Hořká pravda o cukru: Velký přehled přírodních a náhradních sladidel

Hořká pravda o cukru: Velký přehled přírodních a náhradních sladidel
Sladidla pocházejí z různých zdrojů a každé z nich má na naše tělo jiný vliv Zdroj: Freepik

Cukry a sladidla se na našem trhu vyskytují v několika podobách. Jedny jsou vysoce rafinované, jiné přírodní, další se honosí přespříliš chemickými názvy, přesto se jedná ve skrze o produkty přírody. Každé sladidlo však pochází z jiného zdroje a každé s sebou nese jiná zdravotní rizika. Pojďte se podívat na následující přehled těch nejpoužívanějších a nejzákladnějších sladidel. 

Sacharidy jsou zdrojem paliva pro naše tělo a je tedy zřejmé, že se většinou bez této makroživiny neobejdeme. Na jednoduché sacharidy by si měl však každý člověk dát pozor, protože jejich nadměrná konzumace podporuje vznik inzulínové rezistence, ukládání břišního tuku a zvyšuje nemoci srdce.

Správný cíl při hubnutí? Možná vám stačí, když budete dokonalí na 80 %

U někoho je to týden, u jiného možná i měsíc. Faktem ovšem zůstává, že snaha o rychlou změnu životního stylu nemívá dlouhého trvání. Proč? Jedním ...

Základní trojčlenka

Úplně ty nejzákladnější sacharidy, které se přidávají k jiným sladidlům, ale také se vyskytují přirozeně v přírodě, jsou glukóza, která je základem složených cukrů, fruktóza, která se vyskytuje převážně v ovoci, a laktóza, která je základem mléka savců.

Nejpoužívanější sladidla

Všechny následující informace jsou uvedeny na sto gramů sladidla a základní sladivost je odvozena od řepného cukru, který má hodnotu 1.

Řepný cukr

Bílý, nebo také rafinovaný, cukr je z chemického hlediska čistá sacharóza. Pro tělo je dobře stravitelný, má neutrální chuť a je nejpoužívanějším sladidlem v domácnosti. Při procesu rafinace však přichází o veškeré vitamíny a minerály.

    • Glykemický index: 68
    • Kalorická hodnota: 401 kcal
    • Zdroj: cukrová řepa
    • Sladivost: 1

Třtinový cukr

Takzvaný “hnědý” cukr má karamelovou chuť a svým glykemickým indexem a kalorickou hodnotou je srovnatelný s cukrem bílým. Rozdíl je ale v tom, že třtinový cukr obsahuje vitamíny, minerální látky (sodík, draslík, železo, chrom a zinek) a některé aminokyseliny.

    • Glykemický index: 60
    • Kalorická hodnota: 395 kcal
    • Zdroj: třtinovec cukrový

Přírodní sladidla

Tato sladidla často považujeme za zdravější alternativu slazení. Obecně se dá říct, že většina z nich má vitamíny a minerály, ale i tyto přírodní náhražky obsahují kalorie, a navíc bývají mnohdy vysoce zpracované.

Med

U tohoto tekutého zlata je důležité, zda je pasterizováno, či nikoliv. Nepasterizovaný med má nízký glykemický index a mnoho cenných živin (vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen). Pasterizovaný med naopak o některé cenné látky přichází a jeho GI se pohybuje velmi vysoko.

    • Glykemický index: 30 až 75
    • Kalorická hodnota: 333 kcal
    • Zdroj: nektar květin

Agávový sirup

Tento produkt má sice nízký glykemický index, ale obsahuje více než 75 % fruktózového kukuřičného sirupu, na jehož bezpečnost upozorňuje čím dál více odborníků, a navíc je vysoce průmyslově zpracovaný. Kaloricky se dokonce vyrovná řepnému cukru.

    • Glykemický index: 15
    • Kalorická hodnota: 425 kcal
    • Zdroj: sukulenty

Stévie

Tato náhražka klasického cukru má trochu lékořicovou pachuť a často je také vysoce průmyslově zpracovaná (to neplatí, vypěstujete-li si stévii doma v květináči). Její použití je bezpečné u těhotných i kojících žen.

Fakt: Podle některých výzkumů může vést vysoká sladivost náhradních sladidel k neblahým biochemickým reakcím v mozku – ten si řekne, že se blíží přísun cukru, k tomu však nedojde, což může vést hypoglykémii.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 0
    • Zdroj: stévie sladká
    • Sladivost: 200

Čekanka

Má konzistenci řídkého medu a jejím základem je rozpustná vláknina inulin, který se v těle chová jako probiotikum. Je vhodná při redukčních dietách, ale nadměrná konzumace způsobuje nadýmání a průjem.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 155 kcal
    • Zdroj: kořen čekanky
    • Sladivost: 0,75

Kokosový cukr

Má karamelovou příchuť a vysoký obsah vitamínů a minerálů (železo, vápník, draslík a fosfor). Zahrnuje v sobě také rozpustnou vlákninu inulin, ale i tak je potřeba s ním, kvůli vysokému kalorickému profilu, zacházet opatrně.

    • Glykemický index: 35 až 55
    • Kalorická hodnota: 367 kcal
    • Zdroj: palmové květy

Javorový sirup

Tento zlatavý sirup má vysokou sladivost a obsahuje vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, mangan a vitamíny ze skupiny B. Dále disponuje kyselinou jablečnou a dalšími antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.

    • Glykemický index: 54
    • Kalorická hodnota: 263 kcal
    • Zdroj: míza javoru

Melasa

Je vedlejším produktem při výrobě cukru, ale na rozdíl od něj má nižší GI a zároveň neuvěřitelnou dávku minerálů a vitamínů (železo, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík a zinek). Má výraznou hořkosladkou chuť, která se v tepelné úpravě ztrácí.

    • Glykemický index: 55
    • Kalorická hodnota: 298 kcal
    • Zdroj: cukrová třtina

Datlový sirup

Datle přidávají, kromě sladivosti, také slušné množství vlákniny a minerálních látek. Obsahují vitamíny skupiny B, draslík, vápník i železo.

    • Glykemický index: 47
    • Kalorická hodnota: 400 kcal
    • Zdroj: datle

Jáhly: Vyzkoušejte tento malý zázrak v bezlepkové variantě noků

Jáhly patří mezi obiloviny s nejnižším rizikem vzniku alergie, a proto jsou více než vhodné pro děti. Mají lehce oříškovou chuť a jsou vhodné pro ...

Umělá náhradní sladidla

Tato sladidla vždy vzbuzují kontroverze, ale je dobré uvědomit si, že schvalování umělých sladidel je v EU velmi přísné – největší problém tak není složení, ale nadměrná konzumace! Tyto náhražky jsou známé jako intenzivní sladidla, a to proto, že jsou mnohonásobně sladší.

Neotam

Jde o nejlevnější a zároveň i nejsladší sladidlo. Tato náhražka, která je údajně zdravější, byla vynalezena v návaznosti na negativní kritiku aspartamu – obě sladidla vyrábí tatáž firma.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 0
    • Sladivost: 13 000

Acesulfam-K

Je druhým nejprodávanějším sladidlem, které má sice mírně nahořklou chuť, zato se hodí i k tepelné úpravě.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 0
    • Sladivost: 200

Sacharin

Tato první náhražka sladidla, známá také jako cukerín, byla objevena už v roce 1879. Má mírně nahořklou chuť a vyrábí se z uhlí, respektive z toluenu.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 0
    • Sladivost: 500

Cyklamát

Jedná se o nejproblematičtější umělé sladidlo na světě – kvůli svému složení je totiž v některých státech (např. v USA) zakázáno. U nás se stále používá v mnoha potravinách.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 0
    • Sladivost: 30

Aspartam

Nejprodávanější umělé sladidlo, jehož zdravotní nezávadnost byla otestována i na dětech, diabeticích a kojících ženách. Bohužel se nesnese s teplem a při zahřátí se z něho začne uvolňovat jedovatý metan.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 0
    • Sladivost: 200

Cukerné alkoholy

Tyto sacharidy mají poměrně chemické názvy, přitom se přirozeně vyskytují v některém ovoci a zelenině. Při větším množství mají cukerné alkoholy projímavé účinky a způsobují nadýmání.

Erythritol

Tento sacharid se přirozeně vyskytuje například v hruškách, hroznech nebo v houbách. Nemá žádnou nepříjemnou pachuť a prochází organismem beze změn (nezvyšuje glykémii). Je vhodný i pro kojící a těhotné ženy.

    • Glykemický index: 0
    • Kalorická hodnota: 20 kcal
    • Zdroj: ovoce a houby
    • Sladivost: 0,75

Xylitol

Najdeme ho přirozeně ve švestkách a malinách. Průmyslově se vyrábí buď z palic kukuřice, nebo z březové kůry. Je schopen zabraňovat zubnímu kazu, ale jeho konzumace ještě není dostatečně prozkoumána u těhotných a kojících žen.

    • Glykemický index: 7
    • Kalorická hodnota: 247 kcal
    • Zdroj: březová kůra nebo kukuřice
    • Sladivost: 1

Zdroje: margit.cz, nehladu.cz, freestylelibre.cz

36402

Diskuze k článku