Hruškové čatní

Hruškové čatní

Hruška je prastaré ovoce, které lidstvo pojídalo pravděpodobně již v době kamenné. Jedna středně velká hruška má stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Průměrná hruška obsahuje kolem 4 g vlákniny tvořené převážně rozpustnými pektiny a lignany. To jsou látky nacházející se v rostlinách, působí jako antioxidanty, ale i protivirově a celkově posilují naši imunitu. V dějinách se hrušky používaly k léčbě řady zdravotních problémů od poruch zažívání a křečí po snižování horečky. Nechte se inspirovat proto inspirovat jednoduchým receptem na lahodné hruškové čatní.

Ingredience:

  • 1 šálek hrušek loupaných a nakrájených na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje, špetka kurkumy
  • ¼ lžičky mletého kardamomu, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky prolisovaného česneku
  • ¼ šálku propláchnutých rozinek
  • špetka soli
  • ½ lžíce medu

Postup:

  1. Na rozehřátém oleji orestujte hrušky, přidejte ostatní ingredience kromě medu, opékejte asi 15 minut na mírném ohni.
  2. Nechte 20 minut stydnout a poté přimíchejte med.
  3. Dobře promíchejte a podávejte.

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

1867

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku