Hrušky k podzimu patří: Zpevní cévy a pomůžou s ledvinovými kameny
Hrušky jsou lahodným ovocem, podle kterého je dokonce pojmenovaný jeden z typů postavy. Dobrou zprávou je, že sezóna těchto sladkých, šťavnatých, vitamíny a minerály nabitých plodů právě vrcholí. Díky svému složení jsou vhodné pro diabetiky, ale pomůžou například i při nachlazení. Zpříjemněte si začínající podzim vynikajícím, nutričně vyváženým koláčem, který ze stolu zmizí dřív, než stačíte říct „hruška“.
Hrušky jsou odpradávna v mnoha kulturách symbolem lásky, plodnosti a hojnosti. V dnešní době nám však toto ovoce bohatě postačí jako skvělá svačinka, která je opravdu dobrým prostředkem k podpoře celkového zdraví.
Pod drobnohledem
První zmínky o tomto ovoci se datují až do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Původně pocházejí z Asie, konkrétně ze západní Číny. Během středověku byly hrušky rozšířeny do celé Evropy díky obchodním trasám.
Samotná hrušeň je příbuzná s jabloní, patří také do čeledi růžovitých. Všechny druhy, kterých je více než tisíc, preferují mírně teplé podnebí, právě proto se jim v Evropě tak dobře daří. Jejich oblíbenost je po staletí neměnná – díky své variabilitě v kuchyni se hodí jak do koláče, tak k sýrům nebo masovým pokrmům.
Co obsahují?
V první řadě je dobré říct, že ze samotné hrušně nemusíte využít jen plody, ale vynikající jsou i její listy (ty se sbírají na jaře v rozkvětu, plody zase na podzim v době zralosti). Hrušky jsou skvělou zásobárnou vitamínu C, kyseliny listové, organických kyselin, tříslovin, flovonoidů, glykosidů a obsahují také velké množství draslíku, vápníku a hořčíku.
Kromě toho všeho také disponují velkým množstvím vody a vlákniny – tato kombinace efektivně čistí střeva a napomáhá k odplavování odpadních látek z těla. Na rozdíl od jiných druhů ovoce obsahují hrušky nízký obsah kyselin, což ocení právě ti, které často pálí žáha.
Bříza bělokorá: Skvělý údržbář ledvin i krotitel glykémie
Bříza je spojená s naší kulturou už odnepaměti, vždyť kdo by si nepamatoval z domácností našich babiček březový šampon nebo čaj? Ani diabetikům ...
Čemu prospívají?
Listy hrušně nám mohou pomoci při zánětech močových cest a při zvýšené tvorbě močových kamínků, zároveň nasbírané listy působí dezinfekčně na náš organismus. V lidovém léčitelství se odvar z listů hrušně používá jako lék proti revmatismu – stačí listy maximálně 2 minuty povařit, scedit a následně pít jako běžný čaj.
Samotné hrušky, nebo jejich šťáva, zpevňují stěny cév, působí močopudně, ale jsou také vhodné při nachlazení, horečce a zimnici. Kromě toho hrušky podporují vylučování škodlivin z těla, podporují růst buněk a mírní zažívací obtíže. Dále:
- díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny podporují zdravou trávicí soustavu a snižují riziko střevních onemocnění,
- nízký obsah kalorií zaručuje fit potravinu vhodnou především pro ty, kteří si chtějí udržet svou zdravou váhu,
- imunitní systém je podpořen vitamínem C, vápníkem, draslíkem a hořčíkem,
- obsažené antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění,
- pravidelná konzumace hrušek může mít příznivý vliv na váš kardiovaskulární systém,
- díky svému obsahu vody pomáhají hrušky s hydratací těla.
Hrušky a diabetes
Mnoho lidí se domnívá, že hrušky nejsou pro diabetiky příliš vhodné, protože obsahují mnoho cukrů. Ano, je pravda, že u hrušek je potřeba dbát na množství a sledovat reakci těla na tuto potravinu, ale bát se rozhodně nemusíte. Hrušky totiž mají poměrně nízký glykemický index a díky obsažené vláknině nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi – tak vlastně předejdete kolísavým hladinám glykémie.
Recept: Hruškový cheesecake s mandlemi a kakaem
Tento koláč je fit, zdravý a především rychlý. Dávejte však pozor na to, aby byly plody opravdu zralé, jinak hrozí zažívací potíže.
Suroviny na těsto:
- 110 g špaldové mouky
- 35 g kokosové mouky
- 20 g kakaa
- 1 žloutek
- 50 g kokosového oleje
- 65 g medu (nebo čekankového sirupu)
- 15 g hořké čokolády
Suroviny na náplň:
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 vanilkový (hruškový) pudink
- 40 g medu (nebo čekankového sirupu)
- kůra z ½ citrónu
- 250 g hrušek
- skořice
- plátky mandlí
Postup:
- Smíchejte obě mouky, kakao, přidejte med nebo čekankový sirup, žloutek a rozpuštěný kokosový olej.
- Těsto natlačte prsty do formy a nakonec zastrouhejte kvalitní hořkou čokoládou.
- Dejte zapéct na pět minut do trouby.
- Mezitím si připravte náplň z tvarohu, vajec, pudinkového prášku, kůry a tekutého sladidla (můžete přidat i jednu odměrku proteinu).
- Náplň nalijte na těsto a navrch rovnoměrně poklaďte na plátky nakrájené hrušky tak, aby se vždy trochu překrývaly (jako do tvaru květiny).
- Zasypte plátky mandlí a dejte do trouby.
- Pečte přibližně 40 minut, dokud nebude koláč zlatavý.
- Nakonec posypte skořicí.
Dobrou chuť.
Zdroje: nzip.cz, celostnimedicina.cz, vitalweb.cz
2835