Jaké druhy luštěnin znáte? Je čas vyzkoušet nové chutě.

Jaké druhy luštěnin znáte? Je čas vyzkoušet nové chutě.

Pod pojmem luštěniny si mnozí představí jen hrách, hnědou čočku a bílé fazole... Luštěnin ale existuje mnoho druhů! A co druh, to trochu jiné složení a jiné spektrum prospěšných látek, a samozřejmě i trochu jiná chuť. Společnost STOB zveřejnila v rámci výzvy na tento týden "Luštěninám říkám ano" následující přehled:

Kolikrát týdně nebo alespoň měsíčně se ve vašem jídelníčku luštěniny objeví?

Luštěniny jsou výživově velmi cenné potraviny, které by se měly na našich talířích objevovat pravidelně, ideálně alespoň 2x týdně. Realita je však často jiná a Česká republika se řadí mezi země s nejnižší průměrnou konzumací luštěnin. Dříve byly luštěniny běžnou součástí tradiční české kuchyně, tak proč jich jíme v dnešní době tak málo?

1. Luštěniny vám nechutnají? Naučte se je správně a hlavně chutně připravovat!

Pokud máte v paměti pouze hrachovou kaši ze školní jídelny nebo čočku nakyselo s párkem, není divu, že se vám při pomyšlení na tyto pokrmy sliny zrovna nesbíhají. Luštěniny se dají ale připravit na stovky (myslím si, že mnohem chutnějších) způsobů.

Luštěniny můžete použít vařené, pražené, naklíčené nebo zpracované do podoby mouky. Připravit si můžete saláty, pomazánky, polévky, karbanátky, tortilly, rizota… Využití luštěnin je opravdu velmi rozmanité a dají se dokonce využít i na sladko.

Můžete se inspirovat v receptech na STOBklubu, luštěniny jsou naší oblíbenou surovinou, takže jich tu najdete mnoho. Zde namátkou pár tipů, co určitě stojí za vyzkoušení:

Kari s červenou čočkou

Pečené fazole se zeleninou

Cizrnové brownies

Toskánská polévka

I pro ty, kdo nemají luštěninovou chuť příliš v lásce, se dá vymyslet, jak luštěniny nenápadně do pokrmů vpašovat. Často pak vůbec nepoznáte, že nějaké luštěniny obsahují. Což vám zejména zpočátku může pomoci, pokud na specifickou chuť luštěnin nejste ještě zvyklí. Stejně tak můžete takto luštěniny “podstrčit” nic netušícímu manželovi nebo dětem a pomalu je tak naučit přijít luštěninám na chuť.

A jak na to? Luštěniny (např. uvařený hrách, fazole, cizrnu nebo čočku) rozmixujte a přidejte například do různých placiček, bramboráků nebo karbanátků. Přidat je můžete také do různých pomazánek nebo polévek. K dochucení používejte výrazné koření, bylinky nebo česnek, pod kterými se luštěninová chuť snadno schová.

2. Co dělat, aby luštěniny nenadýmaly?

Nadýmání je častou výmluvou, proč luštěniny nejíme. Způsobují ho především v luštěninách obsažené nestravitelné oligosacharidy, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě a jsou tedy rozkládány až střevními bakteriemi ve střevě tlustém za vzniku plynů. Vhodnými úpravami lze ale jejich obsah snížit a nepříjemné následky tak zmírnit.

  • Luštěniny předem namočte, díky tomu se část nestravitelných látek vyluhuje do vody.
  • Pro ještě lepší efekt můžete vodu během máčení několikrát vyměnit.
  • Vodu, ve které se luštěniny namáčely, vylijte a luštěniny uvařte v nové vodě.
  • Přidejte bylinky, které pomohou lepšímu trávení.
  • Vyzkoušejte naklíčené luštěniny, během klíčení významně klesá (až o 80 %) obsah nestravitelných látek.

Samozřejmě každý je jinak citlivý, někdo může sníst talíř plný hrachové kaše bez jakýchkoli problémů a někdo je nadmutý, jen co hrách spatří na talíři. Pokud na luštěniny nejste zvyklí a víte, že vám dělají problémy, zařazujte je do jídelníčku ze začátku jen v malém množství. Postupně porce můžete navyšovat a váš trávicí trakt by si měl po nějaké době zvyknout a luštěniny lépe tolerovat.

3. Příprava luštěnin může být rychlovka

Mnohé od přípravy luštěnin odrazuje zdlouhavější příprava. Vzhledem k nutnosti namáčení je potřeba vaření luštěnin naplánovat dopředu. Ne vždy se to ale podaří a existují možnosti, jak přípravu luštěnin urychlit.

  • Vyzkoušejte červenou čočku, která se předem máčet nemusí a je uvařená během chvilky.
  • Časovou náročnost přípravy také sníží již předvařené luštěniny.
  • Nejjednodušším a bezkonkurenčně nejrychlejším způsobem je použití konzervovaných luštěnin.

Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. Můžete je použít do salátu, pomazánek, polévek, karbanátků apod. Nabídka je dnes již široká a můžete si vybrat z cizrny, čočky nebo mnoha druhů fazolí. Ideálně vybírejte konzervy s luštěninami v nálevu bez přidaného cukru a s co nejnižším obsahem soli (některé nálevy jsou i úplně bez soli).

Oblíbené fazole v omáčce, u kterých je snadnost přípravy ještě o stupínek výše, můžete také samozřejmě jednou za čas využít. Ale tam už je třeba trochu sledovat složení a vybírat takové konzervy, které neobsahují mnoho přidaného cukru a některých dalších zbytečných přísad.

Přípravou luštěninových pokrmů rozhodně nemusíte trávit hodiny času a mnohou být naopak velmi rychlou a nutričně vyváženou večeří, obědem nebo i svačinou.

Využití luštěnin je opravdu velmi pestré a je velká škoda, že se o vynikající luštěninová jídla ochuzujeme. Ale především se ochuzujeme také o jejich pozitivní účinky na naše zdraví.

Tak pryč s výmluvami a utíkejte to obchodu pro luštěniny!

Ing. Hana Pávková Málková, STOB

 


Zapojte se do Výzvy 52

Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.

4981

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku