Fazolové brownies

Fazolové brownies

Při diabetu bychom se měli snažit u dezertů a moučníků omezit co nejvíce pšeničnou mouku, ale také řepný či třtinový cukr. Nebojte se experimentovat a měnit zažité představy o pečení.

Vyzkoušejte třeba fazolové brownies, které je doslova čokoládovým zážitkem a pokud nevíte, nepoznáte, že jeho základem jsou právě fazole. U nás je použití luštěnin do dezertů nezvyklé, ale ve světě se například fazole adzuki běžně zapékají na sladko s rýží.

Naši předkové si na luštěninách stavěli jídelníček, zatímco my jich stěží sníme jednu porci týdně. Přitom, aby tělu skutečně pomohly, bylo by dobré zařazovat je do jídelníčku alespoň třikrát týdně. Jejich největší zdravotní benefit shledávám v tom, že se ve své podstatě jedná o čistou, přirozenou potravinu, bez zbytečných úprav a zásahů. Pokud si je tedy nekoupíte v konzervě.

Jejich velký přínos je i ve vláknině, kdy průměrně na 100 g ukrývají zhruba 20 g balastní látky. Luštěniny jsou dále přirozeně bezlepkové a díky zajímavému množství bílkoviny i zmíněné vláknině vykazují vysokou sytící schopnost. Jejich glykemický index je nízký, do jídelníčku je tak mohou zařadit diabetici i lidé na redukční dietě.

Aby fazole nenadýmaly, nezapomeňte je před vařením alespoň na 8 hodin namočit. Doporučuje se použít co nejvíce vody, kterou během namáčení několikrát vyměňte. Namáčení oživuje zrna, probouzí enzymatické procesy, kterými počíná klíčení, vyplavuje ze zrn nadýmavé látky, puriny a kyselinu fytovou. Proto je dobré vodu, ve které se luštěniny namáčely, vylít. Přicházíme tím sice i o některé prospěšné látky, nicméně přínos namočených luštěnin je pro naše tělo blahodárnější.

Fazolové brownies

 12 porcí

1 porce:

  • 203 kcal
  • tuky: 12,5 g
  • sacharidy: 17 g
  • bílkoviny: 6,5 g

Potřebujete: 2 hrnky uvařených fazolí, 80 g xylitolu, 250 g hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa) + 30 g na polevu, 1 PL vinného kamene, 5 g bio sušené pomerančové kůry, 150 g jahod, 4 vejce, kokosový olej na vymazání formy, 10 g kokosu na vysypání formy

Postup:

  • Fazole umixujte na hladký krém.
  • Přidejte k nim xylitol, rozpuštěnou hořkou čokoládu, pomerančovou kůru a vejce a vše dobře umixujte. Těsto by mělo být hutnější, ale velmi hladké.
  • Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Těsto nalijte do formy.
  • Pečte zhruba 60 minut na 180 °C. Jakmile je hotovo, dort poklademe jahodami, kousky hořké čokolády a necháme zhruba 5 minut odpočinout v horké troubě, čímž se nám čokoláda velmi hezky rozteče, utvoří polevu. Dort má krásnou čokoládovou strukturu, je chuťově výtečný.

Tip: Namísto jahod lze použít také maliny, v sezóně pak čerstvé broskve.

1498

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku