Hraje tuková tkáň roli v dědičnosti cukrovky?

Hraje tuková tkáň roli v dědičnosti cukrovky?

Čeští lékaři na 3. lékařské fakultě a fakultní nemocnici Královské vinohrady zkoumají faktory, které hrají roli v dědičnosti cukrovky 2. typu, tedy které zvyšují riziko rozvoje cukrovky u potomků diabetiků 2. typu.

Zvýšené riziko DM2 u potomků diabetiků s DM2 se ukázalo v řadě studií, nicméně příčiny takto zvýšeného rizika nejsou zřejmé. Nedávná sledování nasvědčují tomu, že již u zcela zdravých potomků pacientů s DM2 se mohou vyskytovat některé poruchy látkové přeměny, např. zhoršená citlivost k působení inzulinu, které zvyšují riziko rozvoje cukrovky v pozdějších obdobích života.

Významné přínosy českých expertů

Řada posledních poznatků – k nimž v celoevropském měřítku přispěla významně i skupina 3. lékařské fakulty – ukazuje, že podkladem zhoršené citlivosti k inzulinu mohou být poruchy ve funkci tukové tkáně. Takovéto poruchy byly nalezeny např. u obézních jedinců, u nichž se – podobně jako u potomků osob s DM2 – vyskytuje zhoršená citlivost k působení inzulinu. Jejich tuková tkáň má – ve srovnání s neobézními osobami – omezenou schopnost vychytávat tuky z krevního oběhu. Tyto se pak následně ukládají v játrech, kosterním svalu a slinivce břišní a působí poruchu působení inzulinu a látkové přeměny v těchto orgánech a následně v celém organismu.

Příbuzní diabetiků více ohroženi

Vědci předpokládají, že obdobná porucha by mohla existovat u dosud zdravých neobézních potomků osob s DM2 a mohla by tak být příčinou jejich metabolických poruch a vyššího rizika DM2. Předpoklady může potvrdit vyšetření skupiny dospělých zdravých mužů ve věku 28–45 let se standardním životním stylem (ne vrcholový sport, neobézní), kteří mají genetickou predispozici pro cukrovku 2. typu – tzn., že cukrovka 2. typu byla zjištěna u dvou příbuzných první linie (rodiče či sourozenci) či u jednoho příbuzného první linie a dvou příbuzných druhé linie (prarodiče, strýc, teta). Hledá se eventuální přítomnost ukazatelů poruch metabolismu (látkové přeměny) v krvi a v tukové tkáni zvyšujících riziko rozvoje cukrovky v pozdějších obdobích života.

Tento výzkumný projekt je podporován Grantovou agenturou České republiky a spolupracují na němpracoviště z Francie a Dánska.

383

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku