Kari koření: Pomáhá proti zánětům a zlepšuje trávení. Jeho domácí variantu vyrobíte snadno
Ideální cukroví pro diabetiky? Mrkvánky s ořechovou náplní nebo povidly
Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové
Advent je za rohem, ve většině rodin se už brzy začne péct cukroví a našimi domovy se budou linout ty nejúžasnější vůně. Ani diabetici si nemusejí cukroví odepírat. Vhodné jsou třeba mrkvánky. Máte obavy z mrkve? Nemusíte. To, že má tepelně zpracovaná mrkev vyšší glykemický index, zase tolik nevadí. S glykemickou náloží to totiž tak špatné není. A kdo jednou mrkvánky ochutná, nedá na ně dopustit. Recept najdete na konci článku.
Mrkev je vynikajícím zdrojem vitaminu A, který je důležitý pro zdraví pokožky, zraku a imunitního systému. Podle studie z roku 2015 může nízká hladina tohoto vitaminu představovat nezávislé riziko pro rozvoj cukrovky. Vitamin A je zásadní pro správnou funkci slinivky břišní a podílí se na regulaci imunitních odpovědí.
Mrkev pro zdraví
Kromě vitaminu A obsahuje mrkev také vitamin C a K, z minerálních látek draslík, sodík, železo, měď a mangan. Další výhodou je vysoký obsah vlákniny, která zahrnuje jak vlákninu rozpustnou, tak nerozpustnou. Ta podporuje trávení, zdraví střev, pravidelnou stolici a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Studie naznačují, že vláknina může také pozitivně ovlivnit regulaci hladiny cukru v krvi a inzulinovou rezistenci.
Mrkev je bohatá na karotenoidy, což jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí především v oranžové a žluté zelenině a ovoci. Tyto látky mají silné antioxidační účinky, které chrání sítnici před poškozením. Některé výzkumy ukazují, že karotenoidy mohou chránit proti diabetické retinopatii, což je onemocnění spojené s cukrovkou, které může vést k vážnému poškození zraku.
Podle studie z roku 2015 může strava bohatá na alfakaroten a betakaroten pomoci snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. A právě mrkev je skvělým zdrojem těchto karotenoidů.
Syrová, nebo tepelně upravená?
I když je obecně doporučováno jíst zeleninu v syrovém stavu kvůli maximální nutriční hodnotě, u mrkve to neplatí doslovně. Při vaření se z ní totiž uvolňují karotenoidy a lykopeny, což jsou přírodní antioxidanty, které tělo vstřebává efektivněji. Vařením se neztrácí ani velké množství vlákniny, vitaminů a dalších prospěšných látek, přičemž betakaroteny zůstávají zachovány.
Diabetici by sice měli upřednostnit syrovou mrkev kvůli nižšímu glykemickému indexu (GI), ale nemusí se zcela vyhýbat ani vařené či dušené mrkvi. Uvařená mrkev má vyšší GI, ale důležitá je glykemická nálož, která není u vařené mrkve nijak extrémně vysoká (7,2). Diabetici tedy mohou konzumovat i tepelně upravenou mrkev. Mělo by ale jít o menší porce a je potřeba je započítat do celkového denního příjmu sacharidů. Pokud vás tedy honí mlsná, můžete si upéci mrkvánky.
Vitamin K: Klíčový prvek pro zdravé cévy i prevenci osteoporózy a cukrovky
Vitamin K je pro organismus velmi důležitý. Hraje klíčovou roli při srážení krve. Aktivuje koagulační faktory, což pomáhá zabránit nadměrnému ...
Recept: Mrkvánky s ořechovou náplní nebo povidly
Suroviny na přípravu těsta:
- 400 g špaldové mouky
- 250 g mrkve nastrouhané najemno
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 250 g změklého másla
- volitelně špetka nastrouhané čerstvé vanilky
Klasické mrkvánky se dělají s povidlovou náplní, ale pro diabetiky je vhodnější náplň ořechová. Pokud máte čas a chuť, můžete udělat oba druhy – ořechové pro diabetiky, povidlové pro ostatní členy rodiny.
Suroviny na přípravu ořechové náplně:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g horkého mléka
- 1–2 polévkové lžíce sladidla (například xylitolu)
Cukrovka a vlašské ořechy
Vlašské ořechy patří mezi takzvané superpotraviny a jsou obzvlášť vhodné pro diabetiky. Obsahují vitaminy B2, B6, E, kyselinu listovou, vápník, draslík, železo, měď, fosfor, hořčík a zinek. Mají protizánětlivé účinky a obsahují dokonce dvojnásobné množství antioxidantů než jiné druhy ořechů. Pravidelné pojídání vlašských ořechů má podle vědců pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, a tím i na kardiovaskulární systém. Vlašské ořechy významně chrání lidský organismus před cukrovkou 2. typu. Lidé, kteří pravidelně konzumují vlašské ořechy, mají téměř o polovinu menší pravděpodobnost, že se u nich objeví cukrovka 2. typu. Z dalšího výzkumu vyplývá, že vyšší konzumace ořechů může mít příznivý vliv nejen na prevenci, ale i léčbu diabetu, včetně kontroly glykémie a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti u osob s diabetem 2. typu.
Postup přípravy
Vyndejte z ledničky máslo a nechte ho změknout. Začněte přípravou ořechové náplně: Nastrouhané ořechy smíchejte v misce s horkým mlékem a sladidlem, které používáte. Promíchejte a odstavte bokem.
Připravte si těsto. Oloupejte mrkve a nastrouhejte na jemném struhadle. Přeneste nastrouhanou mrkev na vál nebo kuchyňskou linku. Přidejte mouku, máslo nakrájené na kousky, aby se dalo lépe zapracovat, špetku soli, vanilku a polovinu sáčku prášku do pečiva. Těsto propracujte a uhněťte z něj bochník.
Hotové těsto rozdělte na dvě části a vyválejte na pláty. Pomocí kruhového vykrajovátka na vánoční cukroví vykrájejte kolečka, naplňte je ořechovou náplní (nebo povidly), přehněte okraje a přitiskněte je k sobě. Hroty vidličky pak okraje domáčkněte, aby se spojily. Tím mrkvánky navíc i ozdobíte.
No a pak už jen stačí vložit plech s mrkvánky do trouby a péci při teplotě 170 stupňů Celsia zhruba 20 minut. Ale protože každá trouba peče jinak, je potřeba mrkvánky sledovat – ideálně je péci tak dlouho, dokud nezrůžoví.
Diabetici si skvěle pochutnají na mrkváncích tak, jak jsou. Pro nediabetickou část rodiny můžete mrkvánky ještě obalit v moučkovém cukru podobně jako vanilkové rohlíčky. Můžete se spolehnout, že olizovat se budou všichni. A vlastně ani nemusíte čekat do Vánoc. Klidně si můžete mrkvánky upéci třeba k nedělní kávě. A mimochodem, kromě povidel či ořechů jsou výborné také s makovou náplní. Dobrou chuť!
Zdroj: healthline.com, dále dle textu
14181