Libeček: Skromná bylina s úžasnými účinky. Pomůže při problémech s močovými cestami i proti zánětům
Drží se vás nadbytečné kilogramy zuby nehty? Řešením mohou být omega-3 mastné kyseliny!
Zdroj: Shutterstock
Omega-3 mastné kyseliny jsou jedním z nejvíce užívaných doplňků stravy. Doporučovány bývají také v rámci doplňkové léčby při depresivních stavech a vyčerpání. Těžit z jejich účinků mohou dokonce i diabetici! Zjistěte společně s námi, jak tyto látky působí a jak je získat z potravy.
Omega-3 mastné kyseliny vykazují mnoho dobrých výhod pro lidské tělo. Mezi jednu z nich patří například to, že dokážou pečovat o odolnost nervové soustavy. Zjednodušeně řečeno – díky nim zdoláte nejednu duševní výzvu! Kromě jiného jsou důležité i pro zdravý vývoj dětí.
Proč je nutné doplňovat omega-3 mastné kyseliny?
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité hned z několika důvodů. Lze je poměrně dobře doplnit do organismu pomocí běžných potravin živočišného i rostlinného původu. Takže se při vyváženém jídelníčku nemusí bát jejich nedostatku ani vegani nebo vegetariáni.
Existují tři typy omega-3 mastných kyselin, a to: ALA, EPA a DHA.
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité z následujících důvodů:
-
Pomáhají bojovat proti psychické únavě a vyčerpání. EPA omega-3 mastná kyselina se ukázala být účinným prostředkem v doplňkové léčbě proti projevům depresí.
-
Podporují zdravé vidění a dobrý stav očí. Snižují riziko degenerativních očních onemocnění.
-
Jsou důležité v těhotenství, protože napomáhají dobrému vývoji mozku plodu. Kojící matky potřebují doplňovat omega-3 mastné kyseliny, které podporují dobrý stav kognitivních funkcí kojenců a snižují riziko opožděného vývoje dětí.
-
Omega-3 mastné kyseliny snižují projevy zánětu v těle. Podporují zdraví oběhového systému a snižují tvorbu krevních sraženin.
Studie ohledně pozitivního vlivu omega-3 mastných kyselin v prevenci infarktu myokardu a mrtvice se rozcházejí.
Lahodí oku i chuťovým pohárkům. Proč by červená řepa neměla chybět ve vašem jídelníčku?
Červená řepa je velmi vhodnou potravinou pro diabetiky hlavně z důvodů nízkého obsahu sacharidů a vysokého obsahu vlákniny. Kulinářsky velmi ...
Jak pomohou omega-3 mastné kyseliny diabetikovi?
I když se výsledky provedených studií o vlivu omega-3 mastných kyselin na diabetes liší a nelze z nich vyvodit jeden stejný závěr, i tak stojí za pozornost diabetiků. Je to hned z několika dobrých důvodů. Diabetici II. typu se totiž často potýkají s projevy zánětlivých reakcí, které mají negativní vliv při snaze o zhubnutí (jak je obecně známo, zbavení se několika kil navíc je diabetikům II. typu více než vřele doporučováno). Omega-3 mastné kyseliny tedy budou v tomto ohledu výtečnými pomocníky! Dodat je do těla můžete nejen doplňky stravy, ale i správným složením potravy. Co si tedy dopřát?
Potraviny, které chutnají a prospívají zdraví
Upravte si jídelníček a přidejte do něj dobré zdroje omega-3 mastných kyselin a dalších prospěšných látek. Uvidíte, že se budete cítit lépe. Níže několik tipů:
-
Makrely: obsahují kromě omega-3 mastných kyselin také vitamín B12 a selen.
-
Losos: je také kvalitním zdrojem vitamínu D, selenu a vitamínů skupiny B.
-
Syrové ústřice: pokud vám nevadí jíst tento “luxusní pokrm”, setkáte se s jedněmi z nejlepších mořských plodů, které jsou nanejvýš vhodné pro doplnění omega-3 mastných kyselin, zinku a vitamínu B12.
-
Sardinky: poskytnou tělu nejen omega-3 mastné kyseliny, ale i vitamín B12, vitamín D a selen.
-
Chia semínka: jsou bohatá na mangan, hořčík, bílkoviny a esenciální masné kyseliny. Tím podpoří také zdraví nervové a svalové soustavy.
-
Vlašské ořechy: představují skvělý zdroj vlákniny, vitamínu E, mědi, manganu a působí jako výborné antioxidanty.
-
Sójové boby: poskytují tělu vlákninu a rostlinné bílkoviny. Kromě nich ještě riboflavin, foláty, vitamín K, hořčík a draslík. Navíc v nich najdete také omega-6 mastné kyseliny.
-
Lněný olej a lněné semínko: jsou též výbornými zdroji kyseliny alfa-linolenové (ALA). Jejich konzumací přijmete vlákninu a dobrou porci hořčíku.
-
Konopné semínko: je bohaté na zinek, železo, hořčík a bílkoviny. Obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Dá se přidávat do smoothie nápojů, nebo třeba sypat do salátů či raw tyčinek.
Zdroj: Ncbi.nlm.nih, Forbes, Healthline
18636