Estonský kringel s hruškovo-máslovou náplní
Máte rádi trdelník nebo skořicové šneky? Pak je právě tenhle recept pro vás ten pravý. Kringel je sladké pečivo pocházející ze severu, které se vyznačuje typickým tvarem připomínajícím věnec. Připravuje se z kynutého těsta, které uvnitř skrývá lahodnou náplň.
Dokonale vláčný uvnitř a křupavý na povrchu – to je estonský kringel s hruškovo-máslovou náplní. Tento recept je díky své odlehčené formě vhodný pro každého, kdo si byť jen trochu hlídá svůj příjem. I přesto, že se jedná o lehčí verzi pečiva, vás rozhodně neochudí o svou bohatou chuť.
Tip: Hrušky můžete nahradit jablky, mletým mákem nebo mletými vlašskými ořechy.
Těsto:
- 400 g hladké špaldové mouky
- 130 g řeckého jogurtu, tvarohu nebo skyru
- 70 ml mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce do těsta a 1 vejce k pomazání těsta
- 7 g sušeného droždí
- 50 g třtinového cukru, Xylitol, Erythritol
Náplň:
- 2 střední hrušky
- 50 g másla (vychlazeného)
- 50 g sladidla
- lžička mleté skořice
- lžička perníkového koření
- lžíce rumu (nebo raději dvě ?)
- šťáva a kůra z poloviny citronu (chemicky neošetřeného)
Dle libosti můžete použít na posyp těsta drcené vlašské oříšky, mandle nebo kousky hořké čokolády.
Postup:
- Hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte na opravdu malé kostičky, dejte do menšího hrnce a společně se sladidlem, rumem i citronovou šťávou přiveďte k varu. Tuto směs vařte do zhoustnutí.
- Až se všechna tekutina ze směsi vyvaří, vmíchejte mletou skořici, perníkové koření, vychlazené máslo, odstavte z plotny a celou směs nechte zchladnout.
- Dále vlijte mléko do hrníčku, ohřejte v mikrovlnce, aby bylo vlažné, a přelijte do větší mísy. K němu pak přidejte sušené droždí, třtinový cukr nebo sladidlo, a vsypte špaldovou mouku. Také vlijte řecký jogurt (nebo tvaroh), rozpuštěné máslo a doplňte jedním rozklepnutým vejcem. Všechny suroviny důkladně promíchejte a vypracujte z nich hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň hodinu na teplém místě.
- Vykynuté těsto přendejte následně na pomoučený vál a vyválejte z něj obdélník.
- Těsto potřete po celé ploše hruškovou náplní (cca 1 cm od okraje nechte volný) a poté zaviňte jako roládu.
- Vzniklou roládu rozřízněte podélně nožem, ale nedořezávejte do konce. Vzniknou vám dva copánky, které budete překládat jeden přes druhý, řeznou stranou nahoru.
- Nakonec opatrně zatočte do tvaru věnce a konce dobře přitiskněte k sobě.
- Troubu rozpalte na 170 °C, kringel potřete rozšlehaným vejcem a dle libosti posypte drcenými ořechy, plátky mandlí nebo kousky čokolády.
- Na plechu nechte kringel ještě 15 minut odpočinout a poté jej pečte 30 minut dozlatova.
Pečivo podávejte vychladlé třeba s hrníčkem teplého čaje nebo s kávou. Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
1592