Chutné, šťavnaté a zdravé třešně: Studie poodhalují, jak mohou pomoci udržet diabetes na uzdě
Erythritol: Rozdíl oproti běžnému cukru ani nepoznáte, vaše tělo vám však poděkuje
Zdroj: Pixabay
Mnozí zastánci zdravé výživy považují sladidlo erythritol za nejlepší alternativu bílého cukru. Přestože chutná a vypadá podobně jako klasický řepný cukr, má oproti němu mnoho výhod. Velmi dobře si erythritol vede i v porovnání s jinými náhradními sladidly. Z jeho téměř nulové kalorické hodnoty mohou těžit především diabetici. Oslaďte si nový rok zdravěji!
Tento bílý krystalický prášek je vhodný všude tam, kde se používá cukr – na slazení nápojů, vaření i pečení. Vyzkoušejte to tentokrát jinak, třeba už se nebudete chtít vracet k nezdravé klasice.
Pomocnice kvasinky vyrábí zdravý cukr z ovoce
Erythritol je přírodní nízkokalorické sladidlo. Přirozeně se vyskytuje v různých druzích ovoce, zeleniny nebo hub a také ve fermentovaných potravinách. Vyrábí se kvašením glukózy za přítomnosti enzymů. Ke kvašení dochází působením kvasinek Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Nejčastěji se jako výchozí surovina pro fermentaci používá kukuřičný nebo pšeničný škrob.
Vynikající alternativa k cukru, kterou ocení zejména diabetici
Po chemické stránce řadíme erythritol mezi sacharidy, konkrétně se jedná o cukerný alkohol. Pokud se jedná o jeho kalorickou hodnotu, obsahuje erythritol pouze 0,2 kcal/g. Pro tuto organickou látku je specifické, že její glykemický index je roven nule. Díky tomu neovlivňuje hladinu cukru v krvi a ani hladinu krevního inzulínu, což ocení zejména diabetici.
Výsledky japonské studie také poukazují na fakt, že požívání erythritolu neovlivňuje hladinu tuků, konkrétně cholesterolu ani triglyceridů. Toto jistě uvítají lidé trpící metabolickým syndromem, cukrovkou či obezitou.
Kakaová ceremonie si buduje cestičku do českých domovů
Kakao patří k tradičním nápojům Jižní Ameriky, kde je odedávna využíváno k ceremoniálním účelům. Jeho více či méně upravené verze si napříč ...
Z erythritolu nepřiberete!
Většina erythritolu se absorbuje v tenkém střevě. Jelikož nemáme v těle enzymy štěpící tento cukerný alkohol, je erythritol po vstřebání do krevního řečiště vylučován z těla močí ve své nezměněné formě. Malé množství neabsorbovaného sladidla putuje do tlustého střeva.
Protože ani zde nedochází k jeho zpracování střevními bakteriemi, dochází k jeho vyloučení ve stolici. Nemusíte se tedy bát jeho přeměny v tuk, jak tomu bývá u klasického řepného cukru.
Benefity erythritolu aneb Proč mu dát šanci?
Jaké jsou tedy hlavní přednosti slazení erythritolem?
- Sladí téměř stejně jako cukr
K oslazení pokrmů stačí použít malé množství tohoto bílého prášku. Není třeba jej konzumovat moc, aby se dosáhlo sladké chuti. Jeho sladkost odpovídá 60–70 % sladivosti sacharózy.
Pozor, při nadměrné spotřebě může mít erythritol projímavé účinky či způsobit pálení žáhy!
- Chuť blízká cukru
Některá náhradní sladidla se vyznačují nepříjemnou pachutí. V případě erythritolu to tak není. Osladí vám nápoj, jogurt či obilnou kaši a nezmění přitom výslednou chuť potraviny.
- Šetrný k našim zubům
Jelikož bakterie žijící v ústní dutině erythritol nefermentují, nedochází vlivem jeho konzumace ke vzniku zubního kazu.
- Není třeba mít obavy z plynatosti
Erythritol, na rozdíl od mnohých umělých sladidel (xylitolu, sorbitolu nebo maltitolu), nezpůsobuje nadýmání. Je tedy správnou volbou i pro osoby se syndromem dráždivého tračníku.
- Vedlejší účinky nejsou známy
Jako všude jinde, i v případě erythritolu platí známe pořekadlo “Všeho s mírou”. V případě tohoto alkoholového cukru je zdravá míra asi 50 g na den. Při jejím dodržení se však, na rozdíl od běžných kalorických sladidel, nemusíte obávat žádných nepříjemných důsledků.
Erythritol jednoznačně patří ke sladidlům budoucnosti. Možná budete první mezi vašimi známými, kdo jej začne používat. Buďte průkopníky a zkuste zavést zdravější styl vaření nejprve u vás doma! Odměnou vám bude štíhlá linie, zdravé zuby a skvělé dezerty bez omezení!
Zdroje: rehabilitace, pubmed, vitalcountry
15179