Hovězí rostbíf se zimní zeleninou

Hovězí rostbíf se zimní zeleninou

Potřebujete: 600 g hovězího (nízkého) roštěnce, 500 g tuřínu (nebo celeru), 500 g mrkve, 3 stroužky česneku,10 g rostlinného oleje, sůl, pepř,1 větší šalotku, 150 ml červeného vína a 1 lžičku maizeny (kukuřičný škrob).

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 309 kcal,
tuky: 8,5g, sacharidy: 2,5g, bílkoviny: 33g

Postup přípravy:

1.Očištěnou zeleninu nakrájenou na 2cm kostičky rozložte na pečicí papír
na plechu.Pokapejte olejem a posypte lisovaným česnekem,osolte a opepřete.
Vše promíchejte,vložte na plech do trouby vyhřáté na 400 °C.Pečte asi 35
minut,až bude zelenina měkká a bude mít opečené skvrny.Nechte na teple,aby
do servírování nevychladla.

2.V hlubším litinovém pekáčku rozehřejte olej a na něm zprudka opečte maso
zlehka osušené z obou stran.Opékejte maximálně 6 minut.Potom maso mírně
podlijte,osolte,opepřete a vložte do trouby na 20 až 25 minut.Pokud máte
teploměr na měření teploty pokrmu,měla by teplota na konci pečení dojít na
maximálních 120 °C.

3.Maso z pekáčku přendejte do jiné nádoby,přelijte vypečenou šťávou a nechte
minimálně 10 minut „odpočinout“.

4.V pekáčku rozehřejte zbylou šťávu.Pokud je jí tam málo,přidejte ještě lžíci
tuku.Na něm opečte nakrájenou šalotku,dokud mírně nezhnědne.Přidejte červené
víno,přiveďte k varu a duste,dokud se obsah nevyvaří na polovinu.Pak přidejte
ostatní vypečenou šťávu z masa a zahustěte maizenou.Šťávu vařte,dokud nezhoustne
a škrob se neprovaří.

Tip:Plátky masa krájejte přes vlákno,podávejte s omáčkou z červeného vína a
restovanou zeleninou.

Více receptů na www.diarecepty.cz.

467

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku