„Jen“ pár kilo navíc. Kdy už je nadváha cestou k cukrovce?
Ellagitaniny i kyselina ellagová mají pozitivní vliv na diabetes. Význam mají také pro oběhový systém
Zdroj: Shutterstock
Kyselina ellagová a ellagitaniny jsou mocnými přírodními prostředky. Používají se také pro udržení krevního cukru pod kontrolou. Pro diabetiky jsou prospěšné i z jiných důvodů. Víte, jak je využít pro dobro svého těla?
Kyselina ellagová představuje slibný prostředek, který je zkoumaný jako přírodní doplněk léčby mnoha nemocí. Používá se mimo jiné v kosmetice. Její nepřeberné výhody můžete objevit prakticky ihned. Ať už v podobě potravinového doplňku, nebo zařazením potravin bohatých na tuto složku do vašeho jídelníčku.
Ellagitaniny jsou důležité pro dobré fungování těla
Kyselina ellagová a ellagitaniny jsou rostlinné polyfenoly (mikroživiny) se silnou antioxidační silou. Nacházejí se v malinách, jahodách a dalších bobulovinách (brusinky) a překvapivě je obsahují také ořechy. Vůbec nejzajímavějším zdrojem, co se týče jejich zastoupení, jsou maliny a granátové jablko.
Kyselina ellagová je známá pro své antioxidační vlastnosti. Napomáhá bojovat tělu proti působení volných radikálů.
Rostliny také produkují tuto antioxidační sloučeninu jako přirozený obranný mechanismus proti infekcím a parazitům. Právě pro tuto schopnost byla kyselina ellagová zkoumána také jako možný farmaceutický prostředek pro boj proti různým druhům parazitů v trávicím systému lidského organismu.
Kvašená zelenina by měla být součástí zimního jídelníčku, pomůže zlepšit imunitu
Střevní flóra bohatá na dobré bakterie různých druhů aktivně přispívá k zachování trávení bez nepříjemných projevů plynatosti, působí také jako ...
Farmaceutické použití kyseliny ellagové
Studie, které byly provedené v minulých letech, se zajímaly o kyselinu ellagovou a ellagitaniny jako možné prostředky pro eliminaci růstu nádorů, protizánětlivé prostředky a také zkoumaly jejich využití pro úspěšnou redukci hmotnosti. Jejich hlavní vlastnosti jsou ty, že působí jako silné antioxidanty a také jako tlumiče růstu škodlivých buněk v těle, což je velmi důležité právě při prevenci a léčbě onkologických onemocnění.
Výzkum kyseliny ellagové, zaměřený na její schopnost eliminace a deaktivace růstu rakovinových buněk, přinesl na zkoumaných zvířecích objektech dobré výsledky.
Studie je novější variantou té z roku 2014, avšak byla provedena jiným týmem vědců. Potvrdila, že kyselina ellagová kromě antioxidačního potenciálu vykazuje důležité protizánětlivé, antiproliferativní (eliminuje životnost škodlivých buněk) a protinádorové vlastnosti. Jako doplňkový prostředek může být prospěšná při zvyšování citlivosti nádorů na běžnou konvenční léčbu. Stále je však nutné provést další výzkumy, které by byly schopné plně obsáhnout a potvrdit celkový terapeutický potenciál ellagitaninů a kyseliny ellagové v onkologické léčbě.
Použití kyseliny ellagové a ellagitaninů v pleťové péči
Kyselina ellagová je silným spojencem všech, kteří chtějí mít krásnou, zdravou a pevnou pokožku. Používá se hlavně v anti-agingových produktech. A to z mnoha dobrých důvodů. Jednou z jejích podstatných výhod je to, že snižuje viditelnost pigmentových skvrn, srovnává barevné výkyvy pleti, rozjasňuje. Tím pádem vypadá pleť na první pohled sjednocená, zdravá a zářivá.
Zároveň díky antioxidační aktivitě bojuje proti projevům předčasného stárnutí způsobeného účinky volných radikálů, chrání pleť před vnějšími agresemi.
Je také výborným protizánětlivým prostředkem, snižuje zarudnutí, pnutí a eliminuje výskyt infekčních ložisek v pokožce. Je vhodná pro suchou, stárnoucí, matnou nebo zanícenou pleť. Působí jako ochrana kolagenových vláken před poškozením a rozpadem, čímž napomáhá snižovat výskyt vrásek.
Inzulínová rezistence jako strašák diabetiků II. typu. Její riziko lze snížit pomocí stravy
Rostliny bohaté na flavonoidy jsou účinnými pomocníky v boji proti inzulínové rezistenci. Proto je dobré, aby je diabetici zařadili jako ...
Proč jsou ellagitaniny důležité pro diabetiky?
Je hned několik dobrých důvodů, proč by se o ellagitaniny a kyselinu ellagovou měli zajímat také diabetici. Zajímavá pro ně bude hlavně antioxidační a protizánětlivá aktivita. Diabetici II. typu často bojují s rozvojem infekcí v organismu a následně s oslabeným imunitním systémem. To může mimo jiné vést k neúspěchům ve snižování tělesné hmotnosti a zvýšení zdravotních komplikací, které jsou spojeny s diabetickou obezitou.
Jak tedy mohou z léčebných výhod kyseliny ellagové dále profitovat ti, kteří se léčí s cukrovkou?
-
Na zvířecích modelech byl testován pozitivní účinek kyseliny ellagové jako ochrany před vznikem diabetické nefropatie.
-
Působí jako dobrý hypoglykemický činitel, je schopná účinně regulovat hladiny vysokého krevního cukru.
-
Diabetici II. typu mohou mít problémy s nealkoholickým ztučněním jater. Proto pro ně může být kyselina ellagová více než zajímavá, protože vykazuje ochranné účinky na jaterní funkce a podporuje jejich účinnou regeneraci. A používá se jako součást alternativní léčby i prevence.
-
Kyselina ellagová je také doporučována jako možný spojenec v boji proti vzniku inzulínové resistence, protože je schopná snižovat množství hormonu rezistinu (hormon tukové tkáně, spojovaný se vznikem diabetu II. typu).
-
Může být také prospěšná při hojení ran a kožních vředů, podporuje odolnost kůže před působením vnějších agresí.
Důležité upozornění: Jakákoli samoléčba a zařazování potravinových doplňků, které se mohou navzájem ovlivňovat s již užívanou léčbou, se bez lékařského dohledu u diabetu nedoporučuje. Obzvláště u takových doplňků stravy, které mohou svým účinkem snižovat hladiny krevního cukru a v kombinaci s farmaky způsobit hypoglykémii až hypoglykemický šok. Důrazně proto doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem, který posoudí vhodnost potravinového doplňku individuálně a může upravit dávkování užívaných léčiv.
Zdroje: Sciencedirect.com, Dmsjournal.biomedcentral.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Academic.oup.com
1892