Jablka snižují index tělesné hmotnosti BMI, prospívají střevům, při refluxu i cukrovce. Zkuste je v jablečném páji
Podzim a zima – období, ke kterým jablka neodmyslitelně patří. Nejen, že jsou chutná, ale jsou doslova nabitá živinami, které z nich činí výjimečné ovoce s řadou zdravotních benefitů. Mohou pomoci s hubnutím, zlepšují zdraví střev a mozku, souvisí s nižší pravděpodobností cukrovky, dokonce mohou pomáhat předcházet některým druhům rakoviny. Smlsnout si můžete na čerstvých, ale mají i široké kulinářské využití. My vám dnes vedle zdravotních přínosů jablek přinášíme recept na výborný jablečný páj, který se rozplývá na jazyku – a dopřát si ho mohou i diabetici. Najdete ho na konci článku.
Jablka plná vitamínů a dalších živin prospěšných zdraví
Jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Obsahují také antioxidanty, jako je vitamín E, a polyfenoly, jež jsou pravděpodobně odpovědné za mnoho zdravotních přínosů jablek. Najdeme v nich ale také vitamíny B1 a B6, vitamín K, draslík či měď. Pro co největší účinek je však třeba konzumovat jablka celá, jelikož slupka obsahuje polovinu vlákniny a většinu polyfenolů.
V jednom středně velkém jablku o hmotnosti 200 g se ukrývá přibližně 28 g sacharidů, 5 g vlákniny a 104 kcal. Zároveň konzumace tohoto jablka pokryje 10 % doporučeného denního příjmu vitamínu C.
Týdenní horoskop: Blíženci zatouží po samotě, Váhy poznají své limity, Kozorozi se podívají pravdě do očí
Beran (21. března – 19. dubna) Tento týden je jako stvořený pro velké plány a nezapomenutelná dobrodružství. Vymaňte se ze zajetých kolejí a ...
Zdravotní přínosy jablek
Konzumace jablek může díky obsaženým látkám prospívat při celé řadě zdravotních potíží. Pojďme si představit alespoň některé z nich:
Jablka podporují zdraví střev
Jablka obsahují pektin, vlákninu, která působí jako prebiotikum ve střevním mikrobiomu. Vzhledem k tomu, že vlákninu nelze strávit, dostane se pektin neporušený do tlustého střeva a v něm podporuje růst dobrých bakterií. Díky tomu, že jablka prospívají střevní mikroflóře, mohou také pomoci chránit před chronickými nemocemi, jako je obezita, cukrovka 2. typu, srdeční onemocnění či rakovina.
Jablka prospívají srdci
Konzumace 100–150 g celých jablek denně je dle vědců spojena s nižší pravděpodobností srdečních onemocnění a rizikových faktorů, jako je vysoký krevní tlak. Tento vliv může mít rozpustná vláknina v nich obsažená, která je obecně spojována s nižší pravděpodobností srdečních onemocnění, či polyfenoly, jež mohou pomoci snížit krevní tlak. Vyšší příjem flavonoidů je pak spojen také s nižší pravděpodobností mrtvice.
Jablka a hubnutí
Díky vysokému obsahu vlákniny a vody zvyšuje konzumace celých jablek pocit plnosti a zároveň snižuje vyprazdňování žaludku – rychlost, jakou se žaludek vyprazdňuje. Konzumace jablek pak také může dle vědců významně snížit index tělesné hmotnosti (BMI), což je rizikový faktor srdečních onemocnění související s hmotností. Polyfenoly obsažené v jablkách navíc mohou účinně bojovat proti obezitě.
Jablka mohou chránit mozek a zlepšit duševní zdraví
Kvercetin obsažený v jablkách může chránit mozek před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Metaanalýza 14 studií provedených na zvířatech dokonce naznačuje, že kvercetin může mít určité preventivní vlastnosti zabraňující rozvoji Alzheimerovy choroby. Některé metodologie těchto studií však byly zpochybněny, proto je zapotřebí další výzkum.
Další přínos mohou mít jablka také na naše duševní zdraví, a to na základě systematického přehledu z roku 2020. Dle něj budeme vykazovat lepší duševní zdraví při konzumaci alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně. K obdobným závěrům došla i další studie, která prokázala, že dospívající, kteří konzumují méně zeleniny a ovoce ve své stravě, mají tendenci k horšímu duševnímu zdraví.
Jablka v boji proti rakovině
Antioxidanty obsažené v jablkách mají příznivé účinky v boji proti některým typům rakoviny, včetně rakoviny plic, prsu a trávicího traktu. Za těmito účinky stojí především jablečné polyfenoly, které zabraňují množení rakovinných buněk. K lepšímu pochopení souvislostí mezi jablky a prevencí rakoviny je však zapotřebí další výzkum na lidech – například k určení adekvátního množství.
Jablka a jejich vliv na astma
Jelikož jsou jablka bohatá na antioxidanty, mohou pomoci snížit zánět dýchacích cest související s alergickým astmatem. Kvercetin, antioxidant obsažený především v jablečné slupce, může pomoci regulovat imunitní systém a snížit zánět, což by mohlo vést k tomu, že jablka budou účinná proti bronchiálnímu astmatu. Je však třeba dalšího výzkumu.
Efekt jablek při onemocněních zažívacího traktu
Konzumace ovoce, jako jsou jablka, může dle vědců pomoci snížit pravděpodobnost onemocnění gastroezofageálním refluxem, tedy refluxní choroby jícnu, při níž dochází k opakovanému zpětného toku žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu.
Jablka při cukrovce: I diabetici si mohou dopřát toto zdravé ovoce
I přes vyšší obsah cukru se konzumace jablek nemusejí obávat ani diabetici. Díky vysokému obsahu vlákniny totiž sacharidy obsažené v ovoci nezvyšují tak rapidně hladinu cukru v krvi jako rafinované a zpracované cukry. Vláknina se tak stará o pomalejší vstřebávání cukru, jakož i pomalejší trávení, díky čemuž vstupuje cukr do krevního řečiště pomaleji, takže nedochází k prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.
Na podobném principu jako vláknina pracují i polyfenoly obsažené zejména v jablečné slupce. Ty taktéž zpomalují trávení sacharidů a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi tím, že stimulují slinivku, aby uvolňovala inzulín. Na základě těchto faktů tedy může pravidelná konzumace jablek potenciálně snížit inzulínovou rezistenci, a tím dosáhnout snížení hladiny cukru v krvi.
Zejména červené odrůdy jablek pak obsahují velké množství antioxidantu kvercetinu, který zabraňuje výkyvům hladiny cukru v krvi díky zpomalení trávení sacharidů, a kyseliny chlorogenové, díky níž je organismus schopen využívat přijaté sacharidy účinněji.
Konzumace jablek je pak spojena také s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu, potenciálně díky jejich obsahu polyfenolů, a to o 18 %. Dokonce i pouhá jedna porce týdně může snížit riziko rozvoje cukrovky o 3 %.
Recept na perníčky bez lepku: Tradiční vánoční cukroví z pohankové mouky je vhodné i pro celiaky a diabetiky
Také si neumíte představit Vánoce bez perníčků? Bez jejich vůně, která se line celým bytem a mnohdy ještě před začátkem adventu navodí tu pravou ...
Recept na jablečný páj
I když jsou samozřejmě jablka nejzdravější v čerstvé podobě, dopřát si je můžete i v nejrůznějších pokrmech. Třeba ve vynikajícím jablečném páji rozplývajícím se na jazyku. Recept na něj pro vás připravila nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.
Pro přípravu budete potřebovat:
- 250 g vloček,
- 250 g měkkého tvarohu v papíru,
- 50 g čekankového sirupu do těsta,
- špetku soli,
- 600 g jablek,
- 1 vanilkový puding (37 g),
- 400 ml vody,
- 30 g másla,
- 50 g vlašských ořechů,
- 1 kávovou lžičku skořice,
- šťávu z ½ citrónu,
- 30 g čekankového sirupu na jablka.
Postup přípravy:
- Rozmixované vločky smíchejte s tvarohem a čekankovým sirupem. Přidejte špetku soli. Pokud bude těsto příliš řídké, přidejte ještě vločky. Pokud bude moc tuhé, přidejte trochu mléka. Konzistence těsta se může změnit podle druhu použitého tvarohu.
- Těsto pořádně zpracujte rukama a uložte na hodinu do lednice, lépe se vám s ním bude pracovat. Mezitím si připravte jablka.
- Jablka omyjte, zbavte jádřinců a slupky. Nakrájejte na kostičky a vložte do hluboké pánve, kde jste předem rozpustili kousek másla. Jablka zasypte skořicí, přidejte šťávu z citrónu a na másle duste asi 15 minut, dokud nepustí vodu.
- K jablkům přidejte rozšlehaný vanilkový puding s vodou a míchejte do zhoustnutí. Úplně v závěru do jablek nasypte drcené vlašské ořechy. Podle potřeby můžete jablečnou směs ještě dosladit sirupem.
- Vychlazené těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte na kruh. Přes váleček placku přeneste do papírem vyložené formy. Vytvořte po obvodu formy okraje a pečte 10 minut na 180 °C.
- Po upečení přelijte do formy jablečnou hmotu. Ze zbylého těsta si vytvořte pásky, které budete pokládat do kříže na jablečnou směs.
- Takto připravený koláč vraťte zpět do trouby a dopečte asi 30 minut. Koláč je nutné vychladit do druhého dne v lednici.
Ve 100gramové porci jablečného páje je obsaženo 84 kcal, 4 g tuků, 4 g bílkovin a 8 g sacharidů.
Dobrou chuť.
Zdroje: healthline.com, dále dle textu
19228