickou metabolickou acidózu.

Tento stav je spojovaný mimo jiné se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky, případně zhoršením jejích komplikací, pokud se s ní již léčíte. Pochopení acidobazické rovnováhy není vůbec složité. Lidské tělo má přirozeně mírně zásadité pH, ale kvůli špatné životosprávě nastávají jeho odchylky, k nimž přispívá také hromadění toxinů a odpadních látek v těle.

Aby vaše buňky správně fungovaly, musí být udržována nízká úroveň zásaditosti pH a pohybovat se mezi 7,35 a 7,45. Když se hladina kyselosti v těle zvýší, vnitřní mechanismy se snaží obnovit rovnováhu a čerpají z alkalických zásob. Proto je dobré podpořit je pomocí zásaditých potravin.

Jaké potraviny jsou vhodné pro podporu zásaditého pH?

  • Rozinky, sušené fíky, černý rybíz, banány, hrušky, grapefruit, mango, ananas, citron.
  • Meruňky, bílé hrozny, kiwi, červené hrozny, neslazený pomerančový džus, pomeranče, maliny.
  • Jahody, neslazený jablečný džus, jablka, špenát, fenykl, rukola, celer, mrkev, cukety, růžičková kapusta, špenát, květák, ředkve, lilek, česnek, čekanka, pórek, kakao, lískové oříšky.
  • Zásadité koření a bylinky jsou kurkuma, paprika, kmín, česnek, šafrán, chilli prášek, černý pepř, zázvor, skořice, kardamom, rozmarýn, tymián, kopr, petržel, máta, koriandr, muškátový oříšek.
  • Můžete přidat potravinové doplňky hořčík, vápník a sodík, které mají schopnost podporovat rovnováhu kyselin a zásad v těle.
  • Pokud chcete zlepšit acidobazickou rovnováhu těla, omezte maso, obiloviny, mléčné výrobky, vejce a pečivo.

Cukrovka a premenstruační syndrom: Dostaňte pod kontrolu výkyvy nálad i glykémie

Hormony, které souvisí s menstruačním cyklem u žen v plodném věku, mají vliv na hladinu krevního cukru. Premenstruační syndrom (PMS) je porucha ...

Projevy acidobazické nerovnováhy, o kterých možná nevíte

Stupnice pH se pohybuje v hodnotách od 0 do 14. Testy na jejich zjištění lze provádět doma pomocí proužků dostupných v lékárnách. Neutrální a ideální pro tělo je, když papírek po použití ukazuje 7, klesne-li pod toto číslo, mluvíme o acidóze. Pro přesné výsledky je nutné provádět měření po několik dní ve stejnou denní dobu, nejlépe ráno po probuzení. Hodnota pH moči se během dne mění v závislosti na jídle a fyzické aktivitě. Když je acidobazická rovnováha narušena, tělo ukládá přebytečné kyseliny do pojivové tkáně. Enzymatická aktivita je oslabena, imunitní systém se nedokáže efektivně bránit vnějším atakům.

Při narušené acidobazické rovnováze se objevují větší nebo menší zdravotní potíže, jako je únava, migrény, osteoartróza, osteoporóza, poruchy štítné žlázy, nadváha, zvýšený LDL cholesterol v krvi nebo hypertenze (časté u diabetu II. typu). Další příznaky, které poukazují na nerovnováhu kyselin a zásad v organismu, jsou sklon k nadměrnému pocení, zápach z úst, zvýšené maštění pleti, zhoršení zdraví nehtů a vypadávání vlasů.

Na co dát pozor při snaze o acidobazickou rovnováhu:

  • Podpora jejího nastolení neznamená úplné vyřazení okyselujících potravin, protože je důležité udržovat dobrý poměr mezi příjmem bílkovin, tuků a sacharidů.
  • Ryby a maso totiž poskytují základní živiny pro správné fungování těla, jako je železo nebo omega-3 mastné kyseliny a další látky.
  • U hubených lidí je třeba dbát na to, aby ještě více nezhubli, proto je dobré zařadit potraviny, které jsou bohaté na prospěšné tuky a rostlinné bílkoviny.
  • Lidé s patologiemi střev by měli zařadit zeleninové a ovocné šťávy, které neobsahují vlákninu a nevedou k podráždění trávicího systému.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Britannica.com, My.clevelandclinic.org

117203

Diskuze k článku