Jablko denně snižuje riziko diabetu až o polovinu

Jablko denně snižuje riziko diabetu až o polovinu

Staré anglické přísloví tvrdí: „Jedno jablko denně zahání lékaře.“ Vědci nyní díky studiím odhalili, že konzumace stravy bohaté na obilí, ovoce a zeleninu skutečně pomáhá snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu až o 50 %.

Britští vědci publikovali výsledky dvou studií, které měly objasnit benefity stravy obohacené o ovoce, zeleninu a obiloviny. První studie se zabývala hladinou vitamínu C a karotenoidů (rostlinný pigment) v krvi. Výzkumu se zúčastnilo necelých 10 000 lidí s diabetem 2. typu a více než 13 000 lidí bez diabetu.

Prokázaný přínos ovoce a zeleniny

Vědci zjistili, že ti, kteří jedli pravidelně ovoce a zeleninu v přiměřených dávkách, měli až o 50 % snížené riziko vzniku cukrovky typu 2 ve srovnání s ostatními, kteří ovoce a zeleninu do svého jídelníčku příliš nezařazovali.

Profesorka Nita Forouhi z University of Cambridge uvedla: „Ačkoli byly benefity vyplývající z konzumace ovoce a zeleniny byly propagovány již po desetiletí, v minulosti panovala nejistota ohledně jejich úlohy při prevenci typu 2 cukrovka. Naše studie nyní jasně dokazuje, že i malé zvýšení množství ovoce a zeleniny ve stravě může výrazně pomoci snížit riziko diabetu 2. typu.”

Příznivý vliv obilnin na prevenci diabetu

Druhá studie provedená v Americe byla zaměřena na příjem celých zrn v souvislosti s rizikem diabetu 2. typu. Výzkumu se zúčastnilo více než 158 000 žen a více než 36 525 mužů. Bylo zjištěno, že zvýšený příjem obilnin snižuje riziko diabetu 2. typu o 29 % ve srovnání s těmi, je do svého jídelníčku téměř nezařadili.

Zdroj: diabetes.co.uk

800

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku