Makrobiotika a DIA recepty: Uvařte si chutný oběd nebo večeři
Jarní recepty ze sezónní zeleniny
V době přeplněných hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoliv k dispozici vše, na co sivzpomeneme. Někdy ale není špatné zkusit přijímat to, co nám aktuálně nabízí příroda v našem okolí. Máme pro vás několik receptů pro inspiraci.
Lokální potraviny, nabízené v patřičné sezóně, bývají zdravější, protože jsou čerstvé a nezatížené náročnou přepravou. A hlavně – stravovat se sezónně je pro tělo přirozené. „Na jaře potřebuje tělo po náročné zimě doplnit vitaminy a minerální látky. K tomu se skvěle hodí sezónní zelenina,“ říká Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.
Co zařadit do jídelníčku právě teď?
Ředkvičky
Ředkvičky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C, díky čemuž jsou schopné chránit tělo proti
virovým onemocněním. Mimo to díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení
zdravých očí. „Ředkvičky není těžké si vypěstovat na vlastní zahradě a vzhledem ke své nízké kalorické hodnotě si najdou své místo v jarním dietním jídelníčku,“ doplňuje Mgr. Alena Přídová.
Salát
Další vitaminovou bombou jarních zahrádek je salát. Pyšnit se může bohatým zastoupením vitaminů C a E. Také jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit snad na tisíc způsobů v kombinacích s další zeleninou.
Chřest
Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. „Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem,“ radí Alena Přídová.
Mrkev
Nejznámější složkou mrkve je beta-karoten, který je významným antioxidantem. Dále je mrkev plná vitaminu B, C, D, E a K. Pokud si mrkev dáte syrovou, dopřejete si také sacharid zvaný falkarinol, který má protirakovinné účinky.
Zelí
Ani hlávkové zelí nezůstalo o vitaminy ochuzeno. Najít v něm můžete například vitaminy C, K a E. Nechybí draslík a hořčík. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu.
Hlávkové zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej
můžete dopřát vařené nebo kysané.
Špenát
Díky pohádkám už i malé děti vědí, že špenát dodá sílu. A v tomto případě se pohádky nemýlí. Ve špenátu se nachází velké množství železa a také vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Špenátové listy
v sobě skrývají mnoho vitamínů, jejich konzumace podporuje ochranu před karcinogenními chorobami. „Na jaře si s chutí dopřejte také různé bylinky. Na chleba si nasypejte čerstvou pažitku, polévku ochuťte voňavou petrželkou, hlavní jídlo oživte několika lístky bazalky a zakuste aromatickou chuť medvědího česneku,“ dodává Alena Přídová.
Recepty pro jarní inspiraci
Posilující koktejl z červené řepy
Ingredience:
1 červená řepa
2 jablka
4 mrkve
asi 1 cm zázvoru
celerová nať na ozdobu
Postup:
1. Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte.
2. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.
Zeleninové šťávy
A/ Karotková
B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)
C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)
Tip: Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.
Fenyklová polévka
Ingredience:
1 fenykl
350 g hrášku
1 cibule, česnek
olej
libeček a petrželka
Postup:
1. Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl.
2. Podlijte vodou a pak rozmixujte.
3. Dochuťte libečkem a petrželkou.
Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem
Ingredience:
1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených
1 oloupané a pokrájené zelené jablko
1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
3 polévkové lžíce citronové šťávy
1–2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce kvalitního medu
sůl a pepř na dochucení
1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka
Postup:
1. Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl.
2. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med.
3. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
4. Na silnostěnné pánvi 3–5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte.
Tip: Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.
Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
Ingredience:
800 g výhonků a listů mladých kopřiv
olivový olej nebo ghí
1 cibule
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
ocet
4 ks vajec
sůl a pepř
Postup:
1. Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat.
2. Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova.
3. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou.
4. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte.
5. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce.
TIP: V rychlejší variantě můžete vejce připravit třeba jako volské oko.
Řeřichový salát s vajíčky a ředkvičkami
Ingredience na 2 porce:
4 vařená vejce
2 svazky ředkviček
balení řeřichy
piniové oříšky
olej olivový nebo ořechový
sůl, pepř, případně lžička medu nebo javorového sirupu
1 lžíce jablečného octa
Postup:
1. Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy.
2. Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu.
3. Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit.
4. Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet.
5. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.
900
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný