Glazírovaná vepřová pečínka
Potřebujete: 2kg Vepřového plecka,3 červené cibule,3 červená jablka,3 bobkové listy,1 hvězdičku badyánu,2 lžíce hrubozrné hořčice,2 hřebíčky,2 lžíce medu,250ml černého piva,250ml jablečného moštu
Recept pro 12 osob.
1 porce obsahuje = 560 kcal,
tuky: 36g, sacharidy: 25g, bílkoviny: 32g
Postup přípravy:
1.Nálev připravíte smícháním cukru, soli a horké vody.Maso vložíte do velké keramické mísy, ve které by nemělo už zůstat zbytečně moc místa.Zalijete vřelým nálevem a doplníte studenou vodou tak,aby bylo maso potopené.V chladu necháte přikryté odležet do druhého dne.
2.Před přípravou maso omyjete,vložíte do hrnce s mírně osolenou vodou a spolu s kořenovou zeleninou po dobu jedné hodiny povaříte.
3.Maso vyjmete z vody,naříznete ostrým nožem svrchní kůži do tvaru pravidelné mřížky a vložíte do velkého kastrolu,vyloženého půlkami jablek a červenou cibulí.
4.Marinádu připravíte smícháním černého piva s jablečným moštem,medem a hořčicí.Pečínku pěkně namažete ze všech stran,přidáte hřebíček,bobkový list a badyán,zalijete přiměřeně vývarem a v předehřáté troubě na 165 °C zvolna pečete cca 2 a půl hodiny.První dvě hodiny pečete přikryté,poté odklopíte,aby se udělala křupavá kůrka. Během pečení několikrát natřete marinádou a podle potřeby přeléváte vypečenou šťávou.Zbylou marinádu nalijete do pekáčku a šťávu necháte zvolna vydusit,aby byla pěkně zahoustlá.
5.Po upečení maso vyjmete,necháte ho chvilku odstát a poté nakrájíte na plátky.Podáváte se šťouchaným bramborem.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
618
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný