Dvě porce ovoce denně snižují riziko rozvoje diabetu

Dvě porce ovoce denně snižují riziko rozvoje diabetu
Děti s horším Hb jí sladkosti poměrně častěji, dokonce i denně, zatímco děti s dobrým Hb jedí sladkosti méně často a rozhodně ne denně. Zdroj: Shutterstock

Podle nové studie australských vědců konzumace dvou porcí ovoce za den snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu. Výsledky studie, kterou publikoval vědecký časopis Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, naznačují, že zdravý životní styl a zdravá strava, jejíž součástí je konzumace ovoce, pomáhají snížit riziko diabetu.

Vědci pracovali s daty 7 675 účastníků Australské studie diabetu, obezity a životního stylu institutu Baker Heart and Diabetes Institute. Tito účastníci poskytli prostřednictvím dotazníku informace o tom, kolik ovoce a ovocných nápojů konzumují.

apple, jablko

Autorka studie Dr. Nicola Bondonno z Výzkumného ústavu pro výživu Univerzity Edith Cowan v Perthu uvádí: „Zjistili jsme, že lidé, kteří jedli dvě porce ovoce denně, měli za pět let po výzkumu o 36 % nižší riziko rozvoje diabetu 2. typu než ti, kteří denně jedli méně než polovinu jedné porce ovoce. U lidí, kteří dvakrát denně pili ovocnou šťávu či džus, jsme však toto snížení rizika diabetu nezaznamenali.“

Uvedení vědci si myslí, že existuje spojitost mezi konzumací ovoce a citlivostí na inzulin. To znamená, že lidé, kteří konzumovali více ovoce, potřebovali ke snížení hladiny cukru v krvi vyprodukovat méně inzulinu. „Toto zjištění je důležité, protože zvýšená koncentrace inzulinu v krvi (hyperinzulinemie) může poškodit krevní cévy a je spojená nejen s diabetem, ale také s vysokým krevním tlakem, obezitou a srdečními onemocněními,“ zdůrazňuje doktorka Bondonno.

Zdroj: infodiabetico.com

 

 

 

 

 

556

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku