Jarní kuřátko v římském hrnci
Potřebujete: 1 chlazené kuře,2 jablka,250g sýru camembert,hrst sušených brusinek,hrst jader Vlašských ořechů, lžíci portského vína,sůl,petrželku,mletý pepř,olej,50g másla,provensálské koření
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 710 kcal,
tuky: 50g, sacharidy: 32g, bílkoviny: 39g
Postup přípravy:
1.Připravíte nádivku z jablek,sýru,sušených brusinek,jáder vlašských ořechů,portského vína,petrželky,
mletého pepře a másla.
2.Vnitřek kuřete vyplníte nádivkou a spíchnete párátky, aby nádivka držela uvnitř.kuře pomažete olivovým olejem,
nejlépe grilovacím štětcem.Okořeníte solí a provensálskými bylinkami.Křídla založíte a nožičky stáhnete kuchyňským
provázkem (kuře tak bude kompaktnější a bude se vám s ním po upečení lépe manipulovat).
3.Nové brambory očistíte a nakrájíte i se slupkou na tlusté plátky,kterými vyložíte dno římského hrnce.
Na brambory posadíte naplněné kuře.Do hrnce přidáte kousek nasekaného pórku a pokladete plátky brambor.
Osolíte a zakápnete jednou lžící olivového oleje,nebo přidáte plátek másla.Tuk ovšem nemusíte dávat vůbec,protože
princip pečení v římském hrnci ho nevyžaduje a peče na principu úpravy ve vlastní šťávě. Z čerstvých bylinek
uvážete svazeček,který položíte na kuře,aby se v páře všechna bylinná aromata uvolnila a provoněla celý pokrm
jarní vůní svěžích bylinek.
4.Římský hrnec vkládáte zásadně do studené trouby!Zahřejete ji na 180 °C a celou 1 a ½ hodiny můžete na jídlo
zapomenout. Troubu neotevíráte, těžkou poklici nezvedáte, nepodléváte. Všechnu práci za nás obstará římský hrnec
sám. Až ho budete z trouby vyndávat, mějme na paměti,že mu neprospěje,když ho položíte na chladný povrch.
Posaďte ho tedy na nějakou dřevěnou podložku nebo podložte utěrkou,aby nepraskl.
5.Pečené voňavé kuře přeložíte na větší talíř či tác,obložíte novými dušenými brambory a polijete naběračkou
výborné vypečené šťávy,která se vám v hrnci utvořila. Zbytek šťávy dejte do omáčníku.Posypte zbylou petrželkou
či jinými jarními bylinkami.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1012
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný