Jedlý dárek k Vánocům i zdravé mlsání: Zkuste recept na oříškovou pomazánku vhodnou i pro diabetiky

Jedlý dárek k Vánocům i zdravé mlsání: Zkuste recept na oříškovou pomazánku vhodnou i pro diabetiky
Lískové ořechy jsou nejen zdravé, ale můžete z nich připravit i chutnou laskominu Zdroj: Freepik/Freepik

Zdravé mlsání, které nejen skvěle chutná, ale lze ho použít i jako jedlý dárek z lásky k Vánocům? Žádný problém. Vyzkoušejte náš recept na pomazánku z lískových oříšků, kterou si zvládnete vyrobit sami doma z pár ingrediencí, a připravte si dokonalou pochoutku, po které se vám budou dělat boule za ušima. Vzhledem k tomu, že má naše oříškové máslo nižší glykemický index, mohou si ho dopřát i diabetici. Chutnat bude ale celé rodině.

Lískové oříšky jsou plné zdravých tuků a dalších důležitých živin

I když jsou lískové ořechy poměrně kalorické, obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků – jsou bohatým zdrojem mono- a polynenasycených tuků, jakož i omega-6 a omega-9 mastných kyselin. Kromě toho ale obsahují i poměrně velké množství vitamínu B6, E, folátu, fosforu, draslíku, zinku, manganu, mědi a hořčíku, jakož i vlákniny.

Bohaté jsou také na obsah antioxidantů, jež poskytují ochranu před oxidačním stresem, který může být příčinou různých civilizačních onemocnění, může urychlovat stárnutí organismu a poškozovat buněčnou strukturu. Většina antioxidantů je obsažena ve slupce, proto je vhodné konzumovat po vyloupnutí ze skořápky celá jádra se slupkou. Nejhojněji jsou v lískových oříšcích zastoupeny fenolické sloučeniny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, redukují zánětlivé procesy v těle, podporují zdraví srdce a mohou být i důležitým faktorem poskytujícím ochranu před různými typy rakoviny.

Adventní horoskop: Poselství hvězd pro předvánoční čas slibuje dny plné naděje, za své sny se ale musíme postavit

První adventní neděle bývá klasicky symbolikou začátku příprav na Vánoce. Otevíráme první okénko adventního kalendáře, připravujeme adventní ...

Přínosy lískových oříšků pro zdraví

Kromě toho, že jsou lískové oříšky chutné a plné důležitých živin, mohou také prospívat našemu zdraví. Zde jsou příklady některých jejich přínosů:

  • Vysoký obsah mastných kyselin, vlákniny, antioxidantů, draslíku a hořčíku v lískových oříšcích pomáhá normalizovat krevní tlak.
  • Lískové oříšky snižují hladiny špatného LDL a celkového cholesterolu.
  • Mangan obsažený v lískových oříšcích může snížit oxidační poškození a snížit riziko rakoviny, stejně jako i další antioxidanty v nich obsažené. Lískové oříšky dokonce mohou být prospěšné při léčbě rakoviny děložního čípku či prsu, jak dokazují studie prováděné ve zkumavce.
  • Velká koncentrace zdravých tuků v lískových oříšcích snižuje zánětlivé markery, jako je vysoce citlivý C-reaktivní protein. Tyto tuky tak mohou snížit zánětlivou reakci v organismu.

Lískové ořechy a cukrovka

Tohoto druhu oříšků se diabetici obávat nemusejí, spíše naopak. Lískové ořechy totiž obsahují některé sloučeniny, které mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Kyselina olejová, která je hlavní obsaženou mastnou kyselinou v lískových oříšcích, pak příznivě ovlivňuje citlivost na inzulín – to ostatně potvrdila i dvouměsíční studie provedená na 11 osobách s diabetem 2. typu. U těchto osob totiž strava bohatá na kyselinu olejovou významně snížila hladinu krevního cukru nalačno a zároveň zvýšila citlivost na inzulín.

Jablka snižují index tělesné hmotnosti BMI, prospívají střevům, při refluxu i cukrovce. Zkuste je v jablečném páji

Jablka plná vitamínů a dalších živin prospěšných zdraví Jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Obsahují také antioxidanty, jako je ...

Recept na lískooříškovou pomazánku

Nyní už ale pojďme na přípravu samotné oříškové pomazánky. Recept na ni pro vás připravila nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Švédová, DiS., a to se zohledněním specifických potřeb diabetiků. Tato pomazánka z lískových oříšků tak má nižší glykemický index, díky čemuž můžete mlsat nejen chutně, ale i zdravě.

Na výrobu oříškové pomazánky budete potřebovat:

  • 300 g lískových oříšků,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 3 polévkové lžíce kakaa,
  • 6 sušených datlí,
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje,
  • 5 polévkových lžic čekankového sirupu.

Z těchto surovin připravíte 10 porcí pomazánky.

Jedna porce obsahuje: 249,2 kcal, 20,8 g tuků, 9,7 g sacharidů a 5,2 g bílkovin.

Postup přípravy:

  1. Oříšky vložte na 15 minut do trouby na plech při teplotě 150 °C.
  2. Následně je vytáhněte a sundejte z nich slupku. Pokud by to bylo náročnější, promněte je v dlaních a slupka sama odpadne.
  3. Ořechy umixujte na prášek, následně je ještě chvíli mixujte, abyste získali krémové máslo.
  4. Do pomazánky zapracujte kakao, dřeň z vanilkového lusku, datle, které jste si na chvíli namočili do vroucí vody, dále kokosový olej a čekankový sirup.
  5. Naposledy umixujte a naplňte do skleniček.
  6. Uchovávejte v lednici.

Věříme, že vám bude oříšková pomazánka chutnat, nebo že s ní uděláte radost u vánočního stromečku – jedlé dárky totiž nikdy nevyjdou z módy.

Zdroje: recept dle Mgr. Zuzany Švédové, DiS.; healthline.com; dále dle textu

2327

Diskuze k článku