Dočkali jsme se: FreeStyle Libre vstupuje na český trh.
Dva šálky filtrované kávy denně proti diabetu
Švédští vědci zveřejnili studii, jejíž výsledky potěší všechny milovníky kávy. Tvrdí totiž, že dva až tři šálky kávy denně pomáhají s prevencí proti diabetu. Ale pozor! Musí se jednat o kávu filtrovanou.
Filtrovaná káva zažívá v posledních letech velký boom. V mnoha kavárnách už ji v nabídce najdete za stále nejoblíbenějším espressem. Jedná se o kávu, při jejíž přípravě se nevyužívá tlak, ale pouze přirozený proces louhování ve vodě. A proč by jí měli dávat lidé přednost?
Podle vědců má právě filtr příznivý vliv na hladinu organických látek (metabolitů) v těle. Pomáhá i fakt, že při přípravě této kávy, se nepoužívá vroucí voda, ale voda o teplotě kolem 92 stupňů Celsia. Jeden z vedoucích studie, profesor Rikard Landberg, uvedl: „Podařilo se nám identifikovat specifické molekuly, tzv. biomarkery, díky kterým jsme odhalili, že konzumace dvou až tří šálků filtrované kávy denně přináší konzumentům až o 60% nižší šanci, že jim bude diagnostikována cukrovka 2. typu, a to ve srovnání s těmi, kteří pili pouze jeden šálek kávy. Vědecký tým chce nadále pokračovat ve slibně započatém výzkumu s cílem odhalit, zda látky obsažené v kávě mají nějaké další pozitivní účinky na lidský organismus.
Zdroj: diabetes.co.uk
Jak připravit filtrovanou kávu?
-
Namelte čerstvou kávu a to na stupeň hrubosti připomínající kuchyňskou sůl. Množství kávy je okolo 7 g na 100 ml kávy.
- Do dripperu (nádoby ve tvaru trychtýře pro přípravu kávy) vložte nejprve papírový filtr a důkladně jej propláchněte horkou vodou. Jedná se o velmi důležitý krok, který je často opomíjený. Díky němu však filtr ztratí svoji papírovou chuť.
- Položte dripper na servírovací konvičku či šálek a do propláchnutého filtru nasypejte namletou kávu.
Spaření kávy. Kávu zalijte cca 30 ml vody o teplotě 92 -93 °C, aby byla celá smočená a vyčkejte asi 30 vteřin. Káva při tomto kroku uvolňuje přebytečný CO2. Vodu používejte ideálně filtrovanou. - Pokračujte v zalévání vodou. K zalévání potřebujete pomalý, stejnoměrný proud vody. Nejlépe poslouží konvice s dlouhou úzkou hubicí například klasická Hario Buono. Doporučujete zalévat ve směru spirály od kraje do středu a zase zpět ke kraji. Celková doba této extrakce by měla trvat 2,5-3 minuty. Pokud Vám voda skrze dripper protéká rychleji, namelte příště kávu jemněji. Naopak, pokud voda protéká pomaleji, kávu namelte na vyšší hrubost.
- Po protečení veškeré vody odložte dripper a propláchněte jej horkou vodou.
- Vychutnejte si svůj šálek lahodné kávy.
Zdroj: Gourmetkava.cz
872
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný