Houbový koláč s mangoldem
Potřebujeme: 300 g polohrubé mouky, špetku soli, 125 g másla, 100 ml vody, použít můžeme i těsto listové miska nakrájených čerstvých hub (hříbků, lišek, žampiónů aj.), 1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla, sůl, pepř, trochu strouhané citrónové kůry, zelené bylinky (tymián, rozmarýn ,bazalka), 2 lžíce nasekaných ořechů (vlašské, piniové, lískové), hrst mangoldových lístků (event. špenátových), 2 stroužky česneku, 2 šalotky. Smetanový krém na zalití koláče: 200 g husté kysané smetany (créme fraiche), 2 lžíce strouhaného parmazánu, 3 vejce, mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Recept pro 6 osob.
1 porce obsahuje = 540 kcal,
tuky: 33g, sacharidy: 47g, bílkoviny: 14g
Postup přípravy:
1. Čerstvé houby očistíme a orestujeme na lžíci dobrého olivového oleje nebo přepuštěného másla. Osolíme,opepříme, přistrouhneme malinko citrónové kůry.
2. Všechnu vodu z hub vydusíme a poté přidáme hrst nasekaných zelených bylinek. Na houby naklademe hrst předem na másle podušeného mangoldu,ke kterému přidáme drobně nasekanou šalotku a česnek. Posypeme nasekanými ořechy a krátce orestujeme.
3. Do koláčové formy předem vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem vložíme křehké těsto. Na spodu ho několikrát propícháme vidličkou a pokryjeme směsí podušených hub a mangoldu. Koláč zalijeme našlehaným krémem ze smetany, vajec a parmezánského sýru. Osolíme,opepříme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, kde pečeme cca 40 až 45 minut.
593
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný