Jarní zeleninové lasagne

Jarní zeleninové lasagne

Potřebujete: 30g másla, 50g hladké mouky, 400ml mléka, 10 stonků oloupaného chřestu, 400 g cukety, 2 stonky zelené cibulky, 125 g čerstvého špenátu, 10 plátků lasagní, 200 g čerstvého (nebo mraženého) hrášku, 250 g Ricotty, 200g rajských jablek, hrst listů čerstvé bazalky, 150 g strouhaného sýra Gran-Moravia, pár listů bazalky na ozdobu, 20 g másla

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 653 kcal,
tuky: 39,2g, sacharidy: 37,9g, bílkoviny: 41g

Postup přípravy:

1. Troubu si zahřejte na 180 °C/200 °C.

2. Omyjte a očistěte zeleninu.Chřest nakrájejte na menší části,cuketu asi na 2cm kostky a cibuli na kolečka.

3. Na pánvi si z másla a mouky připravte jíšku a provařte.Poté pánev odstraňte z tepla a postupně vmíchávejte mléko,osolte,opepřete a opět vraťte na oheň.Vařte
další asi 3 minuty.Potom provařenou,rozředěnou jíšku sundejte z tepla,za občasného míchání nechte zchladit.

4. Na rozehřáté pánvi opečte chřest,cuketu a cibuli.Následně je vyndejte a osušte od přebytečné šťávy.Dále na pánev vložte listy špenátu,rychle je opečte a nechte
na pánvi už bez ohně.

5. Dno pečicí formy o velikosti asi 20cm x 28cm vymažte máslem a pokryjte vrstvou bílé omáčky.Na ni rozložte 4 plátky lasagní.Další vrstvu bude tvořit opečená ze-
lenina, 1/2 připraveného špenátu a 1/2 Ricotty.Vše opět pokryjte třemi plátky lasagní a další vrstvou zeleniny s Ricottou.Nakonec vše přikryjte zbylými plátky
lasagní a přelijte omáčkou.

6. Rajčata rozkrájejte na slabé plátky a společně s bazalkou je rozložte jako vrchní vrstvu na omáčce.Vše posypte strouhaným sýrem.

7. Pečte 45 minut,dokud těstoviny nezměknou a sýr nezezlátne.

Tip: Na talíři každou porci ozdobte čerstvými listy bazalky.

Více receptů na www.diarecepty.cz.

1576

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku