Hrušky k podzimu patří: Zpevní cévy a pomůžou s ledvinovými kameny

Hrušky k podzimu patří: Zpevní cévy a pomůžou s ledvinovými kameny
Hrušky jsou skvělou svačinkou i pro diabetiky Zdroj: Unsplash

Hrušky jsou lahodným ovocem, podle kterého je dokonce pojmenovaný jeden z typů postavy. Dobrou zprávou je, že sezóna těchto sladkých, šťavnatých, vitamíny a minerály nabitých plodů právě vrcholí. Díky svému složení jsou vhodné pro diabetiky, ale pomůžou například i při nachlazení. Zpříjemněte si začínající podzim vynikajícím, nutričně vyváženým koláčem, který ze stolu zmizí dřív, než stačíte říct „hruška“. 

Hrušky jsou odpradávna v mnoha kulturách symbolem lásky, plodnosti a hojnosti. V dnešní době nám však toto ovoce bohatě postačí jako skvělá svačinka, která je opravdu dobrým prostředkem k podpoře celkového zdraví.

Pod drobnohledem

První zmínky o tomto ovoci se datují až do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Původně pocházejí z Asie, konkrétně ze západní Číny. Během středověku byly hrušky rozšířeny do celé Evropy díky obchodním trasám.

Samotná hrušeň je příbuzná s jabloní, patří také do čeledi růžovitých. Všechny druhy, kterých je více než tisíc, preferují mírně teplé podnebí, právě proto se jim v Evropě tak dobře daří. Jejich oblíbenost je po staletí neměnná – díky své variabilitě v kuchyni se hodí jak do koláče, tak k sýrům nebo masovým pokrmům.

Co obsahují?

V první řadě je dobré říct, že ze samotné hrušně nemusíte využít jen plody, ale vynikající jsou i její listy (ty se sbírají na jaře v rozkvětu, plody zase na podzim v době zralosti). Hrušky jsou skvělou zásobárnou vitamínu C, kyseliny listové, organických kyselin, tříslovin, flovonoidů, glykosidů a obsahují také velké množství draslíku, vápníku a hořčíku.

Kromě toho všeho také disponují velkým množstvím vody a vlákniny – tato kombinace efektivně čistí střeva a napomáhá k odplavování odpadních látek z těla. Na rozdíl od jiných druhů ovoce obsahují hrušky nízký obsah kyselin, což ocení právě ti, které často pálí žáha.

Bříza bělokorá: Skvělý údržbář ledvin i krotitel glykémie

Bříza je spojená s naší kulturou už odnepaměti, vždyť kdo by si nepamatoval z domácností našich babiček březový šampon nebo čaj? Ani diabetikům ...

Čemu prospívají?

Listy hrušně nám mohou pomoci při zánětech močových cest a při zvýšené tvorbě močových kamínků, zároveň nasbírané listy působí dezinfekčně na náš organismus. V lidovém léčitelství se odvar z listů hrušně používá jako lék proti revmatismu – stačí listy maximálně 2 minuty povařit, scedit a následně pít jako běžný čaj.

Samotné hrušky, nebo jejich šťáva, zpevňují stěny cév, působí močopudně, ale jsou také vhodné při nachlazení, horečce a zimnici. Kromě toho hrušky podporují vylučování škodlivin z těla, podporují růst buněk a mírní zažívací obtíže. Dále: 

  • díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny podporují zdravou trávicí soustavu a snižují riziko střevních onemocnění,
  • nízký obsah kalorií zaručuje fit potravinu vhodnou především pro ty, kteří si chtějí udržet svou zdravou váhu,
  • imunitní systém je podpořen vitamínem C, vápníkem, draslíkem a hořčíkem,
  • obsažené antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění,
  • pravidelná konzumace hrušek může mít příznivý vliv na váš kardiovaskulární systém,
  • díky svému obsahu vody pomáhají hrušky s hydratací těla.

Hrušky a diabetes

Mnoho lidí se domnívá, že hrušky nejsou pro diabetiky příliš vhodné, protože obsahují mnoho cukrů. Ano, je pravda, že u hrušek je potřeba dbát na množství a sledovat reakci těla na tuto potravinu, ale bát se rozhodně nemusíte. Hrušky totiž mají poměrně nízký glykemický index a díky obsažené vláknině nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi – tak vlastně předejdete kolísavým hladinám glykémie.

Recept: Hruškový cheesecake s mandlemi a kakaem

Tento koláč je fit, zdravý a především rychlý. Dávejte však pozor na to, aby byly plody opravdu zralé, jinak hrozí zažívací potíže.

Suroviny na těsto:

  • 110 g špaldové mouky
  • 35 g kokosové mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 žloutek
  • 50 g kokosového oleje
  • 65 g medu (nebo čekankového sirupu)
  • 15 g hořké čokolády

Suroviny na náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový (hruškový) pudink
  • 40 g medu (nebo čekankového sirupu)
  • kůra z ½ citrónu
  • 250 g hrušek
  • skořice
  • plátky mandlí

Postup:

  1. Smíchejte obě mouky, kakao, přidejte med nebo čekankový sirup, žloutek a rozpuštěný kokosový olej.
  2. Těsto natlačte prsty do formy a nakonec zastrouhejte kvalitní hořkou čokoládou.
  3. Dejte zapéct na pět minut do trouby.
  4. Mezitím si připravte náplň z tvarohu, vajec, pudinkového prášku, kůry a tekutého sladidla (můžete přidat i jednu odměrku proteinu).
  5. Náplň nalijte na těsto a navrch rovnoměrně poklaďte na plátky nakrájené hrušky tak, aby se vždy trochu překrývaly (jako do tvaru květiny).
  6. Zasypte plátky mandlí a dejte do trouby.
  7. Pečte přibližně 40 minut, dokud nebude koláč zlatavý.
  8. Nakonec posypte skořicí.

Dobrou chuť.

Zdroje: nzip.cz, celostnimedicina.cz, vitalweb.cz

2835

Diskuze k článku