Hruškové čatní
Hruška je prastaré ovoce, které lidstvo pojídalo pravděpodobně již v době kamenné. Jedna středně velká hruška má stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Průměrná hruška obsahuje kolem 4 g vlákniny tvořené převážně rozpustnými pektiny a lignany. To jsou látky nacházející se v rostlinách, působí jako antioxidanty, ale i protivirově a celkově posilují naši imunitu. V dějinách se hrušky používaly k léčbě řady zdravotních problémů od poruch zažívání a křečí po snižování horečky. Nechte se inspirovat proto inspirovat jednoduchým receptem na lahodné hruškové čatní.
Ingredience:
- 1 šálek hrušek loupaných a nakrájených na plátky
- 1 lžíce olivového oleje, špetka kurkumy
- ¼ lžičky mletého kardamomu, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky prolisovaného česneku
- ¼ šálku propláchnutých rozinek
- špetka soli
- ½ lžíce medu
Postup:
- Na rozehřátém oleji orestujte hrušky, přidejte ostatní ingredience kromě medu, opékejte asi 15 minut na mírném ohni.
- Nechte 20 minut stydnout a poté přimíchejte med.
- Dobře promíchejte a podávejte.
Zdroj: www.naturhouse-cz.cz
1867
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný