Bis Bis

Hovězí ragú s kořenovou zeleninou

Hovězí ragú s kořenovou zeleninou
V sezóně využijte při vaření i čerstvé bylinky, které pokrmy provoní a skvěle dochutí! Zdroj: Shutterstock

Kořenová zelenina je základem české kuchyně. Používáme ji do různorodých polévek nebo pod populární svíčkovou omáčku. Není divu, že je tak oblíbená. Kromě toho, že skvěle chutná, skrývá v sobě i mnoho benefitů v podobě vitamínů a minerálních látek. Uvařte si tedy společně s námi lahodné ragú s obsahem celeru, mrkve a petržele!

O ragú věděli již staří Francouzi, kteří si tento pokrm oblíbili už před čtyřmi sty lety. Slovo ragú znamená “povzbudit chuť”. A věřte, že chuť tohoto ragú vás určitě nadchne.

Suroviny pro 4 osoby:

  • 2 ks střední cibule
  • 2 ks mrkve
  • ¼ menšího celeru (můžete použít i řapíkatý celer)
  • 2 ks kořenové petržele
  • 500 g hovězího masa (zadní, kližka)
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 150 g žampionů
  • čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián, petrželka) 
  • 1 až 2 bobkové listy
  • 2 až 3 kuličky nového koření
  • sůl, pepř dle chuti
  • rostlinný olej dle potřeby na restování
  • cca 700 ml hovězího vývaru
  • 900 až 1 000 ml vody

Postup:

  1. Z cibule odstraňte svrchní slupky, nakrájejte ji na kostičky a osmahněte na oleji do zlatova.
  2. Mezitím si také oloupejte mrkev, petržel, celer a nakrájejte je na kostičky. Tři čtvrtiny kořenové zeleniny přidejte k cibuli a zbytek ponechejte na později. Zeleninu restujte nejméně 5 minut.
  3. Dále si nakrájejte hovězí maso na větší kusy a přidejte jej k zelenině. Směs osolte, opepřete, přidejte rajčatový protlak a dochuťte cukrem i octem. Vše promíchejte a pokračujte v opékání.
  4. Nakonec suroviny podlijte vodou i vývarem, přidejte nasekané čerstvé (nebo sušené) bylinky dle preferencí, vložte bobkový list, nové koření a vařte do změknutí alespoň 2 hodiny.
  5. Až bude maso měkké, vyjměte ho (proto jste ho krájeli na větší kusy) a pomocí tyčového mixéru kořenovou zeleninu rozmixujte.
  6. Maso vložte zpět, přidejte zbytek kořenové zeleniny, na plátky nakrájené žampiony a nakonec ještě dochuťte solí a pepřem. Vařte dalších 15 minut.
  7. Hovězí ragú podávejte s bramborovou kaší nebo s bramborovým či houskovým knedlíkem.

Tip: Pokud máte možnost, použijte tlakový hrnec. Nejenom, že se vám vaření zkrátí o polovinu, ale také docílíte opravdu měkkého masa.

Dobrou chuť. 

Zdroj: inspirováno receptem na Jimezdrave.cz

6269

Diskuze k článku