Dýňová polévka
Potřebujete: 1 lžíci másla,1 šalotku,1 střední máslovou dýni – očištěnou a na kostky pokrájenou, 1 střední jablko – očištěné a na kostky pokrájené,1 lžičku mořské soli,čerstvě mletý pepř, 1/4 lžičky mleté skořice,špetku mletého muškátového oříšku,1 litr zeleninového vývaru, 1 dcl sladké smetany NA SERVÍROVÁNÍ:1 jablko,3 lžíce másla,(lžíci lískových ořechů strouhaných na tenké plátky)
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 280 kcal,
tuky: 19g, sacharidy: 27g, bílkoviny: 5g
Postup přípravy:
1.Sous vide lázeň předehřejte na 83–85 °C.V malé pánvi rozehřejte lžíci másla a na něm
zpěňte nakrájenou cibulku do měkka.Všechny ingredience na polévku,kromě vývarua smetany,
dejte spolu s vychladlou cibulkou a máslem do sáčku určeného na vakuování.Pořádně vše
promíchejte,zavakuujte a dejte do lázně minimálně na 1,5 hodiny,dokud jablka i dýně
nebudou měkká.
2.Když je dýně hotová,otevřete sáček a celý obsah dejte do mixéru (použijte blender nebo
tyčový mixér),rozmixujte na jemné pyré.Přidejte smetanu a tolik zeleninového vývaru,
kolik bude třeba k požadované konzistenci.Dochuťte solí a pepřem.
3.Polévku můžete znovu uzavřít do vakuovacích sáčků a odložit do lednice na čas servírování.
Ideálně ji zahřívejte opět ve vodní lázni nebo na sporáku.
4.Zbývající 3 lžíce másla zahřívejte na střední výkon na pánvi,dokud nezačne lehounce
hnědnout a získá oříškovou vůni.Jablko si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.Vykrojte
jádřince a dejte plátky pomalu smažit na oříškové máslo,dokud okraje nezačnou zlátnout.
Ve výsledku by měl být okraj krásně křupavý.Servírujte polévku s plátky křupavých jablek,
zakápnutou oříškovým máslem,popřípadě krátce orestovanými plátky lískových ořechů.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
2259
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný