Akutní a chronické komplikace diabetu: Lhostejnost může ohrozit srdce, cévy i oči
Hořčík je pro diabetiky zásadní! Co způsobí jeho nedostatek a jak jej co nejlépe doplnit?
Zdroj: Shutterstock
Hořčík, známý také jako magnesium, je nezbytný pro regulaci mnoha buněčných procesů. Je totiž zapojen do více než tří set takových reakcí, z nichž polovina se odehrává v kostech, druhá polovina v orgánech a tkáních a jen jedno procento v krvi. Z toho je patrné, že je tento minerál pro naše tělo velmi důležitý, přitom většina diabetiků ho má nedostatek. Proč tomu tak je a lze tomu zabránit?
Hořčík je nejenom pro diabetiky jedním z nejdůležitějších minerálů – kromě jiného udržuje správnou činnost svalů a nervů, ale pomáhá také uvolňovat energii z glukózy. Nízké hladiny magnesia tak svědčí o nevhodné životosprávě, výkyvech glukózy nebo o prediabetu.
K čemu je hořčík v našem těle zapotřebí?
Hořčík je čtvrtým nejčastějším minerálem v našem těle – stará se například o syntézu bílkovin, energetický metabolismus nebo svalové kontrakce. Má také pozitivní vliv na krevní tlak, nervové funkce a může pomoci i při oxidačním stresu, depresi nebo zánětu v těle. Pro diabetiky má však zásadní roli! Uvolňuje inzulín a je zodpovědný za aktivaci inzulínových receptorů. Normální hladiny hořčíku úzce souvisí i s kvalitní hladinou glukózy nalačno a citlivostí na inzulín u lidí s prediabetem.
Fakt: Nízký příjem hořčíku je rizikovým faktorem ke vzniku diabetu 2. typu.
Jak zjistit hladinu hořčíku v těle?
Zjistit s jistotou, zda je v těle dostatek tohoto minerálu, je poměrně obtížné. Jak už bylo psáno: hořčík je obsažen především v kostech a v buňkách těla – v krevním řečišti se nachází pouhé 1 % z celkového množství v těle. I tak můžete nedostatek hořčíku v těle registrovat. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce, ztrátou chuti k jídlu, křečemi, ale podle některých odborníků může vést až k chronickým chorobám a k obezitě.
Fakt: Zvýšení příjmu hořčíku o 100 miligramů denně může snížit riziko diabetu 2. typu o 15 %.
Začarovaný kruh ztráty minerálů
Diabetici mívají větší tendence ke změnám hladiny hořčíku v těle a nízké hodnoty tohoto minerálu jsou způsobeny mnoha faktory. Mezi ty hlavní patří jeho nedostatečný příjem (tedy primárně nevyvážená strava), vyšší věk, ale i špatně kompenzovaný diabetes. Přitom nízké hladiny hořčíku mohou mít vliv na diabetes jako takový a mohou vést k pozdním komplikacím. Je to vlastně takový začarovaný kruh – nedostatek magnesia vede ke zvýšení glukózy, ta se projeví zvýšenou potřebou močení, ve které se pak ztrácí právě zmíněný hořčík. A co dalšího může snižovat hladiny hořčíku?
- Diuretika – léky na odvodnění nebo proti vysokému tlaku mohou nejenom snižovat absorpci hořčíku, ale také mohou být cenné látky ztraceny v moči.
- Perorální antidiabetika – léky, které se používají při druhém typu diabetu ke kontrole hladiny glukózy v krvi (k tomu nejznámějšímu patří Metformin, který je spojován s výrazným snížení hořčíku v krvi).
Kraul, prsa, nebo snad motýlek? Plavání je zábava a pomůže i při diabetu!
Plavání je všestranným pohybem vhodným pro všechny věkové kategorie. Ocení ho také diabetici 1. a 2. typu, zvyšuje totiž citlivost na inzulín, ...
Nedostatek hořčíku u diabetika
U dobře kompenzovaných diabetiků je výskyt nízké hladiny hořčíku kolem 40 %, u hůře kompenzovaných diabetiků se blíží 100 %. Obecně vzato jsou hladiny hořčíku nižší v závislosti na délce trvání diabetu a jeho špatné kompenzaci. Nedostatek tohoto minerálu:
- negativně ovlivňuje kontrolu hladiny glukózy,
- narušuje uvolňování inzulínu,
- zvyšuje inzulínovou rezistenci,
- komplikuje diabetes retinopatií a neuropatií,
- způsobuje oxidační stres a zánět v těle,
- způsobuje vaskulární onemocnění, jako je hypertenze, ischemická choroba srdeční nebo ateroskleróza.
Fakt: Nízká hladina hořčíku u diabetu 1. typu zvyšuje pravděpodobnost poškození očí a neuropatie.
Norma hořčíku v krvi
Snadno proveditelné laboratorní testy na přítomnost hořčíku v těle chybí, nyní nám tak musí postačit koncentrace hořčíku v krevním řečišti. Ta by měla být v rozmezí od 0,7 do 1,0 mmol/l. Cokoliv pod touto hranicí je považováno za hypomagnezémii. Hořčík se samozřejmě přirozeně vyskytuje i v těle, ale jeho hladinu můžeme zlepšit konzumací potravin nebo potravinových doplňků. Doporučená denní dávka je:
- u žen – od 19 do 30 let 310 mg, nad 30 let 340 mg (v období těhotenství nebo kojení lze navýšit až na 450 mg/den),
- u mužů – od 19 do 30 let 400 mg, nad 30 let 420 mg.
Jak hořčík do těla doplnit?
Obecně lze říct, že veškeré potraviny s vysokým obsahem vlákniny budou také obsahovat vysoký podíl hořčíku. Naleznete ho tak ve špenátu, kapustě, semíncích, sladkých bramborách, oříšcích, luštěninách, drůbežím a skopovém masu, sýrech, citrónech, jablku nebo v celozrnném pečivu. Pokud nemůžete tělu dodat hořčík z plnohodnotných potravin, existuje spousta potravinových doplňků. Je však důležité věnovat pozornost typu, který zvolíte. Například hořčík ve formě laktátu, citrátu, asparátu nebo chloridu je lépe vstřebatelný než síran a oxid hořečnatý.
Závěrem
Z výše uvedeného je patrné, že hořčík je pro diabetiky životně důležitý. Doplnit ho do těla lze poměrně jednoduše přírodním způsobem nebo pomocí potravinových doplňků. Jeho nedostatek stojí za hyperglykémií, ale i za poměrně vážnými následky souvisejícími s diabetem.
Zdroj: Ncbi.nlm.nih, Everydayhealth, Cukrovka, Prolekare
52825