Více rostlinných bílkovin prospívá zdraví srdce. Jejich zdrojem jsou běžné potraviny
Hypertriglyceridémie: Zvýšená hladina krevních tuků ovlivňuje i diabetiky, lze ji ale dostat pod kontrolu
Zdroj: Freepik
Pokud mluvíme o triglyceridech, myslíme tím lipidové sloučeniny nebo tuky nacházející se v našem těle. Představují jeho hlavní energetickou rezervu. Jejich nevyvážené hladiny však mohou představovat zvýšené riziko vzniku diabetických komplikací, převážně kardiovaskulárních potíží.
Vysoká hladina krevních lipidů nastává na základě více faktorů, mezi nimi dominují stravovací návyky toho, u koho je naměřena. Proto je potřeba zaměřit se mimo jiné i na skladbu vašeho jídelníčku. V případě nejasností vám rád poradí buď odborník na výživu, nebo ošetřující lékař.
Hypertriglyceridémie potřebuje speciální stravovací režim
U žen je potřeba zkonzumovat 65 g tuků denně, u mužů pak 90 g. Při zvýšené hladině krevních triglyceridů je potřeba striktně dodržovat doporučený stravovací režim. Můžete jej nastavit poměrně snadno za pomoci přehledu ke konzumaci nevhodných potravin, pochutin a nápojů.
Kterým potravinám a nápojům se vyhnout při léčbě hypertriglyceridémie:
- Běžně zastoupená sladidla, to znamená bílý cukr, hnědý cukr, javorový sirup, kukuřičný sirup, med, melasa.
- Džemy, želé, čokoládová a oříšková pomazánka, karamel, čokoláda.
- Bílé pečivo, sladké cereálie, cereální tyčinky, granola, koblihy, muffiny, sušenky, bonbóny.
- Barbecue omáčka, kečup, sladké marinády.
- Čokoládové mléko, ledová káva, zmrzlina, slazené a ochucené sójové nebo jiné rostlinné nápoje (vanilka, čokoláda atd.), ovocné šťávy (s nebo bez přidaného cukru).
- Sladké ovocné kompoty, konzervované ovoce, likéry (aperitivy), sladké vinné nápoje (chlazené), sladké nealkoholické nápoje.
Když diabetikovi padají vlasy: Zaměřte se na výživu a kontrolu hladin glykémie
Vypadávání vlasů je obecně velmi často spojováno s nezdravým životním stylem. Společní jmenovatelé tohoto problému jsou kouření, pití, přílišná ...
Zvýšené tukové hladiny lze u diabetu úspěšně eliminovat
Hypertriglyceridémie je poměrně obvyklým jevem provázejícím diabetes II. typu. Je pozorována hlavně po jídle, může se vyskytovat také nalačno v důsledku nadměrné produkce VLDL lipoproteinů.
Nevyrovnaná hladina krevních lipidů se podílí na zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních potíží u pacientů s cukrovkou II. typu.
A vyžaduje terapeutickou péči odborníka spolu s aktivním zapojením diabetika při dodržování bodů pro úspěšné snížení tukové zátěže v organismu.
Nejčastější doporučení při hypertriglyceridémii:
- Vyhýbat se průmyslově zpravovaným potravinám. Je důležité kontrolovat složení, jsou v nich totiž ve vysokých množstvích zastoupeny jak glukóza, tak sacharóza, fruktóza a sorbitol.
- Konzumujte potraviny s omega-3 mastnými kyselinami v zastoupení dvakrát až třikrát týdně (ryby jako losos, makrely, pstruh, tuňák nebo sardinky). Nachází se také ve lněném nebo řepkovém oleji, vlašských nebo kešu ořeších.
- Podpoří snížení hladiny krevních triglyceridů.
- Můžete zvolit středomořskou stravu bohatou na zeleninu, luštěniny, olejnatá semena, celozrnné výrobky a olivový olej. Je totiž výborným zdrojem vlákniny, která je pro diabetiky důležitá z důvodu lepší kontroly hladin krevního cukru.
- Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů, jako je kakao a čaj, jsou vysoce doporučovány pro zdravé hladiny triglyceridů.
- Jezte také celozrnné výrobky, ovesné otruby a luštěniny.
- Omezte uzeniny a tučné sýry.
- Pokud vaše hladina triglyceridů zůstává vysoká, poraďte se s ošetřujícím lékařem o stanovení vhodné doplňkové léčby.
Rukola není jen skvělá součást salátů: Pomůže podpořit krásu vlasů a diabetikům dodá nálož antioxidantů
Rukola může být při cukrovce prospěšná díky obsahu vlákniny, která je slibným spojencem v boji proti nástupu hyperglykémie. Navíc má mnoho ...
Co jsou triglyceridy a jakou hrají roli v organismu
Triglyceridy jsou složeny z mastných kyselin a glycerolu, uloženy v tukové tkáni poskytují energii lidskému organismu. Tyto molekuly lipidů se tvoří v tenkém střevě z tuků, které dostanete do těla pomocí potravy a rovněž v játrech z přebytku cukrů ve stravě a alkoholu. Jsou důležitými nosiči vitamínů A, D, E a K v krevním oběhu. Triglyceridy jsou nerozpustné ve vodě a jsou spojeny s lipoproteiny, chylomikrony nebo VLDL (lipoprotein s velmi nízkou hustotou, které zajišťují jejich transport v těle. Množství krevních triglyceridů považované za normální a bezpečné pro zdraví je menší než 1,7 mmol/l. Zjišťuje se pomocí provedení krevního testu.
Když je hladina triglyceridů v krvi nadprůměrná, mluvíme o stavu jménem hypertriglyceridémie.
Vysoká míra jejich zastoupení kombinuje více možných faktorů, které vedou k tomuto stavu. Jedná se o genetickou predispozici i celkové chování jedince. Do něho patří například sedavý způsob života, nevyvážený jídelníček a boj s nadváhou, ale rovněž i věk, kouření a užívání některých léků (například perorální antikoncepce). Hypertriglyceridémie je jedním z faktorů, které zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a potíží s nimi spojenými. Léčba je založena na správné životosprávě a také používání vhodně zvolené medikace.
Zdroje: Nhlbi.nih.gov, Health.clevelandclinic.org, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
3783