Jablka do jídelníčku diabetika patří, prospějí zdraví. Pochutnejte si na nich v jablečno-brusinkových sušenkách

Jablka do jídelníčku diabetika patří, prospějí zdraví. Pochutnejte si na nich v jablečno-brusinkových sušenkách
Jablka jsou prospěšná i pro diabetiky Zdroj: Unsplash

Jablka jsou chutná, výživná a prospívají i našemu zdraví. Sezóna tohoto ovoce právě vrcholí, proto byste neměli zapomínat zařadit jablka do svého jídelníčku – ať už syrová, nebo jako součást pokrmů. Obávat se jich nemusí ani diabetici, právě naopak. Jablka totiž mají relativně nízký glykemický index, obsahují hodně vlákniny, a jejich konzumace může dokonce snížit riziko vzniku diabetu 2. typu.

I když se řada diabetiků konzumace jablek obává z důvodu obsahu sacharidů, je třeba uvědomit si, že jablka díky vysokému obsahu vlákniny nezvyšují hladinu cukru v krvi jako rafinované a zpracované cukry obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách – vláknina v jablkách zpomaluje trávení a vstřebávání cukru, takže cukr vstupuje do krevního řečiště pomalu a nedochází k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. Střídmá konzumace jablek je i pro diabetiky více než přínosná.

Slupku neloupejte, obsahuje důležité látky

Jedno středně velké jablko obsahuje přibližně 16 g sacharidů, 9 mg vitamínu C, má GI 38 a jeho glykemická zátěž je 6. Velká část nutriční hodnoty a prospěšných látek jablek se nachází ve slupce, proto byste je měli konzumovat celá. Kromě vitamínu C obsahují jablka také velké množství vlákniny, antioxidantů a vody – jejich konzumace tedy také osvěží a zasytí.

Elvis Presley: Král rock’n’rollu tajil cukrovku až do své smrti, přesto prý jedl za pět lidí. Miloval bláznův zlatý bochník

Elvis Aron Presley se narodil 8. ledna 1935 v městečku Tupelo v Mississippi do velmi chudé rodiny jako jedno z dvojčat – o pouhých 30 minut před ...

Stabilní hladiny cukru v krvi udržují i polyfenoly

Podobně jako vláknina pak fungují také polyfenoly, jež jablko obsahuje zejména ve slupce. Tyto rostlinné sloučeniny taktéž mohou zpomalovat trávení sacharidů a snižovat hladinu cukru v krvi, jelikož stimulují slinivku k uvolňování inzulínu. Pravidelná konzumace jablek tak má potenciál snížit inzulínovou rezistenci, což by mělo vést ke snížení hladiny cukru v krvi.

Antioxidanty v jablcích mohou pomoci předcházet cukrovce 2. typu

V jablcích se nachází také velké množství antioxidantů, které zabraňují některým škodlivým chemickým reakcím v těle a pomáhají chránit tělo před chronickými nemocemi. Nejvíce se jich nachází především v červených odrůdách. Nejvýznamnějšími obsaženými antioxidanty jsou:

  • kvercetin, který pomáhá zpomalovat trávení sacharidů, čímž zabraňuje výkyvům hladiny cukru v krvi;
  • kyselina chlorogenová, která napomáhá organismu využívat efektivněji přijaté cukry.

Tři longitudinální kohortové studie, jejichž výsledky byly zveřejněny v roce 2013, pak vedly k závěru, že větší konzumace konkrétního celého ovoce, zejména borůvek, hroznů a jablek, je významně spojena s nižším rizikem diabetu 2. typu, přičemž ale větší spotřeba šťávy z tohoto ovoce je spojena s vyšším rizikem diabetu 2. typu. Z tohoto důvodu je proto vhodné konzumovat jablka celá, nikoliv pouze šťávu z nich.

Charcotova noha: méně známá nemoc diabetiků. Může způsobit deformaci nohy či propad nožní klenby

Pokud vám zní název Charcotova neuroosteoarthropatie příliš složitě a moc netušíte, co si pod ním představit, pak si ho pojďme trochu rozložit a ...

Připravte si chutnou svačinku: jablečno-brusinkové sušenky

Kromě samotné svačinky v podobě syrového jablka si čas od času můžete dopřát i chutné mlsání v podobě jablečno-brusinkových sušenek bez přidaného cukru. K jejich přípravě vám postačí pár surovin, které máte určitě doma ve spíži, a připravíte je tak během chvíle.

Suroviny:

  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 120 g ovesných vloček
  • 200 g brusinek (neslazených)
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

Postup přípravy:

  • Jablka omyjte, odstraňte jadřinec a i se slupkou je nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Lehce je zakapejte citronovou šťávou, aby nehnědla, a smíchejte s ovesnými vločkami, na malé kousky nasekanými brusinkami, kokosem, skořicí a špetkou soli.
  • Promíchejte a k této směsi přilijte horkou vodu (vše by mělo být ponořené, ale nepřehánějte to, aby suroviny vysloveně neplavaly – voda se postupně nasaje do vloček).
  • Směs nechte alespoň dvě hodiny odstát – vznikne vám hutná kaše.
  • Poté vyložte plech pečicím papírem a pomocí lžíce na něj tvarujte malé sušenky.
  • Až máte plech naplněn (nechávejte mezi sušenkami mezery, aby se neslepily k sobě), vložte jej do trouby předehřáté na 160 °C a pečte po dobu přibližně 40 minut (každá trouba peče jinak, proto sušenky pravidelně kontrolujte a jakmile budou mít zlatavý nádech, vyjměte je).

Tip na obměnu

Do těchto jablečných sušenek můžete použít namísto brusinek i rozinky či jiné nadrobno nasekané sušené ovoce, které navíc můžete den předem naložit do rumu – sušenky tak získají zcela nový rozměr. Povrch sušenek můžete před pečením posypat ještě nasekanými mandlemi či ozdobit oříšky. Fantazii se meze nekladou. Dobrou chuť!

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, diabetes.org.uk, kaloricke-tabulky.cz, vlastní recept autorky

17437

Diskuze k článku