Bis Bis

Jalovec: Tajemný ochránce zdraví. Také diabetici ocení jeho léčivé účinky

Jalovec: Tajemný ochránce zdraví. Také diabetici ocení jeho léčivé účinky
Jalovec pomáhá s trávením, hojením ran i vysokým cholesterolem Zdroj: Pixabay

Jalovec je mnohem více než jen obyčejné koření. A tradiční jalovcová pálenka zdaleka není jediným způsobem využití jalovčinek. Jalovec je zdrojem řady účinných látek, které po staletí sloužily lidem k léčení různých neduhů. Současná věda zkoumající jeho účinky moudrost našich předků potvrzuje. Jalovec je v popředí zájmu moderní medicíny a aromaterapie, zejména díky svým významným protizánětlivým, detoxikačním a antidiabetickým účinkům.

Jalovec (Juniperus communis) se těší oblibě už tisíce let. Keltský název „junepus“ odkazuje na jeho hořkou a trpkou chuť. Už velký Hippokrates používal jalovec k hojení ran a k usnadnění porodu. Evropané používali kouř z jalovce jako ochranu během epidemie černého moru, zatímco Arabové vařili z jeho plodů pověstná povidla, která se používala jako lék.

Mýty a legendy

Ve středověku se jalovec stal symbolem ochrany – lidé sázeli jalovcové větvičky před dveře, věřili totiž, že dokážou zahnat čarodějnice. Podle křesťanských pověstí chránil jalovec Pannu Marii a malého Ježíše během útěku do Egypta před králem Herodem. Jalovec je spojován i s mystikou – staří lidé věřili, že jeho kouř podporuje jasnovidectví a kontakty s nadpřirozenem. Tyto prastaré mýty a legendy ukazují, jak hluboké kořeny má jalovec v lidské historii a jaké symbolické síly mu byly přisuzovány.

Účinné látky v jalovci

Jalovec není jen magickým ochráncem, ale i skutečnou zásobárnou účinných látek. Aromatické silice, flavonoidy, pryskyřice, organické kyseliny a různé terpeny činí z jalovce účinný lék pro lidský organismus. Tyto látky společně vytvářejí silnou směs, která působí na tělo protizánětlivě, antibakteriálně a detoxikačně. Terpeny (jako jsou pineny a terpineol) přispívají k jeho močopudným vlastnostem, zatímco flavonoidy a třísloviny dodávají jalovci jeho antioxidační sílu.

Jalovec je také bohatý na esenciální oleje, které mají široké využití v medicíně, aromaterapii i kosmetice. Tyto oleje podporují krevní oběh, zklidňují nervy a zlepšují trávení. Přesto je třeba užívat esenciální olej s opatrností – vysoké dávky mohou dráždit ledviny a užívání během těhotenství se nedoporučuje.

Kefír: Elixír, který pomůže s hypertenzí, cholesterolem i cukrovkou. Nejlepší je domácí

Mléčný kefír byl stovky let přísně střeženým tajemstvím obyvatel v oblasti severního Kavkazu. Ti jsou proslulí svou dlouhověkostí a jsou na jedné ...

Zdravotní přínosy jalovce

Jalovec je skutečný přírodní poklad. Od starověku až po dnešní dny se jeho plody a výtažky využívají k léčbě široké škály onemocnění. Jalovcové bobule mají silné diuretické účinky, čímž podporují funkci ledvin a močových cest. Účinně působí proti zánětům a infekcím močového měchýře, čistí ledviny a pomáhají při detoxikaci těla. Díky schopnosti stimulovat trávení se jalovec používá i při nadýmání a trávicích potížích.

Jalovec se stal také osvědčeným spojencem v boji proti artritidě a revmatismu. Jeho protizánětlivé účinky pomáhají zmírňovat bolesti kloubů a zlepšují látkovou výměnu v kloubech. Podporuje také prokrvení pokožky, čímž napomáhá hojení různých kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a lupénka. Ať už se používá zevně v podobě masti, nebo vnitřně jako odvar, jeho účinky jsou pozoruhodné.

Jalovec a cukrovka

Podle moderních výzkumů má jalovec také schopnost ovlivnit hladinu krevního cukru – v experimentálních studiích na zvířatech byly prokázány významné hypoglykemické účinky tohoto voňavého koření. U diabetických potkanů došlo po pravidelném podávání odvaru z jalovcových bobulí k významnému snížení glykémie. Tento účinek je přičítán schopnosti jalovce zlepšovat periferní využití glukózy a stimulovat regeneraci slinivky břišní.

Výsledky studie in vivo z roku 2023 potvrdily antidiabetický a antiobezitní potenciál jalovce a naznačily jeho využitelnost při metabolické poruše a diabetu 2. typu.

Rostoucí zájem vědců tedy naznačuje, že by jalovec mohl hrát důležitou roli v léčbě cukrovky i u lidí. Jeho schopnost snižovat hladinu krevního cukru a zároveň zlepšovat lipidový profil může znamenat významný pokrok v prevenci a léčbě diabetu. Prozatím však chybí dostatek klinických studií, které by tyto slibné výsledky potvrdily.

Ostružiny: Dříve sloužily jako lék na dnu a kýlu, dnes pomáhají s cholesterolem i cukrovkou

Ostružiny, které vědci znají pod latinským názvem Rubus fruticosus, provázejí lidstvo již tisíce let. Jejich původ je tak rozmanitý, že ho lze ...

Zajímavosti o jalovci

Jalovec není jen léčivý, ale také kulinářsky zajímavý. Jeho bobule jsou známé především jako hlavní přísada do ginu, který získává svou charakteristickou chuť právě díky jalovci. Jeden kilogram bobulí ochutí až 400 litrů ginu. Ve středověku se jalovec používal i k ochucení whisky a piva. Kromě toho se jalovčinky přidávají i do omáček a pokrmů, zejména ke zvěřině.

V minulosti se jalovec používal i jako dezinfekční prostředek během epidemií. Kouřem z jeho větviček se vykuřovala obydlí, aby se očistila od zlých sil a nemocí. Jalovcové dřevo, které hoří téměř bez kouře, se využívalo i v tajných palírnách whisky ve Skotsku. Jeho vonné a odolné dřevo našlo své uplatnění dokonce i při výrobě dýmek.

Ať už jako léčivý prostředek, kulinářský zázrak, nebo součást dávných rituálů, jalovec zůstává pevnou součástí lidské kultury a zdraví. I dnes se vyplatí ponořit se do světa jalovce a objevit bohatství, které skrývá v každé voňavé bobulce.

treesforlife.org.uk, sciencedirect.com, dále dle textu

2492

Diskuze k článku