Prospějte svým očím a imunitnímu systému: Dejte šanci mrkvi i lahodným košíčkům
Hovězí ragú s kořenovou zeleninou
Zdroj: Shutterstock
Kořenová zelenina je základem české kuchyně. Používáme ji do různorodých polévek nebo pod populární svíčkovou omáčku. Není divu, že je tak oblíbená. Kromě toho, že skvěle chutná, skrývá v sobě i mnoho benefitů v podobě vitamínů a minerálních látek. Uvařte si tedy společně s námi lahodné ragú s obsahem celeru, mrkve a petržele!
O ragú věděli již staří Francouzi, kteří si tento pokrm oblíbili už před čtyřmi sty lety. Slovo ragú znamená “povzbudit chuť”. A věřte, že chuť tohoto ragú vás určitě nadchne.
Suroviny pro 4 osoby:
- 2 ks střední cibule
- 2 ks mrkve
- ¼ menšího celeru (můžete použít i řapíkatý celer)
- 2 ks kořenové petržele
- 500 g hovězího masa (zadní, kližka)
- 30 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 150 g žampionů
- čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián, petrželka)
- 1 až 2 bobkové listy
- 2 až 3 kuličky nového koření
- sůl, pepř dle chuti
- rostlinný olej dle potřeby na restování
- cca 700 ml hovězího vývaru
- 900 až 1 000 ml vody
Postup:
- Z cibule odstraňte svrchní slupky, nakrájejte ji na kostičky a osmahněte na oleji do zlatova.
- Mezitím si také oloupejte mrkev, petržel, celer a nakrájejte je na kostičky. Tři čtvrtiny kořenové zeleniny přidejte k cibuli a zbytek ponechejte na později. Zeleninu restujte nejméně 5 minut.
- Dále si nakrájejte hovězí maso na větší kusy a přidejte jej k zelenině. Směs osolte, opepřete, přidejte rajčatový protlak a dochuťte cukrem i octem. Vše promíchejte a pokračujte v opékání.
- Nakonec suroviny podlijte vodou i vývarem, přidejte nasekané čerstvé (nebo sušené) bylinky dle preferencí, vložte bobkový list, nové koření a vařte do změknutí alespoň 2 hodiny.
- Až bude maso měkké, vyjměte ho (proto jste ho krájeli na větší kusy) a pomocí tyčového mixéru kořenovou zeleninu rozmixujte.
- Maso vložte zpět, přidejte zbytek kořenové zeleniny, na plátky nakrájené žampiony a nakonec ještě dochuťte solí a pepřem. Vařte dalších 15 minut.
- Hovězí ragú podávejte s bramborovou kaší nebo s bramborovým či houskovým knedlíkem.
Tip: Pokud máte možnost, použijte tlakový hrnec. Nejenom, že se vám vaření zkrátí o polovinu, ale také docílíte opravdu měkkého masa.
Dobrou chuť.
Zdroj: inspirováno receptem na Jimezdrave.cz
6269