Jak pohostit diabetika?
Nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Švédová, která pro časopis DIAstyl připravuje rubriku Dia moučníky, sepsala rady pro rodiny a přátele diabetiků, jak připravit vhodné pohoštění. Diabetici na návštěvách totiž musí velmi často volit mezi svým zdravím a tím, aby odmítnutím nevhodného jídla hostitele neurazili.
“Vezmi si, vždyť to není sladké!” Tak tohle úsměvné souvětí slyšel snad každý diabetik…
Párkrát za rok to tělo “ustojí”
Diabetik, který se léčí inzulinem, a je šikovný, může zkonzumované sacharidy hravě vyvážit inzulinem podávaným injekčně. Děje-li se tak 4 x za rok, na větší oslavě, jakou je svatba, křtiny, Vánoce, nic se neděje, tělo je silné, drobný výkyv ustojí. K navyšování inzulinu, který pokrývá větší množství nesmyslných dávek sacharidů, by však nemělo docházet příliš často. Mnozí diabetici si již všimli, že čím více aplikovaného inzulínu, tím snáze pak také přibírají na váze, oslabují ledviny. A to při diabetu není vůbec žádoucí. Podobně na tom budou také diabetici, kteří jsou na PAD, tabletové léčbě. Také oni by měli počítat s odpovídající sacharidovou dávkou a tu během dne nijak výrazně nepřekročit.
Jak tedy diabetika správně pohostit?
Celý článek najdete zde.
Zdroj: www.celostnimedicina.cz
2681
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný