Dva šálky kávy pro delší život
Účinky pití čaje a kávy na zdraví diabetiků jsou oblíbeným předmětem výzkumů a názory na jejich prospěšnost či škodlivost se značně liší.
Autoři portugalské studie Dr. João Sérgio Neves a prof. Davide Carvalho jsou přesvědčeni o tom, že konzumace kofeinu může výrazně prospět ženám s diabetem – konkrétně snížit riziko jejich předčasného úmrtí, zejména na kardiovaskulární choroby. Ve studii hodnotili vědci příjem kofeinu u 1568 žen a 1484 mužů s diabetem a zjistili, že diabetičky, které konzumovaly denně 100mg kofeinu (ekvivalent jednoho šálku kávy), měly o 51 procent nižší riziko předčasného úmrtí než ostatní ženy s diabetem, které kofein neměly. Ještě lepší byly výsledky u žen, které si pravidelně dopřávaly 2 šálky kávy denně. Tam bylo riziko předčasného úmrtí nižší o 66 procent. Výsledky studie byly zveřejněny na výročním zasedání Evropské asociace pro studium diabetu v portugalském Lisabonu.
465
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný