Ovesné vločky a jáhly jsou silná dvojka. Velikonoční beránek vás příjemně překvapí
Hledáte chutnou svačinu pro diabetiky do práce, školy i na cesty? Zkuste domácí ovesné tyčinky se švestkami a oříšky
Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.
Vzít a jít. To je častý požadavek na svačinu na cesty – ať už na výlet, do práce, či do školy. Zatímco zdraví lidé mají na výběr spoustu možností, diabetici musí nad svou volbou více přemýšlet a nabídku mají omezenější. Proto vám dnes přinášíme recept na domácí ovesné tyčinky se švestkami a oříšky, které jsou nejen zdravé, ale i opravdu skvěle chutnají – a samozřejmě si na nich mohou smlsnout nejen ti, kteří se potýkají s cukrovkou.
Ovesné tyčinky obsahují samé zdravé ingredience, které prospívají nejen diabetikům. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich trochu podrobněji.
Ovesné vločky – komplexní potravina s nízkým glykemickým indexem
I když se najdou tací, kterým ovesné vločky zrovna dvakrát nejedou, měli by i oni tuto potravinu do svého jídelníčku zařadit. Ovesné vločky jsou totiž komplexní potravinou, která je bohatým zdrojem vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku a mědi. Obsahuje ale také vitamín D, B1, E, kyselinu listovou, riboflavin a řadu antioxidantů a polyfenolů.
To, čím jsou však ovesné vločky jedinečné, je vysoký obsah rozpustné vlákniny, která vás nejenom zasytí, ale zároveň zpomalí vstřebávání cukru, a zabrání tak velkým výkyvům glykémie.
Jejich glykemický index se pohybuje mezi 40–57 a dobrou zprávou pro diabetiky je také to, že pomáhají snížit krevní cukr, jakož i viscerální tuk, taktéž umí regulovat infekci v těle a zlepšují inzulinovou rezistenci.
Správná péče o nohy diabetiků je zásadní. Pomůže i přístrojová pedikúra, na kterou lze čerpat příspěvky od pojišťoven
Chodidla diabetiků jsou náchylnější k poranění Asi nikdo nepochybuje o tom, že chodidla zatěžujeme z celého našeho těla nejvíce. A po celém dni, ...
Mandle jako superpotravina zabraňující rozvoji cukrovky
Mandle jsou ceněny pro svůj výživový profil. Jsou v nich totiž z velké části obsaženy tuky, včetně vzácných a zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Bohaté jsou také na vitamín E a vitamíny skupiny B, jakož i na hořčík, vápník, zinek, železo či selen. Čeho však obsahují relativně málo, jsou sacharidy.
Konzumace mandlí je zdraví prospěšná všem, obzvláště vhodné jsou ale pro osoby s prediabetem. Dle provedeného výzkumu jsou totiž schopny zabránit rozvoji diabetu 2. typu, jakož i srdečních onemocnění.
Praktický tip
Doporučená denní dávka mandlí je přibližně 28 g pro dospělého. Abyste z jejich přínosů pro zdraví vytěžili co nejvíce, je vhodné je před konzumací namočit do vody a nechat je v ní alespoň 12 hodin. Mandle tak změknou a rozvine se i jejich chuť a aroma.
Kokos jako potravina s antidiabetickými vlastnostmi
Ne nadarmo je kokos označován za superpotravinu. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, zdraví prospěšné tuky, vitamín E, mangan, hořčík, zinek, železo, selen, měď, jakož i antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály, a chrání tak náš organismus před rozvojem chronických a civilizačních onemocnění.
Dobrou zprávou pro diabetiky je pak fakt, že pravidelná konzumace kokosu je prospěšná při léčbě diabetu 2. typu a jeho komplikací, jelikož má kokos antidiabetické a hypolipidemické vlastnosti.
Semínka jako zdroj vlákniny
Dobrou volbou pro diabetiky jsou i obsažená semínka, která jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek, jakož i vlákniny. Ta zpomaluje vstřebávání sacharidů, zajišťuje tak vyrovnané uvolňování glukózy do krevního oběhu, čímž pomáhá předcházet riziku hyperglykémie. Vláknina zároveň dodává pocit sytosti a zlepšuje trávení. Semínka také obsahují zdraví prospěšné lipidy, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Cukrovka u žen: Některé symptomy mají ženy jedinečné. Diabetes u nich v porovnání s muži zvyšuje i riziko úmrtí
Diabetes si nevybírá – postihuje ženy i muže v nejrůznějším věku, a to včetně dětí. Ať už se jedná o diabetes prvního, nebo druhého typu, je ...
Recept na ovesné tyčinky se švestkami a oříšky
A nyní už se pojďme pustit do samotné přípravy ovesných tyčinek. Recept na ně pro vás přichystala nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.
Na přípravu budete potřebovat:
- 100 g vloček
- 100 g sušených švestek
- 50 g mandlí (namočíme den předem)
- 50 g slunečnicových semínek
- 20 g kokosu
- 10 g sezamového semínka
- 5 g kustovnice čínské (goji)
Postup přípravy:
- Skoro všechny ingredience rozmixujeme – tyčinky ovšem vypadají chutněji, když do nich na efekt zatlačíme několik celých semínek, pár ořechů či kustovnici. Proto než začneme mixovat, odložíme si stranou 10 g sezamových semínek, 5 g goji, 25 g mandlí a 25 g slunečnicových semínek.
- Všechny zbylé surovin rozmixujeme na mazlavou hmotu. Ořechy je vhodné přes noc namočit do vody, směs se díky tomu bude lépe mixovat.
- Nejdříve vložíme do formiček na tyčinky nakrájené kousky semínek, ořechů a goji, které jsme si předtím odložili. Poté natlačíme do formiček rozmixovanou směs.
- Formičky na müsli tyčinky dobře utěsníme a dáme je vychladit do lednice.
Ve 100 g ovesných tyčinek je obsaženo: 451 kcal, 23 g tuků, 12 g bílkovin a 45 g sacharidů.
Dobrou chuť.
Zdroje: everydayhealth.com, healthline.com, webmd.com, dále dle textu
7844