Glykemický index potravin: Co je to a jak s ním pracovat?
Glykemický index (GI) je hodnota, která vyjadřuje rychlost vzestupu hladiny cukru v krvi po konzumaci určité potraviny. Samotná glukóza, která nám v krvi koluje, má GI 100 a čistý tuk má GI 0. Které potraviny se hodí pro diabetiky a jak správně pracovat s glykemickým indexem?
Čím je hodnota glykemického indexu nižší, tím je jednodušší pokrýt konkrétní jídlo inzulinem. Na potraviny s vysokým GI je však nutné aplikovat velké množství inzulinu s větším časovým rozestupem. Záleží i na tom, jak potravinu připravujeme. Nejvyšší GI má pokrm smažený či pečený, nižší pak vařený a dušený.
Rozdělení potravin podle GI
Potraviny můžeme rozdělit do tří kategorií. Mezi ty s nízkým GI patří například zelenina, ořechy, mléčné výrobky, houby nebo luštěniny. Potraviny se středním GI jsou například ovesné vločky, vařené brambory, batáty, těstoviny, některé druhy ovoce (ananas, banán, hroznové víno). Nejvyšší GI pak najdeme u bílého pečiva, rýže, kukuřičných lupínků, pufovaných chlebíčků nebo bramborové kaše.
Potraviny s vyšším GI nás zasytí na kratší dobu a budeme mít po nich opět brzy hlad.
Lze glykemický index snížit?
Důležité je, abychom nejedli sacharidy samotné, ale vždy k nim přidali bílkovinu a tuk. Celkový glykemický index se tak sníží a hodnota krevního cukru po jídle bude stoupat pomaleji a nedojde k tak prudkému zvýšení krevního cukru. Snažíme se vybírat potraviny s obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné varianty příloh nebo zelenina. Díky vláknině se celkový GI také sníží.
Bylinkářka radí: Vyzkoušejte lichořeřišnici větší, léčivou bylinku s antibakteriálními účinky
Lichořeřišnice nesmí přijít do kontaktu s dřepčíky. V takovém případě z ní příliš nezbude. Osobně se mi osvědčilo zasít semínka do velkých ...
V pořádku jsou také zeleninové smoothie, zelenina totiž obsahuje malé množství sacharidů a velké množství vody. Vyskytují se některé druhy zeleniny, které mají glykemický index také vyšší. Řadíme mezi ně například červenou řepu nebo mrkev. U těchto druhů je třeba dbát na jejich množství a nezařazovat je do stravy tak často. U ovoce vybíráme méně fruktózové, což jsou například jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny.
Kdy naopak můžeme vyššího GI využít?
Můžeme jej chtít právě při nízké hladině krevního cukru (hypoglykémii), abychom rychle dodali energii a glykémie se opět dostala do normy. Dále pak se využívá po sportovním výkonu, kdy chceme rychle doplnit glykogen do svalů, čímž urychlíme celkovou regeneraci.
Co si zapamatovat na závěr?
- Pro lepší kompenzaci se snažíme vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem.
- Sacharidy nejíme samostatně, ale vždy s nějakou bílkovinou a tukem, tím se celkový index sníží a glykémie tak vzroste pomaleji.
- Pokud je GI vyšší, musíme na danou potravinu aplikovat inzulin s větším předstihem.
Mgr. Monika Němečková
Vystudovala obor nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, nyní pracuje ve firmě jako edukátorka senzorů a inzulinových pump. Dále působí také jako nutriční specialistka na klinice ReGeneo. Dlouhodobě se zabývá stravou spojenou s diabetem a obecně se zdravým životním stylem. Společně s kamarádkou založila projekt Eat your fears, díky kterému šíří povědomí o výživě, dále společně tvoří recepty a vydaly také vlastní kuchařku „Jednoduše pro všechny“. Závodně hraje stolní tenis, ráda lyžuje a chodí po horách. Diabetes má od roku 2017 a téměř od začátku využívá senzory. K léčbě pak používá inzulinová pera.
Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Moniky Němečkové
6933